UA | RU
Ольга Ярхо Психолог, медіатор info@regionews.ua
30 травня 2024, 21:38

"Випадкові герої": як звичайні українці рятують життя під час війни

Коли ми чуємо слово «герой», уява зазвичай малює образ суперлюдини з надздібностями, яка від народження покликана здійснювати подвиги. Але реальність війни в Україні показує: справжні герої - це часто звичайні люди. Вчителі, айтішники, водії, домогосподарки - ті, хто ще вчора жив буденним життям, а сьогодні рятує життя під обстрілами, витягує людей з-під завалів, возить гуманітарку на передову. Що спонукає цих «випадкових героїв» ризикувати собою заради інших? Як вони справляються з викликами, до яких не були готові?
Коли ми чуємо слово «герой», уява зазвичай малює образ суперлюдини з надздібностями, яка від народження покликана здійснювати подвиги. Але реальність війни в Україні показує: справжні герої - це часто звичайні люди. Вчителі, айтішники, водії, домогосподарки - ті, хто ще вчора жив буденним життям, а сьогодні рятує життя під обстрілами, витягує людей з-під завалів, возить гуманітарку на передову. Що спонукає цих «випадкових героїв» ризикувати собою заради інших? Як вони справляються з викликами, до яких не були готові?
фото: chernihivnews.city

"24 лютого я прокинувся звичайним програмістом, а ліг спати - координатором волонтерської мережі. Не було якогось свідомого рішення, просто побачив, скільки навколо людей, яким потрібна допомога - і зрозумів, що не можу стояти осторонь", - розповідає Андрій, айтішник з Харкова.

Його історія - одна з тисяч прикладів того, як криза та катастрофи виявляють в звичайних людях несподіваний потенціал. Психологи називають це "синдромом випадкового героя" - феноменом, коли людина в екстремальних обставинах робить вчинки, на які, здавалося б, ніколи не була здатна.

В мирний час ми часто самі себе недооцінюємо, живемо в зоні комфорту. Але коли настає криза, коли звичний світ руйнується - в нас прокидаються якісь глибинні резерви співчуття, відваги, рішучості.

Дійсно, історії українських "випадкових героїв2 вражають. Ось вчителька літератури, яка під обстрілами вивозить своїх учнів з окупованого міста. Ось пенсіонер, який розбирає завали зруйнованих будинків, шукаючи поранених. Ось домогосподарка, яка перетворила свою квартиру на притулок для біженців.

Що ж спонукає цих людей ризикувати, жертвувати комфортом, братися за справи, про які вони раніше й не думали? Справа в особливому стані свідомості, який виникає під час кризи.

Коли все навколо руйнується, коли звичні опори зникають - ми раптом гостро відчуваємо свій зв'язок з іншими людьми, свою відповідальність за них. Те, що раніше здавалося чужими проблемами - стає особистою справою, питанням совісті та гідності.

Багато "випадкових героїв" говорять про почуття місії, про усвідомлення власної ролі в чомусь більшому. Ось як це описує волонтерка Ірина: "Раніше я жила у своєму маленькому світі, переймалася дрібницями. А тепер відчуваю, що є частиною чогось грандіозного - спротиву, боротьби за свободу, за саму людяність. І розумію, що моя допомога, нехай і крихітна - це вклад у нашу спільну справу. Це надає сенсу всьому, що я роблю".

В цьому - один з парадоксів кризи. Руйнуючи звичний порядок речей, вона водночас дає нам шанс піднятися над рутиною, доторкнутися до чогось величного та значущого. Знайти своє місце в історії, яка твориться тут і зараз.

Але було б наївно думати, що шлях "випадкового героя" - це лише піднесення та тріумфи. Насправді, він сповнений сумнівів, страхів, емоційних гойдалок. Люди, які раптом опиняються на передовій боротьби з кризою, стикаються з колосальним стресом, з ситуаціями, до яких ніхто не може бути готовим на 100%.

"Було страшно, особливо перші дні. Здавалося, що я не впораюся, що не маю достатньо вмінь та ресурсів. Бачити стільки болю, стільки руйнувань - це дуже виснажує психіку. Іноді хотілося все кинути і сховатися. Але якось знаходилися сили йти далі", - згадує парамедик-доброволець Микола.

Його слова відбивають типові етапи, які проходять більшість "випадкових героїв". Спочатку - шок, розгубленість, страх не впоратися. Потім - сумніви в собі, відчуття самотності та безпорадності. І лише згодом приходить прийняття своєї нової ролі, опора на внутрішню силу та підтримку однодумців.

Щоб пройти цей шлях, знадобиться неабияка психологічна стійкість.

Ось кілька порад, які допоможуть її розвинути:

  • Дозвольте собі бути "недосконалим героєм". Ви маєте право на страх, на втому, на помилки. Це не робить ваш вклад менш цінним. Будьте милосердними до себе.
  • Знайдіть однодумців. Ваша "героїчна місія" не має бути самотньою. Шукайте тих, хто поділяє ваші цінності, обмінюйтеся досвідом та підтримкою. Разом ми сильніші.
  • Фокусуйтеся на тому, що ви можете контролювати. Ви не в силах зупинити війну, але ви в силах зробити чийсь день світлішим. Цінуйте маленькі перемоги.
  • Шукайте сенс. Коли втома та зневіра накопичуються - згадуйте, заради чого ви все це робите. Живіть заради цінностей, більших за вас самих.
  • Дбайте про себе. Герой теж людина, якій потрібен відпочинок, розрадa, відновлення сил. Не соромтеся просити про допомогу та підтримку, коли вона вам потрібна.

І пам'ятайте: те, що ви робите - неймовірно важливо. Кожен врятований вами життя, кожна простягнута рука допомоги - це інвестиція в наше спільне майбутнє. В майбутнє, де людяність та взаємовиручка будуть нормою, а не винятком.

Адже зараз, в горнилі цієї страшної війни, ми всі маємо шанс стати "випадковими героями". Вийти за межі свого маленького світу, відчути силу та красу справжньої солідарності. І, може, колись ми розповідатимемо онукам не лише про воєнні жахіття, а й про неймовірні прояви добра, які ми бачили у найтемніші часи.

Тому дякуємо вам, наші несподівані, негероїчні на вигляд герої. За вашу відвагу бути людьми в нелюдських обставинах. За ваше світло, яким ви ділитеся, самі того не помічаючи. За те, що ви - живе свідчення незламності українського духу.

Ми всі зараз "випадкові герої" цієї війни. І хоч наші подвиги, можливо, ніколи не потраплять у підручники історії - саме з них складається полотно нашої перемоги. Перемоги людяності над варварством, співчуття над байдужістю, добра над злом.

Тож тримаймося разом на цьому героїчному шляху. Підставляймо плече тому, хто поруч. Вірмо у себе та одне в одного. І нехай наші "випадкові" вчинки милосердя врешті побудують країну, де героїзм буде не винятком, а нормою життя.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Росіяни обстріляли 28 населених пунктів Херсонщини: шестеро поранених
28 червня 2024, 09:21
На Сумщині під час купання у ставку потонув 13-річний підліток
28 червня 2024, 09:05
Біля Запорізької АЕС зруйнована станція радіаційного моніторингу, – МАГАТЕ
28 червня 2024, 08:56
Росіяни вдарили по Нікополю дронами-камікадзе: є руйнування
28 червня 2024, 08:47
Росіяни понад 300 разів вдарили по Запорізькій області: є поранені
28 червня 2024, 08:35
ЗСУ ліквідували ще 1170 окупантів та збили літак, – Генштаб
28 червня 2024, 08:22
Росія тримає у Чорному та Азовському морях три ракетоносії із "Калібрами"
28 червня 2024, 08:06
Українські бійці знищили чотири комплекси РЕБ та вишку мобільного звʼязку окупантів
28 червня 2024, 06:17
На Херсонщині росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільних: є поранені
28 червня 2024, 05:33
На Львівщині лікаря ВЛК затримали на хабарі за липовий діагноз для відстрочки від мобілізації
28 червня 2024, 05:12