UA | RU
26 червня 2024, 14:21

Кількість громад, які почали розробляти програми комплексного відновлення, зросла на третину, – Шуляк

фото: Олена Шуляк/Facebook

Протягом весни поточного року кількість територіальних громад, які почали розробляти програми комплексного відновлення (ПКВ) зросла більш ніж на третину. Враховуючи те, що у фокусі розробки ПКВ - якісне за багатьма параметрами планування відновлення, цей документ, по-перше, може стати основою для створення містобудівної документації, яку з 1 січня 2025 року обовʼязково повинна мати кожна українська територіальна громада, і, по-друге, допоможе їм отримати міжнародне фінансування на проєкти відновлення загальною в щонайменше 1 млрд євро

Про це під час засідання Робочої групи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування щодо визначення пріоритетів та заходів з питань комплексного відновлення територій повідомила Голова Комітету і очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, протягом весни поточного року громади почали активіше включатися у процеси створення програм свого комплексного відновлення - станом на початок березня до розробки ПКВ були долучені 151 громада, а станом на початок червня - вже 200. Почасти, це можна пояснити, з одного боку, готовими кейсами щодо створення ПКВ, на які інші громади можуть спиратися, а з іншого - отриманням міжнародного фінансування проєктів з відновлення тими громадами, які здійснили максимально якісне планування.

"Наразі українські територіальні громади все більше включаються у створення ПКВ, оскільки розуміють, що повноцінне відновлення можливе тільки за умови його якісного планування. У перспективі, це дає їх можливість отримати міжнародне фінансування - в рамках Першого компоненту плану Ukraine Facility на потреби відбудови та відновлення передбачено 1 млрд євро Ці кошти розподілятимуться відповідно до пріоритетів, визначених громадами в рамках децентралізаційної реформи”, - пояснила Шуляк.

Парламентарка також зауважила, що практичний досвід громад у розробці програм комплексного відновлення буде надзвичайно корисним іншим громадам, які все ще у процесі створення ПКВ. Наразі, готові кейси вже є, зокрема, у Київщини і Полтавщини, тож їх закликають ділитися цим досвідом.

Ще один з факторів на користь наявності ПКВ - розробка нової містобудівної документації. Якісна програма комплексного відновлення може лягти в її основу. Згідно з законом, з 1 січня 2025 року таку документацію зобовʼязана представити кожна українська територіальна громадам. Тому громади, які ще не приступили до створення ПКВ і, відповідно, містобудівної документації, мають не зволікати з цим.

На користь створення якісної містобудівної документації говорить, зокрема, негативний досвід Полтавщини. На її території місцева влада вирішила створити індустріальний парк, але зʼясувалося, що без містобудівної документації його неможливо зареєструвати.

Втім, у випадку Полтавщини є і позитивний приклад - при створенні ПКВ місцева влада досить глибоко проаналізувала стан фонду соціального житла - висновки такого аналізу знадобляться при реалізації положень нової житлової політики, тож цей аспект громадам теж важливо враховувати і пропрацьовувати.

"Ще один надважливий аспект, який потрібно враховувати при створення ПКВ - кількість зруйнованих і пошкоджених в результаті війни обʼєктів. Дані про них потрібно вносити у Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна, який у майбутньому стане основою для визначення розмірів репарацій від РФ”, - резюмувала Шуляк.

Нагадаємо, раніше Олена Шуляк зазначала, що Україна має якнайшвидше розширити програму "єВідновлення" для громадян, чиї домівки розташовані на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) і надати компенсації за знищене житло. Зволікання з цим грає на руку окупаційному режиму, адже користуючись нерішучістю України у виплаті компенсацій, Росія може вплинути на настрої громадян, які через відсутність домівки, можуть назавжди залишитися з країною-терористом.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09
Безугла подала заяву у ДБР на Сирського
30 червня 2024, 17:41
Під російський удар у Харкові потрапило відділення пошти
30 червня 2024, 17:03
Авіаудар по Харкову: влада оприлюднила дані про постраждалих
30 червня 2024, 16:51
Росіяни поцілили по цивільному підприємству у Харкові, виникла пожежа
30 червня 2024, 16:45
Зеленський пояснив, за якою моделлю можуть вестися переговори з Росією
30 червня 2024, 16:15
Побилися через жінку: на Закарпатті затримали 21-річного чоловіка за підозрою в убивстві
30 червня 2024, 15:34
Окупанти вдарили авіабомбами по Херсонщині — загинула людина, семеро поранених
30 червня 2024, 14:55
На Буковині прикордонник застрелив чоловіка, який напав на нього з мачете, — ЗМІ
30 червня 2024, 14:19