UA | RU
09 жовтня 2020, 18:19

НКРЕКП звернулась до ДБР щодо тиску нардепів з "Батьківщини"

На думку комісії, нардепи тиснуть неправомірно використовуючи свої повноваження, а також - через соцмережі "щоб сформувати негативну думку про регулятора"
На думку комісії, нардепи тиснуть неправомірно використовуючи свої повноваження, а також - через соцмережі "щоб сформувати негативну думку про регулятора"
Фото: Oilpoint

Члени Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у повному складі звернулися із заявою до ДБР щодо тиску нардепів від «Батьківщини» Олексія Кучеренка, Валентина Наливайченка і Михайла Волинця.

Про це пише RegioNews з посиланням на Економічну правду.

Як пише видання, у його розпорядженні є заява НКРЕКП до Держбюро розслідувань від 9 жовтня 2020 року.

...На регулятора чинився тиск щодо збільшення норми доходності на "стару" регуляторну базу активів, що додатково збільшить тарифний дохід операторів систем розподілу щонайменше на 10 млрд грн, які перекладатимуться додатковим фінансовим тягарем на споживачів електроенергії.

Вся публічна риторика нардепів, зокрема і на каналі ТРК "Україна", має на меті, на нашу думку, зокрема, зміну підходу до стимулюючого регулювання", - йдеться у заяві.

Також Комісія пов'язує тиск нардепів, зокрема, із тим, що вона відтермінувала видачу ліцензій ТОВ "ДТЕК Курахівська ТЕС" та ТОВ "ДТЕК Луганська ТЕС" на виробництво електричної і теплоенергії і в підсумку скасувала рішення про видачу цим компаніям ліцензій.

Підставами для прийняття таких рішень є намір "ТОВ ДТЕК "Східенерго" передати ТОВ "ДТЕК Курахівська ТЕС"/ ТОВ "ДТЕК Луганська ТЕС" свої цілісні майнові комплекси на підставі договорів", - додали в НКРЕКП.

Зазначається, що відповідно до інформації від СБУ та "Нафтогазу", заборгованість ТОВ "ДТЕК Східенерго" перед "Нафтогоазом" за спожитий газ сягає понад 724 млн грн.

Як стверджують у Комісії, вказані компанії не звертались до "Нафтогазу" щодо умов правонаступництва за борговими зобов'язаннями ТОВ "ДТЕК Східенерго" та умов їх погашення, хоча кінцевим бенефіціаром компаній є одна і та ж особа.

Таким чином, у діях ТОВ "ДТЕК Східенерго" вбачається намір уникнути оплати мільйонного боргу перед акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі", - наголосили в НКРЕКП.

У своїй заяві НКРЕКП просить ДБР прийняти заяву про кримінальне правопорушення, розпочати розслідування і притягти вказаних нардепів до відповідальності.

У НКРЕКП зазначають, що, відповідно до ст. 344 ККУ, незаконний вплив у будь-якій формі у тому числі на члена Накцкомісії з тарифів, з метою перешкодити виконання службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень, карається штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів або арештом від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі до 2 років або позбавленням волі на той самий строк.

Нагадаємо, раніше один із нардепів, на якого поскаржилися до ДБР, Олексій Кучеренко заявив, що керівництво НКРЕКП планує збільшити собі зарплату на 50%.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Миколаївщині легковик влетів у дерево: троє загиблих і пʼятеро постраждалих, зокрема діти
08 липня 2024, 17:08
Влада Києва оголосила 9 липня Днем жалоби
08 липня 2024, 17:02
Росіяни вдарили ракетою по фермі на Миколаївщині: внаслідок атаки постраждали жінка з дитиною
08 липня 2024, 16:43
На Вінниччині за добу втопилися три людини, десятирічну дитину шукають
08 липня 2024, 16:37
У Києві відновили рух "червоною" гілкою метро
08 липня 2024, 16:25
Кличко: у Києві внаслідок атаки ворога постраждали 96 людей, серед них - троє дітей
08 липня 2024, 15:51
Внаслідок російської атаки в Україні загинули 28 людей, ще понад 100 – поранені, – МВС
08 липня 2024, 15:38
Комбінований удар по Україні: ЗСУ збили 30 із 38 російських ракет
08 липня 2024, 15:22
СБУ встановила, що росіяни вдарили по "Охматдиту" у Києві ракетою Х-101
08 липня 2024, 15:15
Повторний удар по Києву: семеро загиблих та троє постраждалих
08 липня 2024, 15:00