UA | RU
01 грудня 2023, 09:50
Реклама

Що буде, якщо не повернути мікрокредит

У кожної людини хоч раз у житті бували фінансові проблеми, які змушують звертатися по допомогу в банк або МФО - мікрофінансову організацію. І що гріха таїти, в голову напевно закрадалася думка: що буде, якщо не платити за позикою? Чи можна безкарно кинути кредитора? Відповідям на ці запитання присвячена наша стаття

Що буде, якщо не платити за кредитом взагалі

Якщо не платити за мікрокредитом взагалі, основних наслідків буде три:

  • Ваша кредитна історія буде безнадійно зіпсована. Жоден банк або МФО не погодяться з вами співпрацювати. Така "чорна мітка" буде на вас щонайменше 10 років – поки дані не відправляться в архів.

  • Кредитор має право подати на вас до суду. У більшості випадків судді стають на бік кредитора. Після цього виконавча служба накладе арешт на ваше майно і банківські рахунки. Щомісяця з ваших доходів почнуть списувати 50% на користь кредитора. Це триватиме доти, доки борг не буде повністю погашений.

  • Людина, яка злісно не виплачує мікропозику, рано чи пізно зіткнеться з колекторами. У колекторських служб набагато жорсткіша манера спілкування з боржниками, ніж у самих МФО. Колектори будуть надзвонювати не тільки вам, а й вашим родичам, а також на роботу.

Штрафи та відсотки за мікропозиками

Усе це – погані новини для неплатника. Але є й хороші. Жодна мікрофінансова організація не має права нараховувати штрафи та пені "безлімітно". Раніше дійсно так і було. Нерідкі були ситуації, коли позичальник позичав на телефон або комп'ютер, а в підсумку доводилося віддавати за борги квартиру. Ситуація почала набувати гіпертрофованого характеру. Тому в неї втрутився Центробанк. Тепер максимальна сума переплат не може перевищувати 150% від початкової суми боргу.

Чи можна не платити законно

Розглянемо тепер таке питання: чи можна не платити за мікропозикою законно? Суди стають на бік боржника у трьох випадках:

  • умови договору кабальні. Але довести це досить проблематично;

  • компанія не мала права видавати кредити – ви зв'язалися з нелегальним кредитором;

  • позичальник був недієздатний, а отже, його підпис під договором кредитування не має юридичної сили.

Не заплатити за кредитом можна, якщо вас визнають у суді банкрутом. Але ця процедура досить довга і потребуватиме фінансових витрат на оплату праці фінансового керуючого. Є ще одна можливість – якщо кредитор не подасть проти вас позов протягом 3 років. Але ймовірність цього, як ви самі розумієте, дуже мала.

Як отримати відстрочку з виплати боргу

Що ж робити, якщо платити за кредитом потрібно, але нічим? У цьому випадку можна спробувати перекредитуватися – взяти кредит 24/7 в іншій МФО, і, бажано, під менший відсоток. Так у вас з'явиться додатковий місяць на вирішення своїх фінансових проблем. По суті, це і є відстрочка. Але в багатьох випадках взяти новий кредит не вийде.

Доведеться домовлятися з мікрофінансовою компанією, і, можливо, доводити свою правоту в судовому порядку. Для суду головне це документи. Ви повинні зібрати докази того, що не могли виконувати свої зобов'язання. Таким доказом може бути:

  • довідка з лікарні, виписка з історії хвороби;

  • довідка з колишнього місця роботи, яка підтверджує, що вас скоротили, підприємство закрили, фірму розформували тощо.

Суд дасть вам деякий час на погашення боргу. У цьому випадку не платити не вийде – інакше вами займуться судові виконавці.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
У Львові рятувальники допомогли 3-річному хлопчику, який засунув руку в електром’ясорубку
30 вересня 2024, 11:18
У Черкасах затримали російського агента, який розвідував позиції ППО
30 вересня 2024, 10:55
У ДТП на Сумщині постраждала 6-місячна дитина
30 вересня 2024, 10:24
Наслідки нічної дронової атаки: на Київщині пошкоджено приватний будинок та кладовище
30 вересня 2024, 10:01
В одному з районів Києва зафіксували падіння уламків російського дрона
30 вересня 2024, 09:40
В Івано-Франківську жінка та троє дітей потрапили до лікарні через отруєння чадним газом
30 вересня 2024, 09:11
Росіяни вночі запустили по Україні понад 70 "шахедів": скільки вдалося збити
30 вересня 2024, 08:48
Ворог завдав удару по Миколаївській області – спалахнула пожежа на об'єкті інфраструктури
30 вересня 2024, 08:40
На Запоріжжі внаслідок російських обстрілів поранені 16 людей
30 вересня 2024, 08:04
У КМВА повідомили подробиці нічної атаки дронів на Київ
30 вересня 2024, 07:22