UA | RU
05 березня 2021, 16:40

Стерненка звільнили з-під варти в залі суду через подану ним апеляцію

Сьогодні суд розглядає іншу справу Стерненка - про перевищення меж самооборони
Сьогодні суд розглядає іншу справу Стерненка - про перевищення меж самооборони

Приморський райсуд Одеси під головуванням судді Сергія Кічмаренка розглядає справу екслідера Одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка, якому інкримінують заподіяння смерті одному з двох нападників на нього та його дівчину в травні 2018 року.

Про це повідомляє Укрінформ, передає RegioNews.

Стерненка доставив до суду конвой, але адвокати домоглися звільнення його з-під варти в залі суду. Будівлю суду, як і 23 лютого, пікетують прихильники Стерненка.

Підсудний Стерненко незаконно перебуває під конвоєм у приміщенні суду, його взято під варту безпідставно, оскільки вирок (суду від 23 лютого про арешт Стерненка в іншій кримінальній справі, - ред.) не набув чинності. Тому вносимо клопотання - без зволікання встановити законність затримання, - заявив адвокат Андрій Писаренко.

Головуючий суддя Кічмаренко назвав позицію представників захисту проявом "тиску на суд", але визнав їх правоту і розпорядився негайно звільнити підсудного з-під варти конвоїрів, які привезли Стерненка до суду.

Екслідера одеського "Правого сектора" Стерненка прокуратура звинувачує у перевищенні меж самооборони і заподіянні смерті одному з двох нападників на нього та його дівчину 24 травня 2018 року. Підсудному інкримінують вчинення злочинів при відбитті третього замовного нападу за ознаками ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

Предметом сьогоднішнього слухання суду є дослідження наданих прокуратурою томів кримінального провадження у межах з'ясування обставин третього замовного нападу на Стерненка.

У Telegram-каналі Стерненка опубліковано його "апеляційну скаргу", яка не містить юридичного обґрунтування, а лише політичні заяви про незаконність вироку.

Там зазначається, що паралельно адвокати Стерненка працюють над своїми апеляційними скаргами.

Також вказується, що подання активістом апеляційної скарги призупиняє вступ вироку в силу, згідно зі ст. 400 КПК, тому Стерненко має бути звільнений.

Вирок проти мене є не тільки абсурдним та незаконним, а і є інструментом політичної розправи і тиском проти усіх громадян, які з 2014 року ведуть боротьбу проти російських окупантів та їхніх пособників, а також проти тих, хто сміливо не мовчить про порушення прав людини.

Коли Татаров за реально вкрадені 85 мільйонів сидить на посаді, а я за вигадані 300 грн сиджу у тюрмі, це несправедливо! Коли терорист і кат Стуса Медвечук сидить у парламенті, а я та інші політв‘язні у тюрмі, це несправедливо! Мені шкода, що російські окупанти винесли цей вирок іменем України, в той час як він спрямований проти самої ж України.

Суддя-комуніст Попревич не здійснив судовий розгляд повно, його висновки не відповідають фактичним обставинам справи, істотно порушив КПК, а також неправильно застосував норми ККУ, - йдеться в "апеляційній скарзі".

За законом, подання апеляційної скарги призупиняє дію вироку. У суді щодо іншої справи (справи самозахисту) 5 березня захист Стерненка, зокрема, апелював до того, що він уже подав скаргу. Посилаючись на це, адвокати вимагали звільнити чоловіка з-під варти, адже його арештували саме за вироком.

Як повідомлялося, 23 лютого в Одесі суд відправив активіста Стерненка у в’язницю на 7 років. Його визнали винним у тому, що він викрав людину.

Того ж дня під Офісом президента протести проти вироку Стерненка переросли в зіткнення.

27 лютого знову на Банковій проходив мітинг у підтримку активіста Стерненка. В акції взяли участь кілька тисяч осіб.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Катався між вагонами: на Київщині 15-річного підлітка вразило струмом
04 липня 2024, 00:33
Три авіаудари по Харкову: 14 постраждалих, серед них – двотижневе немовля
04 липня 2024, 00:02
На Миколаївщині через пожежу сухої трави знову горіли будинки
03 липня 2024, 22:15
Під Торецьком росіяни атакували евакуаційне авто: поранені парамедики
03 липня 2024, 21:20
У дві та три черги: як 4 липня українцям відключатимуть світло
03 липня 2024, 20:43
На Полтавщині через російську атаку пошкоджені школа та дитсадок, загинула людина
03 липня 2024, 20:05
Ранковий удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 53
03 липня 2024, 19:31
На Черкащині російська агентка отримала довічне за державну зраду
03 липня 2024, 18:50
У Дніпрі продовжують розбирати конструкції зруйнованої ракетою багатоповерхівки
03 липня 2024, 18:42
На Полтавщині поліція розслідує побиття немовляти
03 липня 2024, 18:14