UA | RU
24 жовтня 2023, 11:03

На Донеччині СБУ затримала групу російських агентів, які шпигували за ЗСУ та наводили ракети

фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки у Донецькій області нейтралізувала ще одну агентурну групу російської ФСБ. Зловмисники розвідували місця дислокації та пересування підрозділів ЗСУ, що задіяні у боях на Авдіївському напрямку

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресслужбу СБУ.

За даними слідства, до складу російської агентури входило двоє мешканців Покровського району, які діяли окремо один від одного. Втім, обидва агенти дистанційно "замикалися" на російську спецслужбу через спільного "зв’язкового" з тимчасово окупованої частини регіону.

Встановлено, що ці російські агенти намагались виявити вогневі позиції української артилерії та маршрути руху важкої бронетехніки Сил оборони, у тому числі танків ABRAMS.

Крім того, фігуранти "зливали" агресору локації українських блокпостів та фортифікаційних укріплень поблизу передової.

За кожне виконане завдання окупанти обіцяли своїм поплічникам перераховувати "гонорар" на банківські картки.

Зазначається, що розвідінформація потрібна була загарбникам для планування власних бойових операцій, насамперед щодо здійснення прицільних дронових та ракетно-артилерійських ударів по українських військах.

Співробітники СБУ викрили розвідувально-підривну діяльність російських агентів і затримали їх у власних помешканнях. В обох фігурантів вилучено мобільні телефони із доказами отриманих завдань від ФСБ та надання відповідних "звітів" про їх виконання.

За даними слідства, вони були дистанційно завербовані російською спецслужбою у червні цього року. Для збору розвідданих зрадники об’їжджали територію Покровського району та приховано фотографували пункти базування та місця переміщення підрозділів ЗСУ.

Усю отриману інформацію передавали на тимчасово окуповану частину Донеччини через месенджери у вигляді фото українських об’єктів та їхніх позначок на електронних картах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше російський агент із партії Жириновського отримав довічне ув’язнення. Зрадник збирав інформацію про військові та стратегічні об’єкти, а також коригував удари по Черкащині.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
Митники виявили на кордоні партію контрабандних ноутбуків Apple, які намагалися ввезти автобусом
22 вересня 2024, 10:33
Авіаудар по Харкову: голова ОВА повідомив, у якому стані постраждалі
22 вересня 2024, 10:04
Росіяни вночі запустили по Україні 80 дронів: що відомо про наслідки атаки по областях
22 вересня 2024, 09:35
На Сумщині знешкодили ворожий дрон, знайдений в полі
21 вересня 2024, 20:10
Системи ППО, танки та артсистеми: як бійці СБУ нищать ворожу техніку
21 вересня 2024, 18:49
Росіяни вдарили КАБами по Сумах: пошкоджені будинки, є постраждалий
21 вересня 2024, 18:15
На Полтавщині вантажівка врізалась у кросовер: є постраждалий
21 вересня 2024, 17:32
ЗСУ вразили два військових арсенали на території Росії
21 вересня 2024, 16:58
З Іспанії до Львова намагалися провезти серед гуманітарки новий одяг з етикетками на мільйон
21 вересня 2024, 16:26
Внаслідок атак на Херсон та передмістя постраждали дві людини
21 вересня 2024, 15:50