UA | RU
04 жовтня 2024, 20:12

Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?

Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномасштабної війни. Нова тактика росіян чи в них відсутня достатня кількість ракет для ударів по Україні, а також, як дронові атаки впливають на психіку українців — в цьому розбирався RegioNews
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномасштабної війни. Нова тактика росіян чи в них відсутня достатня кількість ракет для ударів по Україні, а також, як дронові атаки впливають на психіку українців — в цьому розбирався RegioNews

Чому ворог кожного дня запускає дрони по Україні

У соцмережах зустрічаються думки, що так багато "шахедів" росіяни випускають через якусь нову тактику ведення війни. Проте, експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський у коментарі RegioNews не бачить в цьому нових тактик.

"Нічого дивного немає в таких масових і щоденних атаках дронів, адже росіяни просто масштабували виробництво "шахедів". Причому, це відбулось без зовнішніх іранських поставок. Ніякої тактики в них немає — просто ворог тепер має дуже багато дронів. Вони вийшли на такі обсяги виробництва, що дозволило випустити півтори тисячі "шахедів" за останні два місяці по Україні. Припускаю, що усе це буде лише масштабуватися", — підкреслює експерт.

Деякі ЗМІ пишуть і про те, що у росії наразі працює два заводи з виробництва "шахедів" — у Тюменській області та у Татарстані, що дає можливість буквально штампувати дрони наче гарячі пиріжки. Втім, Іван Киричевський зазначає, що достеменну структуру виробництва "шахедів" і де їх збирають, ще доведеться з`ясовувати.

"Є розмови, що росіяни використовують китайські комплектуючі або взагалі дрони для росії виробляють в Китаї. Ці розмови з`являються не просто так. Якщо ж брати цифру, що озвучувалась раніше, мовляв, кожного місяця росіяни виробляють 550 "шахедів", то це явно не підтверджується, адже насправді цих дронів виробляють набагато більше, що доводять щоденні атаки в бік України", — запевняє Киричевський.

Чи можуть "шахеди" виконувати роль розвідників

У соцмережах навіть зустрічаються припущення, що "шахеди", кружляючи над українськими містами, виконують розвідувальну функцію, але експерт військового порталу Defence Express спростовує цю версію.

"Люди, які стверджують, що "шахеди" можуть щось там розвідувати, нехай нададуть інформацію, яка на цих дронах стоїть бортова апаратура, щоб вести розвідку. Знову ж таки, якщо б росіяни могли передавати чи отримувати з "шахедів" дані у реальному часі, то цими дронами можна було б керувати дистанційно, а так вони летять за наперед заданою програмою", — зазначає Іван Киричевський.

Також він скептично ставиться до роздумів, що "шахеди" за задумом росіян мають просто тримати у напрузі українське суспільство, сіючи паніку.

"Версія про те, що дрони мають просто жахати населення не витримує ніякої критики. Якби у ворога була така стратегія, то він би не працював над тим, щоб зробити боєголовку "шахеда" більш потужнішою. Головна їхня ціль — знищення різноманітних українських об`єктів”, — впевнений експерт.

Чи економлять ракети росіяни, запускаючи замість них "шахеди"

Є також думки та припущення, що ворог просто економить ракети, накопичуючи їх для масованих атак, адже були вже випадки, коли за один ранок по України рф випускала понад сотню ракет. А щоб підтримувати інтенсивність війни, замість ракет росіяни використовують дрони.

За словами Івана Киричевського, таку точку зору не можна відкидати, але все ж на його думку усі розмови про жахливу і нову тактику росіян можна пов`язати лише з одним фактором.

"У нас просто не вистачає зенітних ракет та пускових установок до них, що працюють у системі протиповітряної оборони. Тому це не дозволяє щільно перекрити усю територію України і відповідно мінімізувати усі повітряні загрози. Тому усі ці уявлення, що росіяни бережуть чи не бережуть ракети, чи за якою тактикою вони запускають свої дрони по Україні — це лише похідні від того, що в нас просто не вистачає засобів ППО", — каже Іван Киричевський.

Наостанок він навів приклад того, як достатня кількість ППО в Україні просто робить неактуальними деякі засоби повітряного нападу росіян.

"Згадайте, як росіяни "вибили" нам Трипільську ТЕЦ своїми ракетами Х-69. Одразу почалися розмови про те, які ці ракети страшні і їх майже неможливо збити. Але за кілька тижнів після цього, припускаю, що українська ППО отримала достатню кількість зенітних ракет і під час наступного масованого нальоту українські зенітники збили понад десять цих ракет Х-69. Але підкреслю, що кілька тижнів до того ці ракети вважалися просто такими, які неможливо збити. І тепер ракети подібного виду нас фактично не турбують, адже їх можуть збивати", — резюмував експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський.

Як психіка українців реагує на постійні атаки дронів з боку росіян

У коментарі RegioNews доктор психологічних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Вадим Васютинський зазначив, що про особливі зміни у психічному стані українців через усі атаки дронів поки що говорити не доводиться.

"Справа в тому, що за 2,5 роки повномасштабної війни українці вже звикли до подібних атак. Ті кого це особливо лякало, вони або вже виїхали за кордон, або ж поїхали у більш безпечні області на заході України, або просто вчасно ховаються у сховищах від атак дронів. Але більшість українців вже до цього пристосувалися і майже не звертають уваги на оголошення тривоги", — каже Вадим Васютинський.

За його словами, українців більше лякають масштабні трагедії після російських атак, коли гинуть по кілька десятків людей.

"Коли гине по кілька людей, то ці повідомлення для багатьох українців є вже, на жаль, повсякденністю — наче люди загинули в автокатастрофі. На свідомому рівні люди розуміють, хто є винуватцем цих трагедій — росія. Але, як людська трагедія це вже зачіпає менше, аніж, скажімо, у 2022 році", — зазначив доктор психологічних наук.

З іншого боку можна згадати, як у перші місяці повномасштабної війни майже усі українці після оголошення тривоги бігли до бомбосховищ чи просто ховалися у підвалах будинків, а зараз здебільшого вони просто сидять в себе вдома.

"Це можна назвати психологічним захистом організму чи адаптацією. Найбільше людину вражає різка зміна, коли було усе добре, а стало вмить погано. Так було 24 лютого 2022 року і певний час після того. Це призвело до кардинальної зміни поведінки, коли люди починали тікати кудись, страждали і поводилися нетипово. З часом це перейшло у буденність і коли різких змін немає, то і людина адаптується", — підкреслив Вадим Васютинський.

Він зазначає, що людина чи суспільство загалом не можуть щодня реагувати бурхливо на якісь події, адже людський організм просто дуже швидко виснажиться. Саме тому, як зазначає доктор психологічних наук, на рівні організму і психіки, зокрема, вибудовуються наче захисні бар`єри. З іншого боку, щоб реакція була сильніша на певні події, потрібен сильніший вплив, а поріг чутливості в українців став набагато вищим. Вадим Васютинський констатує, що, на жаль, навіть на такі жахливі речі, як смерть людей від війни, більшість не реагує так, як це було навесні 2022 року.

03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
Агент ФСБ, який шпигував за залізницею та лікарнями на Буковині, проведе 15 років у в'язниці
04 жовтня 2024, 21:48
Росіяни знову вдарили по Харківщині КАБами: є загиблі та поранені
04 жовтня 2024, 21:18
Комбат 123-ї бригади застрелився після того, як його батальйон втік із позицій під Вугледаром, — журналіст
04 жовтня 2024, 20:45
На Рівненщині пасажир мікроавтобуса порізав собі руки на прикордонному посту
04 жовтня 2024, 20:05
Росіяни понад 20 разів били по Дніпропетровщині: постраждав цивільний
04 жовтня 2024, 19:41
Обговорили питання ППО та енергетики: Зеленський провів Ставку на Сумщині
04 жовтня 2024, 19:05
На Сумщині прикордонники приземлили два "шахеди" стрілецькою зброєю
04 жовтня 2024, 18:56
Субота пройде без відключень світла, – Укренерго
04 жовтня 2024, 18:40
Війська РФ обстріляли з мінометів село на Херсонщині: поранений чоловік
04 жовтня 2024, 18:19
В Ужгороді легковик збив дитину на пішохідному переході
04 жовтня 2024, 17:53