UA | RU
13 вересня 2024, 18:37

Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика

НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова особа у статусі підозрюваного за «дніпропетровською справою»
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова особа у статусі підозрюваного за «дніпропетровською справою»
фото: з відкритих джерел

НАБУ повідомило про викриття масштабної схеми розкрадання бюджетних коштів в дорожній сфері в Дніпропетровській області. Завдані збитки оцінюються у 286 мільйонів гривень. Разом із колишнім головою Дніпропетровської ОДА підозрюваними у справі проходять ще четверо: заступник голови Дніпропетровської ОДА, керівник департаменту Дніпропетровської ОДА, начальник відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА, керівник суб’єкта господарської діяльності. На сайті НАБУ не вказані імена підозрюваних, але саме Валентин Резніченко очолював Дніпропетровську ОДА 2022 року, коли була реалізована схема розкрадання.

2022 рік – це вже період воєнного стану. Закон в такий період дозволяє першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, витрати на поточний та капітальний ремонт можливі лише в останню чергу.

Як встановило слідство, "підозрювані з метою отримання можливості першочергового фінансування, а також для уникнення необхідності розробки проектної документації, проведення її експертизи та здійснення технічного нагляду замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування".

Відтак, витрати на обслуговування доріг безпідставно збільшили до 1,5 млрд гривень. Кошти виділив Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА. На цю суму уклали договори на виконання робіт з компанією "Будінвест Інжиніринг" 49% статутного капіталу в ній тоді належали близькій подрузі Валентина Резніченка – фітнес-тренерці Яні Хланті. "Будінвест Інжинірінг" завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн. Частину цих коштів, за даними слідства, вивели на рахунки інших компаній, також пов’язаних із ексголовою ОДА та його заступником.

Валентин Резніченко очолював Дніпропетровську ОДА з грудня 2020 року до початку 2023 року, коли його своїм указом звільнив президент Володимир Зеленський. Тоді про причини звільнення офіційно нічого не було сказано, але вже було відомо про порушену у листопаді 2022 року Спеціальною антикорупційною прокуратурою кримінальну справу щодо бюджетних 1,5 млрд гривень і "освоєння" цих коштів компанією подружки Резніченка.

У кримінальній справі НАБУ Резніченко – найвища посадова особа, причетна до розкрадання коштів на дорожніх роботах у Дніпропетровській області. Але у скандалі, який триває з 2022 року, є й більш впливові персонажі.

В один день із Резніченком у відставку пішов заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. Без його активної участі як посадовця, відповідального за регіональну політику та президентську вертикаль влади у регіонах, не могло бути призначення Резніченка на голову ОДА. І вкрай малоймовірно, що Тимошенко не знав, чим Резніченко на свої посаді займається – він просто не міг цього не знати. Але для нього історія з дорожними аферами в Дніпропетровській області закінчилася просто відставкою з високої посади в ОП. Не в останню чергу завдяки недавньому витоку слідчих матеріалів НАБУ по зловживаннях на "Великому будівництві".

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін в одному зі своїх інтерв’ю заявив, що злив цієї інформації дав можливість підготуватися іншим фігурантам "дніпропетровської" справи до слідчих дій. Чи був Кирило Тимошенко таким фігурантом офіційно – наразі важко сказати ствердно. Але обшук в нього НАБУ провело в кінці червня 2024 року вже у справі про злив – отже, слідство вважає, що Тимошенко був, принаймні, зацікавлений і у зливі, і у тому, що цей злив дасть можливим підозрюваним.

Однозначно зацікавленим у зливі матеріалів НАБУ був Юрій Голик – давній радник Валентина Резніченка, хороший знайомий Яни Хланти, консультант "Великого будівництва" і фігурант слідства по зловживаннях на "Великому будівництві". Попри свій процесуальний статус Юрій Голик спокійно відвідував Офіс президента ще у 2023 році. А фірма "Будінвест Інжиніринг" попри порушену НАБУ справу і далі отримувала кошти на дорожні роботи – щоправда не сотні мільйонів, а значно менше. Чекати обшуків НАБУ Юрій не став – на самому початку червня 2024 року, буквально за кілька днів до можливого обшуку, він виїхав з Україні зі справкою інваліда і по системі "Шлях".

Колективний портрет топ-фігурантів справи про зловживання на "Великому будівництві" обов’язково мав би доповнити хтось дуже впливовий з уряду. Адже виділення коштів на дороги санкціонує профільний міністр. І така людина була. З березня 2020 року до листопада 2022 року міністерство розвитку громад і територій очолював Олексій Чернишов. Його шлях до владних вершин – це збірка дуже близько пов’язаних з ним корупційних історій і кримінальних справ. Але, коли у листопаді 2022 САП зареєструвала провадження щодо можливого привласнення державних коштів компанією "Будінвест Інжиніринг", пан Олексій змінив напрям діяльності – з посади міністра регіонів пішов працювати у газову галузь, влаштувався головою правління НАК "Нафтогаз України". Каже, що після розвитку регіонів відчув потяг до посилення енергетичної незалежності України через збільшення обсягів газовидобутку та підвищення довіри міжнародних партнерів.

Яна Хланта втратила інтерес до бізнесу і дорожнього будівництва ще в листопаді 2022 року – тільки-но Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила провадження за фактом розкрадання коштів, вона вийшла зі складу співзасновників "Будінвест Інжиніринг". І почувала себе потім досить впевнено. Бо коли у червні 2024 року – тоді ж, коли й до Кирила Тимошенка – до неї прийшло з обшуком НАБУ, вона не просто не хвилювалася, а навіть пішла у контратаку. Спільно зі своїм адвокатом Яна написала в ДБР листа, в якому вимагала порушити кримінальну справу проти детективів НАБУ, які, ніби-то, порушили її право на недоторканість житла і завдали майнову шкоду. Можливо, дався взнаки спортивний характер Яни – вона майстер спорту, багато років займалася пауерліфтінгом. Але більш імовірно, що і тут почувати себе впевнено допоміг витік слідчих матеріалів. Яна тепер може спокійно працювати фітнес-тренером як колись.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
Ворожі "Шахеди" вночі атакували енергооб'єкти у Сумах
18 вересня 2024, 08:51
Росіяни завдали ракетного удару по Миколаївщині, виникла пожежа
18 вересня 2024, 08:27
Кількість постраждалих внаслідок авіаудару по Харкову зросла
18 вересня 2024, 08:07
Генштаб ЗСУ оприлюднив дані про втрати ворога у війні на 18 вересня
18 вересня 2024, 07:48
Внаслідок російського обстрілу на Запоріжжі загинули дві людини
18 вересня 2024, 07:17
На Полтавщині на чоловіка впала гілка дерева: він загинув
18 вересня 2024, 04:54
У Києві перекрили канал збуту зброї та вибухівки: вилучений арсенал на 1,7 млн грн
18 вересня 2024, 03:15
З'явились фото наслідків удару по складах боєприпасів окупантів під Маріуполем
18 вересня 2024, 02:26
Хотів виїхати з країни: 23-річний прикарпатець фіктивно одружився з дівчиною з інвалідністю
18 вересня 2024, 01:29
На Полтавщині на залізничній станції дитину вразило струмом
18 вересня 2024, 00:09