UA | RU
02 вересня 2024, 13:25

Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару

Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зробити, враховуючи те, що будівництво АЕС чи навіть нових енергоблоків на діючих станціях – задоволення вкрай дороговартісне. RegioNews з'ясовував, що стоїть за заявами про початок будівництва Чигиринської АЕС на Черкащині
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зробити, враховуючи те, що будівництво АЕС чи навіть нових енергоблоків на діючих станціях – задоволення вкрай дороговартісне. RegioNews з'ясовував, що стоїть за заявами про початок будівництва Чигиринської АЕС на Черкащині

Суть питання

Днями в "Енергоатомі" офіційно заявили, що почалась підготовка до реалізації проєкту будівництва Чигиринської АЕС. Мовляв, Енергетична стратегія України передбачає, що до 2050 року атомна генерація має значно збільшитися. Саме тому в компанії вирішили вже зараз шукати майданчики для будівництва нових АЕС у майбутньому. В "Енергоатомі" вважають, що найбільш перспективним буде проєкт зі зведення АЕС біля Чигирина на Черкащині. Більше того, вже зараз у компанії заявляють, що там мають побудувати станцію одразу на чотири енергоблоки.

Наразі в "Енергоатомі" звітують, що вже зроблено перший крок щодо будівництва Чигиринської АЕС. Мовляв, на позачерговій сесії Чигиринської міської ради її депутати ухвалили рішення, яке дає змогу розпочати розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування "Енергоатому", а також проголосували за те, щоб передати земельні ділянки площею понад 38 гектарів у постійне користування державної енергокомпанії.

Насправді Чигиринську АЕС навіть трохи почали будувати ще у другій половині 80-х років, але потім це будівництво офіційно законсервували.

"Законсервована АЕС – це грубо сказано, адже, звісно, що там немає ніяких реакторів чи навіть великих капітальних будівель. Фактично можна говорити про початковий етап будівництва, а саме – вибір ділянки, підведення частини комунікацій. Ледь не з нуля усе це потрібно буде зводити", – заявляє RegioNews експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, досить добре, що місце для Чигиринської АЕС обирали саме за часів СРСР. Мовляв, тоді не просто методом тику обирали, де будуть зводити такий об'єкт, адже проводилися відповідні дослідження. Наприклад, поряд є Кременчуцьке водосховище, адже для роботи АЕС потрібно багато води.

"Стосовно ж планів будувати Чигиринську АЕС, то під час війни і за відсутності коштів, це малоймовірно. Один енергоблок АЕС будується мінімум років десять, і це навіть за наявності потрібного обладнання. Крім цього, не слід забувати, що будівництво одного блоку буде коштувати мінімум 10 млрд доларів. Тому всі ці заяви про початок будівництва Чигиринської АЕС не підтверджені ані фінансами, ані реаліями сьогодення в Україні. Думаю, що все це залишиться на рівні заяв та декларацій", – зазначив експерт.

Натомість Юрій Корольчук додає, що логічно вводити в експлуатації нові блоки АЕС, адже потрібно якось заміщати ті об'єкти енергогенерації, що зруйновані за останні роки.

"Але з іншого боку де ті малі модульні реактори, які нам обіцяли? Тобто все скидається на якусь хаотичність і немає чіткого плану, як усе має відбуватися, щоб оновити енергетичну потужність України", – каже Корольчук.

У свою чергу народний депутат Ярослав Железняк також скептично ставиться до ідеї добудувати Чигиринську АЕС. На його думку, "Енергоатому" просто закортіло кудись "інвестувати" кошти, інакше після підняття тарифів доведеться заплатити їх у вигляді дивідендів до бюджету.

"Але, щоб почати щось будувати, потрібно мати ТО (технічне обґрунтування), схвалення уряду самої ідеї будівництва, а також отримати результативне голосування у Верховній Раді за закон про дозвіл на будівництво. Але щось підказує, що насправді ніхто АЕС там будувати поки не планує і будуть списувати гроші на "підготовчі роботи" і все таке", – зазначив народний депутат.

Чигиринська АЕС часів СРСР

Ідея будівництва атомної електростанції з'явилась за часів СРСР. Ще у 1970 році тодішні партійні функціонери правлячої компартії України вирішили, що на березі Кременчуцького водосховища слід збудувати електростанцію. Втім, за десять наступних років будівництво відбувалось досить кволо, а багаточисельні зміни до проєкту призвели до того, що на початку 80-х років уся ця ідея із будівництва електростанції була поставлена на паузу. Протягом 1982-1984 років відбувалась консервація цього об'єкту. Саме в цей час у керівництва країни виникла вже інша ідея – звести неподалік Чигирина атомну електростанцію (АЕС). Усе це відбувалось на фоні затвердженої постанови ЦК Компартії та Ради міністрів СРСР стосовно прискореного розвитку атомної енергетики. За планами, Чигиринська АЕС мала бути потужністю 4000 МВт. Для порівняння, Хмельницька АЕС, що наразі функціонує в Україні, має потужність 2000 МВт.

За різними даними, будівництво Чигиринської АЕС велось навіть після Чорнобильської катастрофи, але достеменно відомо те, що саме аварія на Чорнобильській АЕС фактично поставила хрест на майбутньому атомної електростанції біля Чигирина. Вже наприкінці 90-х років громадськість почала вимагати зупинення будівництва на фоні аварії в Прип'яті. Зрештою, у 1989 році та ж Рада міністрів СРСР, що дозволяла початок будівництва Чигиринської АЕС, і заборонила її подальше зведення.

Окрім того, неподалік будівництва Чигиринської АЕС у 80-х роках також зводилось невеличке містечко для співробітників майбутньої станції. Воно мало називатися Орбіта. Це містечко будували з нуля по типу, як колись зводили місто Прип'ять біля Чорнобильської АЕС. Тобто в місті з населенням близько 20 тис. осіб, окрім житла для робітників АЕС, мали бути магазини, заклади побутового обслуговування та розважальні заклади. Причому частину будинків все ж встигли звести, і туди навіть заселились кілька десятків родин. Містом Орбіті стати так і не судилось, а зараз це фактично одна з вулиць, що адміністративно входить до села Вітове неподалік Чигирина.

Орбіта. Фото: wikipedia.org

У багатоповерхівках наразі, за різними даними, проживають понад півтори сотні людей, але жодних комунікацій тут вже немає, а люди виживають, як можуть.

Орбіта. Фото: wikipedia.org

Вже за часів незалежності у владних кабінетах неодноразово обговорювалось питання щодо відновлення будівництва Чигиринської АЕС. Наприклад, такі ідеї лунали у 2005 році, але зрештою далі розмов нічого не пішло. Крім цього, про відновлення будівництва цієї АЕС начебто розмірковували до повномасштабного вторгнення росії. І ось ця тема знову на слуху.

Якщо ж брати до уваги думки експертів енергетичної галузі та й деяких народних депутатів, усе скидається на те, що проєкт відновлення будівництва Чигиринської АЕС може затягнутися на довгі роки, адже кошти на це потрібні колосальні. А тому можна припустити, що це вкрай туманна перспектива на довге майбутнє. Не слід також забувати, що за підтвердженою інформацією "Енергоатому" вже стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 та №6 на Хмельницькій АЕС. Звісно, українська економіка навряд чи потягне одночасне будівництво енерготопотужностей на двох АЕС.

13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці