UA | RU
22 червня 2024, 10:30

Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді

Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьох регіонах пляжний сезон офіційно не відкривали через небезпеку. RegioNews проаналізував, яка ситуація з відпочинком на пляжах в різних областях.
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьох регіонах пляжний сезон офіційно не відкривали через небезпеку. RegioNews проаналізував, яка ситуація з відпочинком на пляжах в різних областях.

По-перше, слід сказати, що майже в усіх східних регіонах пляжний сезон так і не був відкритий, але все ж комунальники доглядають за пляжами.

Харківська область

Наприкінці травня 2024 року в Харківській обласній військовій адміністрації заявили, що державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рекомендувала заборонити будь-який відпочинок на водних об’єктах області в літній період. Втім, тоді ж начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов додав, що в разі можливості підготовки того чи іншого місця для купання у подальшому, усе це будуть розглядати індивідуально. Натомість всередині червня стало відомо, що Харківська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій також заборонила купання у водоймах, що розташовані на території міста.

Запоріжжя

У Запоріжжі також діє заборона на користування місцевими пляжами. Більше того, на пляжах "Центральний", "Правобережний", в зоні відпочинку Комунарського району та на пляжі, що розташований вздовж вулиці Шмідта, для дослідження були здійснені забори води та піску. Після дослідження у цих пробах було виявлено перевищення за низкою нормативів. Тому пляжний сезон у Запоріжжі, звісно, зірваний.

Дніпро

У Дніпрі місцева влада ще наприкінці квітня поточного року вирішила офіційно не відкривати купальний сезон. Таке рішення тоді було ухвалено комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На балансі департаменту парків та рекреацій Дніпровської міськради є три пляжі: "Мануйлівський", пляж на Монастирському острові та "Придніпровський". Усі вони офіційно закриті, і про це сповіщають відповідні таблички "Купатися заборонено". Проте, незважаючи на те, що пляжі не відкривались, фахівці все рівно беруть проби води та очищають дно річки Дніпро, де розташовані зони відпочинку. Натомість жителі Дніпра все ж відвідують пляжі навіть попри те, що жодна зона відпочинку на воді офіційно не відкрита. Тому рятувальники спільно з поліцією навіть проводять рейди водоймами, закликаючи людей все ж утриматися від відпочинку на воді.

У Дніпропетровській області місцеві жителі все ж не відмовилися від купального сезону. Наприклад, у Новомосковському районі рятувальники навіть проводять профілактичні бесіди з людьми, які відпочивають на воді. Теж саме відбувається і в інших районах області.

Миколаївська область

Чорноморські курорти Миколаївщини цього року заборонені для відпочивальників. Як писав RegioNews, це викликано небезпекою від ворожих обстрілів росіян. Натомість у ДСНС Миколаївської області звітують, що наразі визначено всього чотири локації, де можливий відпочинок на воді: село Пелагіївка, місто Южноукраїнськ, Нова Одеса та місто Первомайськ. На пляжах цих населених пунктів здійснено обстеження та очищення дна водойм від сторонніх предметів, а також організовано рятувальні пости, де чергують відповідні фахівці.

Натомість у Миколаєві водолази-рятувальники навіть проводять розмінування дна річки Інгул, адже вона підпадала під ворожі обстріли реактивними системами залпового вогню та ракетами. Звісно, відпочинок на цій річці теж заборонено.

Київ

У столиці міська влада ще у квітні заявила, що не планує відкривати пляжний сезон. Усе через безпекову ситуацію у місті. Тоді в офіційному повідомленні було вказано, що громадянам не рекомендують відвідувати пляжі та зони відпочинку, щоб уникнути масового скупчення людей, що завадить їх безперешкодному доступу до укриттів і сховищ під час повітряної тривоги. Проте, кияни все ж проводять відпочинок біля водойм, але, звісно, відповідальності ніхто за це не нестиме у разі надзвичайних ситуації.

Житомир

У Житомирі купальний сезон офіційно стартував з 1 червня і для пляжного відпочинку було визначено всього дві локації – пляжі у Гідропарку. Втім, напередодні відкриття купального сезону, 31 травня, міська влада заявила, що, згідно з відібраними пробами води в річці, на пляжах "Дитячий" та "Дорослий" у Гідропарку, вона не відповідала нормам. Тому містянам порадили не купатися у водоймі.

Західна Україна

Звісно, найбільш сприятлива ситуація з пляжним сезоном у західній Україні, адже тут немає такої небезпеки з боку росіян, як на сході країни. Наприклад, у Хмельницьку купальний сезон відкрито 1 червня 2024 року. У місті доступна лише одна локація для відпочинку на воді – міський пляж на лівому березі річки Південний Буг. В області також відкриті досить багато пляжів, де офіційно можна купатися. Ці локації регулярно відвідують рятувальники із закликами до громадян не запливати далеко та відповідально відпочивати, щоб не наражатися на небезпечні ситуації.

На Рівненщині наразі є 14 пляжних зон, де офіційно дозволено купатися. Втім, усім гігієнічним нормам відповідають лише сім локацій: річка Стир у селі Хрінники, річка Іква у селищі Млинів, озеро Біле у селі Більська Воля, річка Случ у місті Березне, озеро у селі Сопачів, "Урочище Старики" річки Льва у селищі Рокитне.

На Львівщині офіційно визначено аж 15 місць для пляжного відпочинку. Наприклад, у Золочеві, Брюховичах, Моршині та Перемишлянах – це пляжі на міських озерах, а також пляж на рекреаційній водоймі Яворівського Національного природного парку. Крім цього, в області є багато баз відпочинку, де також можна купатися і знаходяться вони у с. Давидів, с. Старе Село, с.Соснівка, місті Винники, с. Воля Гомулецька, с. Коросно, с.Милошевичі, місто Пустомити, с. Підберізці, с. Гонятичі.

Якщо брати до уваги Івано-Франківщину, Закарпаття та Чернівецьку область, то тут є досить багато річок, де місцеві жителі можуть відпочити. Вода тут проточна, а тому якихось критичних відхилень від нормативів вона не має. До того ж, у цих регіонах є досить багато баз відпочинку, де є басейни.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
13 червня 2024
Життя зі світлом: скільки потрібно викласти за генератор, павербанк та зарядну станцію
Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує гене...
Дівчина ексголови Дніпропетровської ОВА добивалася відкриття справи проти детективів НАБУ, — ЗМІ
28 червня 2024, 03:05
Росіяни на Херсонщині знищили обстрілом 25 гектарів озимої пшениці
28 червня 2024, 02:23
На Хмельниччині засудили чоловіка, який проігнорував повістку на відправку до військової частини
28 червня 2024, 01:46
СБУ викрила фірму із Харкова, яка постачала у Росію стільці для Путіна
28 червня 2024, 01:18
Окупанти атакували будинок у селі на Херсонщині: постраждав власник оселі
28 червня 2024, 01:00
На Кіровоградщині чоловік двічі намагався зґвалтувати свою племінницю: його відправили за ґрати
28 червня 2024, 00:51
У Сумах випали "дивні опади": мешканці скаржаться на погане самопочуття
28 червня 2024, 00:35
15 тисяч доларів за довідку про фіктивну інвалідність: у Миколаєві затримали двох ділків
28 червня 2024, 00:21
Суд у Львові наклав арешт на 38,5 гектара землі у Буковелі
27 червня 2024, 23:46
У фігуранта справи про "зливи" з НАБУ Юрія Голика проводять обшуки, — ЗМІ
27 червня 2024, 22:06