UA | RU
17 травня 2024, 14:45

Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель

Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. RegioNews розбирався, які сьогодні тенденції на ринку житла і де українці частіше купують та продають квартири.
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. RegioNews розбирався, які сьогодні тенденції на ринку житла і де українці частіше купують та продають квартири.

Продаж квартир найбільше "просів" на сході та півдні країни

Звісно, після початку повномасштабного вторгнення найбільше впали у вартості квартири у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Саме у містах цих регіонів зараз фіксується найбільше обстрілів з боку росіян. Наприклад, якщо взяти сайти з продажу житла у Харкові, то зараз однокімнатну квартиру з гарним ремонтом та меблями у спальному районі на вторинному ринку можна придбати за 30 тис. доларів, але є дуже багато пропозицій і по 20-25 тис. доларів. Для порівняння, у Києві однокімнатна квартира у більш-менш доброму стані коштує мінімум 40 тис. доларів. Хоча до 2022 року вартість житла у Харкові та Києві була майже ідентичною. У Запоріжжі за однокімнатну у середньому просять 20 тис. доларів, але є багато пропозицій і по 15 тис., де потрібно буде докласти руку до ремонту. У Херсоні однокімнатна теж коштує близько 20 тис. доларів з гарним ремонтом.

У коментарі RegioNews фахівець з нерухомості Артур Піліпчук зазначив, що, незважаючи на досить важку ситуацію у цих регіонах, продажі квартир все ж фіксуються.

"Після початку повномасштабної війни не дуже продавалось житло там, але зараз ринок нерухомості у цих регіонах більш-менш живе. Звісно, це не ті об’єми, що були раніше, але життя продовжується. Комусь потрібно розширити площу житла, адже створюються сім’ї, а комусь через розлучення навпаки потрібно менше житло. Хтось взагалі хоче виїхати з міста. Тобто, люди пристосувалися до сьогоднішній реалій і вирішують свої житлові питання", – каже фахівець.

Яка ситуація у столиці

Звісно, найдорожчим житло завжди було у Києві і, за словами експертів, із нерухомості сьогодні ціни на деякі сегменти житла у столиці значно підскочили за останній рік-два. Як вже згадувалось, сьогодні мінімальна вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку у "спальнику" Києва стартує від 40 тис. доларів, але якщо брати житло з нормальним ремонтом, то ціна може доходити до 50 тис. доларів. До 2022 року за таку вартість можна було придбати навіть двокімнатну квартиру.

"Стосовно цін на житло у столиці, то тут не усе так просто, як здається, адже багато залежить від сегменту житла, – пояснює Артур Піліпчук. – Якщо брати економ-сегмент, то у Києві він як мінімум повернувся до довоєнного рівня. І по ціні, і по кількості угод з продажу. Усе через те, що досить велика кількість людей зі сходу та півдня країни у 2022-2023 роках їхали до Києва, де вони спочатку орендували житло, але за пів року-рік люди побачили, що ситуація в країні нешвидко стабілізується, а тому почали купувати квартири в столиці".

Фахівець уточнює, що здебільшого ці люди не мали космічних сум на житло і купували квартири економ-класу здебільшого на вторинному ринку.

"Усе "загребли" найдешевше у Києві, і попит дуже збільшився. А якщо брати бізнес-клас квартир, то тут продажі не повернулися до рівня початку 2022 року. Я вже не кажу про преміум-сегмент, де продажів дуже мало", – додає Артур Піліпчук.

Найбільший ріст цін на квартири у західних регіонах

За останні два роки ринок нерухомості у Львові, Івано-Франківську, Тернополі зазнав мабуть найбільших змін у порівняння з іншими містами країни. Усе почалося з росту цін на оренду житла після 24 лютого 2022 року. Наприклад, у березні 2022 року вартість місячної оренди однокімнатної квартири у Львові могла доходити до 30 тис. гривень. Це при тому, що раніше її можна було орендувати за 10 тис.

"З лютого 2022 року почали дуже багато житла здавати в оренду і ціни були захмарні, а вже всередині того ж року підскочили і продажі квартир. Зараз ціни на житло у Львові майже такі, як у Києві. Так само зросли ціни на нерухомість у Івано-Франківському, Тернополі, а останнім часом дуже великий ріст спостерігається у Закарпатті. Більше того, вартість житла в Ужгороді вже зовсім скоро може наздогнати столичні ціни", – зазначає фахівець з нерухомості.

Якщо проаналізувати сайти з продажу квартир у Львові, то, дійсно, більшість тих самих однокімнатних квартир коштують від 40 тис. доларів. Тобто ціни, як у столиці. Та й в Ужгороді теж вже майже така вартість житла.

Українці розгрібають економ-сегмент

Експерти кажуть, що зараз серед покупців загалом по країні найбільшим попитом користуються квартири економ-сегменту.

"Але якщо брати західну Україну, то там усе житло продається, адже попиту багато, а пропозиції обмежені. Тому ті, хто хочуть придбати житло у західних регіонах, купують навіть вищі сегменти, аніж економ. Деякі жителі інших регіонів переїжджають туди вже зараз, або переїхали раніше, а зараз вирішили купити власну квартиру. Проте є досить багато людей з інших регіонів, які просто купують собі квартиру в містах західної України через те, що хочуть мати так би мовити запасний аеродром, щоб в разі чого швидко переїхати, умовно кажучи, зі східних регіонів у свою квартиру, скажімо, в Івано-Франківську", – розповідає Артур Піліпчук.

Причому зараз все ж більшою популярністю в усій країні користуються квартири на вторинному ринку. Хоча, як підкреслюють фахівці з нерухомості, до повномасштабної війни було навпаки. Мовляв, до 2022 року ті, хто хотіли придбати житло, все ж намагалися зробити це у новобудовах, адже ситуація була стабільною, а сьогодні покупці не хочуть ризикувати, вкладаючи гроші у дорогі нові квартири. Крім цього, за словами Артура Піліпчука, у тих самих східних та південних регіонах будівництво нового житла зараз на вкрай низькому рівні. Краща ситуація з будівництвом нових будинків на заході, адже попит на будь-які квартири там високий.

Також ринок нерухомості "підживлює" програма "єОселя" – державна програма з пільгового кредитування на купівлю житла. За словами фахівців з нерухомості, досить багато житла продається завдяки "єОселі". Хоча з іншого боку на сайтах з продажу квартир у різних регіонах багато оголошень, де прямо вказано, що те чи інше житло не продається за цією програмою.

25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42