UA | RU
18 травня 2020, 13:00

Навіщо і проти кого Вадим Столар запускає телеканал

Скандальний забудовник і нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар так старанно намагається не дати виштовхати себе з "жирного" будівельного ринку столиці, що не пошкодував $7 млн на запуск нового київського телеканалу
Скандальний забудовник і нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар так старанно намагається не дати виштовхати себе з "жирного" будівельного ринку столиці, що не пошкодував $7 млн на запуск нового київського телеканалу
Фото: https://www.facebook.com/stolar.vadim

Минулого тижня народний депутат від ОПЗЖ, бізнесмен і скандально відомий столичний забудовник Вадим Столар підтвердив чутки про те, що це він інвестує гроші в новий міський телеканал Kyiv.live. Над запуском цієї осені чергового інформаційного каналу вже працює телепродюсер Олексій Семенов, який з червня минулого року очолив інформаційний холдинг нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака – так званий "медведчуківський пул" телеканалів (112 Україна, NewsOne і ZIK). Раніше Семенов, який запускав і перезапускав канали 112 Україна, NewsOne і Прямий, називав мінімальну суму інвестицій для такого стартапу – $7 млн. За словами продюсера, в інвестора є плани запустити всеукраїнську мережу телеканалів в містах-мільйонниках, і в такому разі обсяг капіталовкладень зросте в рази.

Щоб зрозуміти, для чого мільйонерові Столару власна мережа телеканалів і звідки у нього сотні мільйонів гривень на завідомо дотаційний проєкт, потрібно пролити світло на темне минуле і заглянути в неясне майбутнє столичного забудовника, якого ще недавно називали "сірим кардиналом" Києва. Але перш ніж оточити мера Віталія Кличка своїми людьми і стати другою людиною в місті, Вадим Столар пройшов довгий шлях політичного кон'юнктурника, який змінює партії на кожних виборах. Поки Кличко ще виступав на рингу, Столар встиг побувати депутатом облради від "Нашої України" Ющенка, попрацювати з "молодою командою" Черновецького і навіть стати нардепом від Партії регіонів Януковича. Столар як політик від бізнесу завжди ставав на бік влади.

В цьому секрет його непотоплюваності і безкарності. Завдяки близькості до влади Столару завжди сходили з рук скандальні забудови та сумнівні проєкти на ринку столичної нерухомості, до яких були причетні його компанії, бізнес-партнери і родичі. Великим скандалом обернувся проєкт Столара і його бізнес-партнера Вагіфа Алієва з будівництва торгово-офісного центру поряд зі станцією метро "Театральна", який в результаті тиску киян віддали під Музей Києва. Також сім'я Столара причетна до сумно відомої забудови на Нікітській Слобідці (мати нардепа була співвласницею, а батько – директором фірми "Майк", на яку виводилася земля під зазначене будівництво). Крім того, на рахунок Вадима Столара різні видання описують нібито розкрадання 55 мільйонів євро "Конверсбанку", нібито спроби збанкрутувати і "віджати" столичний банк "Хрещатик", а також поставки неякісного дизельного палива для Держрезерву за завищеними цінами.

Але найгучніший скандал, про який чула вся Україна, стався ще в середині 2000-тих. За інформацією видання "Наші гроші", Вадим Столар був причетний до масштабної будівельної піраміди "Еліта-Центр", оскільки в той час молодий бізнесмен був співвласником однієї з пов'язаних компаній – ТОВ "Еліта-будінвест". Під час розслідування причетність Столара була встановлена слідством, але сам він проходив по цій справі лише як свідок.

"Як нам відомо, Вадим Столар не обмежувався однією лише компанією "Еліта-Центр" і був причетний до багатьох сумнівним київських забудов. Наприклад, будівництво ЖК "Сонячна рів'єра" на Микільській Слобідці і резонансне будівництво біля станції метро "Театральна". Разом з одіозним В'ячеславом Супруненком (колишнім зятем Леоніда Черновецького) Столар причетний до захоплення і спроби забудови скверу пам'яті Небесної сотні", – писали в 2016 році ошукані вкладники "Еліта-Центру" у зверненні до президента Порошенко і генпрокурору Шокіну, вимагаючи затримати Столара і переглянути його процесуальний статус. Але слова жертв будівельної піраміди "Еліта-Центр", які "вважають самого Столара аферистом, що нажився на їхній біді" так і не були почуті.

Це й не дивно. До того часу депутат Київради Вадим Столар вже два роки був на вершині – в неофіційному статусі "сірого кардинала" Києва і близького соратника нового мера Віталія Кличка. Після місцевих виборів 2015 року Столар був буквально руками і вухами мера, а в 2017 році сам Кличко вже не соромився разом відпочивати в ресторанах і літати на одному чартері в Європу зі Столаром та іншим одіозним нардепом-девелопером – власником "Укрбуду" Максимом Микитасем. "Керує Києвом насправді непублічна людина без будь-якої посади в КМДА – Вадим Столар. Це Столар планує і організовує робочий день мера, Столар повідомляє Кличко, що і де він повинен робити", – писав про вплив київського "наглядача" Столара журналіст Юрій Бутусов. В майбутньому пов'язані зі Столаром і Микитасем компанії виграють тендер і спробують освоїти багатомільйонний бюджет на реконструкцію Шулявського мосту.

Обставини змінилися не на користь Столара після приходу до влади ЗеКоманды, яка руками Андрія Богдана вирішила посунути Кличка з посади голови КМДА. А щоб не повторити долю Микитася і сховатися від кримінального переслідування депутатським мандатом, Столар знову "перевзувся" – на цей раз він пішов під біло-блакитне крило "двоголового орла" Медведчука-Рабіновича. Будучи депутатом від ОПЗЖ, Вадим Столар зумів домовитися з вчорашніми опонентами з оточення Зеленського – екс-головою Офісу Президента Андрієм Богданом і його близьким другом Андрієм Вавришем. Раніше власник будівельної компанії SAGA Development Вавриш звинувачував Столара в організації корупційних схем на ринку столичної нерухомості. Але потім все затихло. Ймовірно, результатом цієї нової "дружби" став один з останніх кейсів Столара – отримання компанією ТОВ "Укржитлобуд" дозволу на висотну забудову паркування біля палацу "Україна" в центрі Києва.

Але вже в цьому році ситуація для Столара знову змінилася у гірший бік. Після відставки Богдана вплив їх тандему з Вавришем помітно ослаб, і на "жирному" ринку київської нерухомості з'явилися нові "гравці" з ще більшими апетитами, ніж у Богдана з Вавришем. За інформацією "Головкому", в обмін на те, що питання про відставку голови КМДА буде знято і Кличко залишать у спокої до виборів, контроль над будівельним ринком столиці перейшов до людей нового глави Офісу Президента Андрія Єрмака та його кума – народного депутата від "Слуги народу" Миколи Тищенка.

"Відразу після приходу на Банкову, Єрмак проявив особливий інтерес до київської теми. Цьому є пояснення. Свою кар'єру в бізнесі нинішній глава Офісу Президента починав як київський "МАФовик", тобто він мав непоганий бізнес на кіосках... Тепер перед Єрмаком відкрилися значно більші можливості, і в цьому йому активно допомагають Денис Комарницький і Сергій Кучер", – пише журналіст "Головкому", відзначаючи, що завдяки впливу і домовленостям Єрмака, для Комарницького і Кучера відкрився режим особливого сприяння у Київраді, без якого неможливо отримати землю під будівництво. Спираючись на свого покровителя, в особі голови Офісу Президента, "група Єрмака" вже намагається вивести з гри колишніх союзників-конкурентів Вавріша і Столара, щоб підім'яти під себе весь будівельний ринок столиці.

Очевидно, Столар розуміє, що при такому розкладі нові будівельні проекти в Києві йому не світять, а одного депутатського значка буде мало для захисту "нажитого непосильною працею". Тому й зважився викласти кілька мільйонів доларів у завідомо неприбутковий проект міського телеканалу Kyiv.live під керівництвом медіа-менеджера "медведчуківського пулу" Семенова. З одного боку, команді ОПЗЖ не завадить ще одна медійна майданчик у столиці ближче до місцевих виборів, а з іншого – міський телеканал буде для Столара не зайвим козирем для переговорів з будь-якою владою в столиці і, можливо, в інших великих містах. Щоправда, свій канал, а тим більше мережу телеканалів – задоволення не з дешевих, але кажуть, що у Столара грошей не менше, ніж амбіцій зберегти за собою неофіційний статус "сірого кардинала" Києва. І йому абсолютно не важливо, хто в цей час буде при владі.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Ворог вдарив по селищу Вільча на Харківщині: у свій день народження загинув місцевий чоловік
19 вересня 2024, 19:13
В ДСНС показали, як евакуюють людей з геріатричного пансіонату у Сумах після авіаудару
19 вересня 2024, 18:38
Авіаудар по пансіонату для літніх людей у Сумах: стало відомо про одного загиблого
19 вересня 2024, 18:25
Росіяни скинули авіабомбу на пансіонат для людей похилого віку у Сумах: є поранені
19 вересня 2024, 17:56
У Херсоні внаслідок атаки ворожого дрона важко поранений медпрацівник
19 вересня 2024, 17:23
На Хмельниччині зафіксували випадки екзотичної хвороби, яку переносять комарі
19 вересня 2024, 17:16
На Прикарпатті працівницю психоневрологічного інтернату підозрюють у побитті підопічної
19 вересня 2024, 16:52
Росіяни двічі за день обстріляли медзаклад на Сумщині, є поранені
19 вересня 2024, 16:36
В Ужгороді мобілізували весь технічний персонал театру МУР: коментар ТЦК
19 вересня 2024, 16:17
Суд продовжив запобіжний захід Тищенку
19 вересня 2024, 15:55