UA | RU
Ірина Бублик журналіст, Полтава info@regionews.ua
13 травня 2020, 16:29

Виборчий покерфейс: як розіграє Полтаву ворог Коломойського

Якщо мери українських міст для участі у прийдешніх виборах до місцевих рад об’єднаються у партію, це означатиме, що порозуміння місцевої влади з центральною досягти не вдалося. «І звідти пече, і звідси гаряче», – у такій ситуації можуть опинитися не лише міста-мільйонники, а й «середняки» на кшталт Полтави.
Якщо мери українських міст для участі у прийдешніх виборах до місцевих рад об’єднаються у партію, це означатиме, що порозуміння місцевої влади з центральною досягти не вдалося. «І звідти пече, і звідси гаряче», – у такій ситуації можуть опинитися не лише міста-мільйонники, а й «середняки» на кшталт Полтави.

Перспективи цього протистояння спрогнозувати важко, але спробувати можна: вибори ж бо дуже схожі на гру в покер – іноді спрацьовує зовсім неочікувана ставка. Найцікавіше ж тут те, чиєю ця ставка буде і чи варто Полтаві зі своїм містечковим покер-румом втручатися до комбінацій українських суперхайроллерів.

Сміливі люди

"Я не знаю, як там у вас у Новомосковську, П’ятихатках, Марганці та Полтаві з господарством, але ваші керівники – сміливі люди. Цінуйте це", – так на своїй сторінці у соцмережі Facebook написав мер Дніпра Борис Філатов.

Йшлося про те, що серед поручителів на суді над Покровським міським головою Олександром Шаповалом, якого обвинуватили у розкраданні коштів, разом з Борисом Філатовим та небагатьма мерами міст Дніпропетровщини був і секретар Полтавської міської ради, в.о. Полтавського міського голови Олександр Шамота. Як такий хід оцінили полтавці, поки що не відомо – Олександр Шамота цього особливо не афішував. Як і не відповів на запитання ведучого "4 каналу" з приводу можливості його приєднання до так званої "Партії мерів". Каже: чув про таке, але окрім цього нічого сказати не можу.

А полтавці, як і Борис Філатов, нічого не можуть сказати про те, як у Полтаві з господарством. Дізнаються згодом – під час передвиборчих перегонів. Від Олександра Шамоти про те, як усе добре, а від його опонентів – що у Полтаві майже розруха, тому треба міняти владу.

Тімплей чи індивідуальна гра?

Використати перевагу знання карт один одного, навіть тих, що в рукаві, об’єднавши свої зусилля проти інших гравців, як у покерній схемі під назвою тімплей, – це привабливо, але, принаймні, на місцевих виборах навряд чи результативно. І визначальний чинник те, що карта Дніпра чи Черкас навряд чи зіграє в Полтаві. Хоча, звісно, все залежить від гравця.

Скажімо, на початку карантинних заходів Олександр Шамота чітко виконував урядові вказівки: ринки, ТРЦ та фітнес-клуби зачинив одним із перших, вулиці і під’їзди багатоквартирних будинків дезинфікував, а на закиди, що таке вологе прибирання не має сенсу, відповідав однаково: дмемо на воду, аби якомога краще убезпечити жителів Полтави.

Аж тут до гри вступив ексмер Олександр Мамай: його стріт-флеш завжди мав найсильнішу карту – продуктові набори пенсіонерам. Відтак усі карантинні політичні ставки у Полтаві виявились битими.

Отож, треба міняти стратегію. А тут саме мер Черкас зі своїм демаршем – і нічого йому за те не було. Тому наступний хід Олександра Шамоти – відкриття ринків, бо підприємці ж несуть збитки. Але, за умови повного дотримання санітарних норм. Не дотримались їх на центральному ринку? Ось і штраф 170 тис. грн. через кілька годин після відкриття. "Оце правильно!", – схвалила такі дії одна частина полтавців, у той час як інша реготала: "Та для того ж його і відчинили, щоб оштрафувати – все гроші в бюджет!". Чому з такими порушеннями ринок працював до карантину і як вдалося так швидко ці порушення усунути – залишається лише гадати…

У кого буде флешрояль?

Власне, саме це восени і продемонструє, чия позиція "при роздачі" була правильною. Увійти в гру, виграти великий банк і піти – у покері це називається хіт-енд-ран (хапай і біжи), але на виборах ця стратегія спрацьовує дещо по-іншому. Увірватися на політичну арену та відхопити чималу частину електорату – це діє, останні президентські перегони цьому приклад. А от бігти… Ну, хіба до Ростова чи за можайські гори, але це стосується аж ніяк не мерів – і Ростов, і "увірватися та відхопити". Для майбутнього міського голови головне – позитивний з точки зору містян бекграунд. Тому, мабуть, найкраща стратегія зараз – з покерфейсом користуватися пандемією: зачинити ринки, бо міська влада турбується про містян – відчинити, бо збитки людям; про партію мерів чув, але сказати нічого не можу – не до того нині; від якої політичної сили балотуватимуся на прийдешніх виборах – скоро всі все побачать.

Однак, варіант, що це не передвиборча гра, а справжня позиція секретаря Полтавської міської ради, теж є. Чи принесе вона виграшну комбінацію? Усе прояснить шоудаун – остання фаза в роздачі, коли гравці, що залишилися в грі, показують свої карти і визначають виграшну комбінацію. Хоча…

У 2015-му році, коли, фактично, владу у Полтаві здобула "Совість України", депутатські мандати отримали зовсім не ті кандидати, за яких голосували полтавці: усі сім кандидатів згори партійного списку ще до першої сесії відмовилися від своїх місць у Полтавській міській раді. Скільки прізвищ було у виборчому списку між тими, хто, власне, вибори виграв, і тими, хто став депутатами міськради? Кажуть, десятків зо два, але це вже жодного значення не має. Чи вдасться цього разу Олександрові Мамаю розіграти таку комбінацію, залежить від міністерства юстиції – саме воно подало позов до суду, аби скасувати реєстрацію так званих партій-зомбі, що не висували кандидатів до Верховної Ради та на посаду Президента України протягом 10 років. Таких в Україні 48, і "Совість України" серед них.

Партія мера

Чи вступить нинішній в. о. Полтавського міського голови Олександр Шамота до лав "Партії мерів", чи ні – свою партію в тривалому турнірі він грає успішно. Спочатку вдало "тролив" Олександра Мамая, потім створив прецедент, ініціювавши відкликання партією СДП депутата, а, випробувавши таким чином алгоритм на результативність, СДП стала однією з фракцій, що ініціювали сесію, рішенням якої усунули з посади секретаря міськради Оксану Деркач і висловили недовіру Олександрові Мамаю. Олександр Шамота ж став секретарем Полтавської ради і в. о. Полтавського міського голови. А вже через рік разом з партією "Рідне місто" (яку очолює найдосвідченіший політик Полтави Олександр Удовіченко) усунув від керування містом ще одного одіозного політичного гравця – Андрія Матковського.

Якщо в Україні не заборонять на виборах до місцевих рад балотуватися партіям, яких немає в парламенті чи у двох третинах обласних рад, то СДП участь у виборчих перегонах братиме. А як Виборчий кодекс змінять, то Олександрові Шамоті прямий шлях до "Партії мерів". Ну не до "Рідного міста" ж проситися? Шило на мило – це вже не покер…

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Львівщині зіткнулись легковик та вантажівка: один загиблий та двоє травмованих
16 вересня 2024, 22:43
У Полтаві в парку гілка дерева впала на дітей: госпіталізована 6-річна дівчинка
16 вересня 2024, 22:18
На Київщині потяг на смерть збив 19-річний хлопця
16 вересня 2024, 21:52
Застава у 30 мільйонів: ВАКС обрав запобіжний захід ексголові Дніпропетровської ОВА Резніченку
16 вересня 2024, 21:18
На Вінниччині вибухотехніки знешкодили російську ракету Х-101, знайдену в полі
16 вересня 2024, 20:52
На Полтавщині масштабна лісова пожежа дісталася ще двох сіл
16 вересня 2024, 20:28
На Вінниччині під час пожежі загинув чоловік
16 вересня 2024, 20:07
На Одещині затримали браконьєрів з уловом на 1,4 млн гривень
16 вересня 2024, 19:53
Поліція розслідує обставини смертельної ДТП на Київщині
16 вересня 2024, 19:38
Російські окупанти двічі вдарили по Нікопольщині
16 вересня 2024, 19:17