UA | RU
21 мая 2019, 20:40

Зеленський розпустив Раду

Володимир Зеленський виконав свою обіцянку, яку дав під час інавгурації, і підписав указ про розпуск Верховної Ради.

В тексті указу йдеться про те, що вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

"Постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання; призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року".

Також пан Зеленський попросив спікера Верховної Ради Андрія Парубія провести 22 травня позачергове засідання.

Як повідомив адвокат пана Зеленського Андрій Богдан, на цьому засіданні депутати можуть змінити закон і прибрати мажоритарну складову з виборів та залишити чисті пропорційні списки, а також знизити виборчий бар'єр до 3%.

Позачергові вибори

Чергові вибори Верховної Ради мали відбутись 27 жовтня 2019 року, проте Володимир Зеленський вирішив провести їх на три місяці раніше.

Суттєвою відмінністю між черговими та позачерговими виборами депутатів є те, що на дочасних виборах депутати не мають подавати декларацію про майно та доходи.

Закон про вибори народних депутатів каже, що позачергові вибори відбуваються "в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування указу президента України".

Раніше президент вже провів консультації з цього приводу з керівництвом парламенту та головами депутатських фракцій.

Однак експерти звертають увагу на сумнівну легітимність такого розпуску. Минулого тижня фракція "Народний фронт" вийшла з коаліції, а отже у депутатів є 30 днів на формування нової більшості.

В команді Зеленського на це відповіли лаконічно: "Буде некоректно говорити про вихід із коаліції, бо не можна вийти з того, що перестало існувати давно. За словами радника Зеленського Дмитра Разумкова, коаліції вже немає понад два роки.

Указ про розпуск Верховної Ради можна оскаржити тільки у Верховному суді України.

Як пояснюють експерти, Верховний суд має у такому разі звернутись до Конституційного суду, щоб встановити відповідність розпуску парламенту Конституції.

Проте зупинити вибори судовими оскарженнями практично неможливо. Адже ЦВК оголосить про початок виборчого процесу наступного дня після публікації указу про розпуск й до вирішення справи у суді голосування вже може завершитись.

Заява про розпуск

Інавгурація

Під час своєї інавгураційної промови 20 травня Володимир Зеленський озвучив депутатам новину: він вирішив розпустити парламент.

Спочатку він закликав парламент ухвалити закони про скасування депутатської недоторканості, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і виборчий кодекс.

Також він хоче звільнити з посад голову СБУ, генпрокурора та міністра оборони.

"У вас на це буде два місяці. Непогані бали на дострокові вибори до Верховної Ради. Я розпускаю Верховну Раду України", - заявив він.

Хто лідирує в рейтингах

За останніми соцопитуваннями, партія "Слуга народу" отримає найбільше мандатів у парламенті.

Група "Рейтинг" опублікував дані дослідження, проведеного з 30 квітня по 10 травня. За їхніми результатами, "Слуга народу" набирає майже 40% голосів тих, хто визначився, "Опозиційна платформа - За життя" - 11%, "БПП" - 10,6%, "Батьківщина" - 9,1%.

На межі прохідного бар'єра, за даними соцопитування, партії "Сила і честь" Ігоря Смєшка та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Згідно з даними цього ж опитування, "Опозиційний блок" до Ради не потрапляє, він набирає 3,5%, Радикальна партія - 3,3%, "Свобода" - 2,4%, "Самопоміч" - 2%, а новостворена партія "Голос" Святослава Вакарчука - близько 1%.

16 сентября 2024
МВД планирует ввести тотальное видеонаблюдение: стоит ли волноваться украинцам
В повестку дня Верховной Рады был включен законопроект о единой системе видеомониторинга состояния публичной безопасности. В обществе это уже вызвало некоторый резонанс, поскольку, мол, все граждане о...
13 сентября 2024
Дело экс-губернатора Резниченко может потопить кураторов "Большой стройки" Тимошенко и Голика
НАБУ объявило подозрение бывшему председателю Днепропетровской ОГА Валентину Резниченко. Следствие считает его причастным к масштабному хищению на дорожном строительстве. Пока он самое высокое должнос...
09 сентября 2024
Кто такой Виктор Микита, и как изменится региональная политика ОП после его назначения
В рамках полной перезагрузки исполнительной и президентской вертикали власти новым заместителем руководителя Офиса президента ответственным за региональную политику стал Виктор Микита. На эту должност...
05 сентября 2024
Путин демонстративно презирает международное правосудие, но Украина получила серьезный инструмент, чтобы привлечь Россию к ответственности
Владимир Путин в очередной раз показал, во что он ставит современную международную систему – на этот раз такой важный элемент как Международный уголовный суд. Визит российского диктатора в Монголию до...
В Полтаве в парке ветка дерева упала на детей: госпитализирована 6-летняя девочка
16 сентября 2024, 22:18
В Киевской области поезд насмерть сбил 19-летнего парня
16 сентября 2024, 21:52
Залог в 30 миллионов: ВАКС избрал меру пресечения экс-главе Днепропетровской ОВА Резниченко
16 сентября 2024, 21:18
На Виннитчине взрывотехники обезвредили российскую ракету Х-101, найденную в поле
16 сентября 2024, 20:52
В Полтавской области масштабный лесной пожар добрался до еще двух сел
16 сентября 2024, 20:28
В Винницкой области во время пожара погиб мужчина
16 сентября 2024, 20:07
В Одесской области задержали браконьеров с уловом на 1,4 млн гривен
16 сентября 2024, 19:53
Полиция расследует обстоятельства смертельного ДТП в Киевской области
16 сентября 2024, 19:38
Российские оккупанты дважды ударили по Никопольщине
16 сентября 2024, 19:17
Во Львове задержали мужчину, который разгромил кофейню военнослужащего ВСУ
16 сентября 2024, 18:50