UA | RU
09 жовтня 2023, 11:38

Спецпризначенці тричі намагалися звільнити Запорізьку АЕС, — Буданов

Фото: ГУР МО України

Спецпризначенці ГУР тричі намагалося звільнити Запорізьку атомну електростанцію від росіян, але поки безрезультатно

Про це розповів у інтерв'ю NV начальник Головного управління розвідки Міноборони Україні Кирило Буданов, передає RegioNews.

Зазначається, що з​​окрема, у серпні 2022 року бійці розвідки перетнули на човнах Каховське водосховище в районі Енергодару. Метою операції було створення плацдарму на лівому березі. На момент операції російські окупанти мали намір під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Тоді б кремль міг забезпечити електроенергією тимчасово окупований південь України та Крим.

На думку командира, чий підрозділ проводив спецоперацію, їм не вистачило артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра пів дня, спецпризначенці вимушено відступили під тиском сил противника, що переважали.

Після цього бійці ГУР ще двічі намагалася висадитися на лівому березі, проте безуспішно. Як повідомляється у спецопераціях було залучено кілька сотень людей, зокрема представників Іноземного легіону. Під час третьої висадки ГУР російські окупанти підвели до берега важку військову техніку, зокрема танки. Тому українські розвідники не змогли закріпитися.

Голова ГУР Кирило Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки. Проте надзавдання спецпризначенці таки виконали – росіяни так і не наважилися під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Щоправда, сприяли цьому не лише дії бійців, а й робота таємної агентури ГУР.

"Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навич­ки для всіх – від командного складу до бійців – як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується і використовується. Наприклад, під час висадки у Криму", – заявив Буданов.

Нагадаємо, окупанти у Мелітополі встановили вишки мобільного зв'язку. Росіяни прослуховують телефонні розмови українців.

Раніше повідомлялося, що окупанти мінують поля та дороги біля Мелітополя. Гусеничний мінний загороджувач ГМЗ-3, який займається мінуванням землі, маючи швидкість 208 одиниць на хвилину, не один раз бачили у полях біля Мелітополя.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Донеччині Сили оборони уразили гаубиці та техніку росіян
05 липня 2024, 03:00
Житель Кривого Рогу намагався вбити сокирою власну матір
05 липня 2024, 02:11
На Буковині викрили жінку, яка за 6 тисяч доларів мала переправити українця до Румунії
05 липня 2024, 01:45
На Полтавщині швидкісний потяг на смерть збив жінку
05 липня 2024, 01:18
Росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільних у Херсоні: поранені двоє людей
05 липня 2024, 01:00
На Київщині судитимуть 61-річного чоловіка за секс з неповнолітньою дівчиною
05 липня 2024, 00:50
В полі на Вінниччині знайшли уламки ударного дрона, збитого силами ППО
05 липня 2024, 00:16
У Повітряних силах пояснили, чому Росія стала рідше обстрілювати Київ
04 липня 2024, 23:44
Росіяни погрожують депортацією українцям на окупованих територіях, які не отримали паспорт РФ
04 липня 2024, 22:24
Ракетний удар по Одещині — загинула людина, семеро поранених
04 липня 2024, 21:23