UA | RU
23 квітня 2023, 12:14

МАГАТЕ повідомило про пошкодження у машинному залі одного з блоків ЗАЕС

фото з відкритих джерел

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що представники міжнародної організації, присутні на українській Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), чули обстріли майже щодня протягом останнього тижня. Одного разу їм довелося сховатися на майданчику через потенційну небезпеку у зв’язку з бойовими діями в регіоні.

Про це йдеться у спеціальному звіті на офіційному сайті МАГАТЕ, передає RegioNews.

"Я бачив явні ознаки військових приготувань, коли трохи більше трьох тижнів тому відвідав Запорізьку атомну електростанцію. Відтоді наші експерти на місці часто повідомляли про те, що чули вибухи, інколи припускаючи інтенсивні обстріли неподалік місця події. Я глибоко стурбований ситуацією на станції”, – заявив Гроссі.

Команда МАГАТЕ також виявила значні пошкодження вікон у машинному залі 4-го блоку в місці, яке не відповідає вибухам мін, про які повідомлялося раніше . Команда МАГАТЕ прагне з'ясувати причину збитків.

Генеральний директор МАГАТЕ заявив, що найбільша в Європі АЕС, яку захопили російські окупанти, має серйозні ризики щодо ядерної безпеки.

Зокрема, тут, за даними організації, тепер працює тільки чверть від необхідної кількості штатних працівників для обслуговування атомної станції. Через значне скорочення персоналу на Запорізькій атомній електростанції нині немає систематичного графіка технічного обслуговування та експлуатаційного контролю.

"З початку окупації обсяг ремонтних робіт на всіх енергоблоках було скорочено через брак персоналу обслуги, відсутність зовнішніх підрядників, а також нестачу запасних деталей, необхідних для технічного обслуговування, включно з критичними компонентами”, - йдеться у звіті міжнародної організації.

Окрім цього, ЗАЕС продовжує покладатися на єдину лінію електропередачі 750 кіловольт (кВ), яка все ще працює. Зовнішня електроенергія необхідна для охолодження реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту.

До захоплення ЗАЕС росіянами на станції було чотири лінії електропередач.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що ситуація на Запорізькій АЕС погіршується.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Експосадовця Вінницької ОВА судитимуть за хабар за дозвіл на виїзд з України
03 липня 2024, 06:12
На кар’єрі на Вінниччині втопилася дівчина
03 липня 2024, 05:00
Що робити, якщо людина впала на колії у метро — інструкція від Київського метрополітену
03 липня 2024, 04:23
У ставках на Житомирщині потонули юнак і чоловік
03 липня 2024, 03:40
До України намагались незаконно завезти брендовий одяг та взуття на 6,7 млн грн
03 липня 2024, 03:12
На Миколаївщині чоловік упав у 4-метровий колодязь
03 липня 2024, 02:45
Росіяни атакують Харків: місто під ударом
03 липня 2024, 02:10
Прикордонники завдали серію прицільних ударів по позиціях окупантів у Серебрянському лісі
03 липня 2024, 01:54
Обладнав нішу в мікроавтобусі: житель Закарпаття намагався вивезти за кордон 20 тисяч пачок сигарет і двох ухилянтів
03 липня 2024, 00:18
Водій, який збив у Полтаві 16-річну дівчину на переході, відбувся умовним покаранням
02 липня 2024, 23:49