UA | RU
25 січня 2024, 14:04

У ГУР розповіли нові подробиці про літак, який впав у Бєлгородській області

фото: російські ЗМІ

На борту літака Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області, мали перебувати російські військово-політичні VIP-представники. Але в останній момент спецслужби заборонили їм сідати на цей літак

Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов сказав в ефірі "Радіо Свобода", передає RegioNews.

За його словами, прізвища цих російських VIP-персон, які мали бути на борту, вже відомі. Їх нададуть в межах міжнародного розслідування.

Юсов зазначає, що інформацію про перебування цих людей на борту Іл-76 українська розвідка отримала вже після падіння літака.

Також українська розвідка не виключає, що на борту військово-транспортного літака Іл-76, який впав під Бєлгородом, могли бути і ракети, і люди. Не виключено, що українських полонених могли використати як живий щит для транспортування боєкомплекту.

Він зазначив, що раніше під час обмінів також використовувався авіатранспорт для транспортування українських полонених, зокрема, під час останнього великого обміну. За словами Юсова, тоді Росія повідомила про використання літака і запросила режим тиші.

Цього разу РФ, як зазначив розвідник, не робила ані письмових, ані усних запитів щодо авіації. Він наголосив, що на борті Іл-76 могли бути і ракети для ЗРК С-300, і люди.

"На борту могли бути як ракети для комплексу С-300, так і одночасно ракети і люди. Мова йде про великий військовий літак. Він був завантажений лише на третину, виходячи з їхніх слів. Чи був сенс використовувати саме цей борт? Також паралельно одночасно з ним були й інші літаки - це АН-26 і АН-72 в просторі поруч з ІЛом, який зазнав авіатрощі. Багато обставин, які потребують розслідування і максимального вивчення", - сказав Юсов.

Він наголосив, що держава, яка утримує полонених, повинна забезпечувати безпеку, зокрема і під час транспортування. Представник ГУР додав, що Україна умови виконала.

"Ми можемо припустити будь-які сценарії, включно зі свідомою провокацією, також із використанням українських військовополонених фактично як живого щита для транспортування БК і озброєння для ракетних комплексів, які нищать українські міста", - наголосив Юсов.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області Росії сталася авіакатастрофа - упав військовий транспортний літак Іл-76. Інформацію про падіння літака підтвердив губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков. Він повідомив про "подію" у регіоні та заявив, що виїхав на місце. У мережі з'явилося відео падіння літака.

Згодом у Міноборони України відреагували на падіння військового Іл-76: ведуться розслідування, інформацію щодо можливих обставин катастрофи ще з’ясовують.

Генштаб ЗСУ також зробив заяву на тлі падіння Іл-76 під Бєлгородом.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Росіяни обстрілювали вісім населених пунктів Запорізької області, поранена людина
03 липня 2024, 07:15
Влаштовують окупантам пекло: в ГУР показали нічні полювання "привидів"
03 липня 2024, 06:47
Експосадовця Вінницької ОВА судитимуть за хабар за дозвіл на виїзд з України
03 липня 2024, 06:12
На кар’єрі на Вінниччині втопилася дівчина
03 липня 2024, 05:00
Що робити, якщо людина впала на колії у метро — інструкція від Київського метрополітену
03 липня 2024, 04:23
У ставках на Житомирщині потонули юнак і чоловік
03 липня 2024, 03:40
До України намагались незаконно завезти брендовий одяг та взуття на 6,7 млн грн
03 липня 2024, 03:12
На Миколаївщині чоловік упав у 4-метровий колодязь
03 липня 2024, 02:45
Росіяни атакують Харків: місто під ударом
03 липня 2024, 02:10
Прикордонники завдали серію прицільних ударів по позиціях окупантів у Серебрянському лісі
03 липня 2024, 01:54