UA | RU
26 червня 2024, 11:01

Міноборони закупило китайські фляги для військових утричі дорожче від ринкових цін, — ЗМІ

фото: Армія.Inform

У 2024 році в Міноборони витратили понад 54 мільйони гривень на 153 тисячі армійських пластикових фляг для ЗСУ з Китаю. Це втричі дорожче за ринкові ціни

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на розслідування NGL.media.

У розслідуванні йдеться, що йдеться про державне агентство Державний оператор тилу, створене кілька місяців тому.

Журналісти уточнюють, що звичайна пластикова літрова фляга обійшлася МОУ в 355 гривень, хоча такі самі фляги американського зразка вільно продають по 120 гривень, аналоги можна знайти — по 72 гривні.

Зокрема, у 2024 році згадане підприємство ДОТ чотири рази намагалося закупити пластикові фляги для ЗСУ. Перші дві закупівлі за спрощеною процедурою в січні та квітні було скасовано.

Участь у цих торгах брали три різні компанії, і всі вони були готові продати 100 тисяч фляг менше ніж за 20 мільйонів гривень, однак замовник відхилив усі пропозиції.

Однією з причин стала відсутність актів відповідності технічній специфікації Міноборони.

Однак згодом ДОТ ухвалило рішення укласти пряму угоду з ТОВ Колтрейн і загальна вартість угоди при цьому зросла майже вдвічі - до 35,5 мільйона гривень. При цьому раніше ця компанія не продавала фляги бюджетним замовникам.

У відповіді на запит ЗМІ представники ДОТ пояснили таке рішення нагальною потребою у флягах і тим, що запропонована Колтрейн ціна була нижчою, ніж в інших компаніях, до яких звертався ДОТ.

Також журналісти з’ясували, що за кілька тижнів після того ДОТ уклав ще одну угоду за процедурою спрощеної закупівлі з ТОВ Суперформ на 53 тисячі фляг майже за 18,8 мільйона гривень. У цьому випадку одна пластикова фляга обійшлася на гривню дешевше, ніж у випадку з Контрейном (354 гривень проти 355 гривень).

Обидві компанії працюють зовсім недавно, зазначають журналісти. Також викликають питання і власники цих компаній.

Так, "Суперформ", заснований півроку тому 27-річним Владиславом Лихосенком із Запоріжжя, тільки за два останні місяці уклав п’ять угод із Нацгвардією і Міноборони на майже 310 мільйонів гривень.

Раніше Лихосенко вже намагався працювати з Міноборони. У 2022 році він заснував ТОВ Професійне спорядження, яке збанкрутувало вже через рік. На компанії залишилися 410 тисяч гривень боргу постачальникам і ще понад 970 тисяч гривень штрафів за прострочення поставок Міноборони за чотирма договорами, укладеними у квітні та травні 2022-го.

Лихосенко буквально за місяць до старту справи про банкрутство передав ТОВ Професійне спорядження у власність Андрію Іванову, а незабаром заснував ТОВ Суперформ.

Лихосенко не захотів говорити з журналістами і проігнорував надіслані на його електронну пошту запитання.

ТОВ "Колтрейн" офіційно заснували п’ять років тому Ольга Чубенко та Лідія Хоменко — на цих жінок зареєстровано сотні компаній в Україні.

Наприклад, Чубенко значиться власницею 1166 компаній, а Хоменко фігурує в 68 компаніях.

Реальні підряди Колтрейн почав отримувати тільки цього року — незабаром після того, як офіційною власницею компанії стала Юлія Кікоть. Першу угоду з ДОТна 41,6 мільйона гривень Кікоть підписала в березні, коли її компанія перемогла у спрощеній закупівлі на поставку 100 тисяч чохлів для фляг. Серед 11 учасників тендеру пропозиція Колтрейна не була найдешевшою, але замовник відхилив пропозиції учасників із меншими цінами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що три підряди на експлуатаційне утримання доріг Вінницької області на 10,5 мільярдів гривень минулого тижня отримала компанії "Автострада" Максима Шкіля, яка неодноразово брала участь у тендерах в рамках "Великого будівництва". ЗМІ припускають, що цей тендер відбувся за завищеним цінником.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Вбив 16-річну доньку, ледь не отруїв газом сина: жителя Київщини відправили за ґрати
29 червня 2024, 04:31
Прикордонники показали, як ефективно відпрацювали по окупантах на Харківщині
29 червня 2024, 03:54
У лікарні Рівного помер пацієнт: поліція проводить розслідування
29 червня 2024, 02:14
У Києві зафіксований випадок ботулізму: чоловік їв рибу, куплену у кіоску
29 червня 2024, 00:17
На Півдні ППО знищила п'ять безпілотників росіян
28 червня 2024, 23:05
ОВА: кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 12, серед них – вагітна жінка
28 червня 2024, 22:20
На Житомирщині трактор виїхав із дороги і перекинувся: водій загинув
28 червня 2024, 21:45
Кількість постраждалих внаслідок ракетного удару по Дніпру збільшилась до 9
28 червня 2024, 21:10
На Київщині електропоїзд наїхав на підлітка, який сидів на колії
28 червня 2024, 20:45
У Дніпрі внаслідок ракетної атаки загинула людина, ще 6 постраждали, серед них 7-місячне немовля
28 червня 2024, 20:05