UA | RU
05 квітня 2024, 07:48

В Україні моделюють мережу академічних ліцеїв: Шуляк повідомила деталі

фото: Олена Шуляк/Facebook

В Україні триває процес моделювання мережі академічних ліцеїв та професійних коледжів, які мають з‘явитися в результаті реформи профільної середньої освіти до 2033 року. Ця реформа - продовження децентралізаційного курсу України, мета якого - забезпечення рівних за якістю послуг в регіонах. Тому секторальні реформи і, зокрема, продовження реформ у сфері освіти, наразі у фокусі влади на всіх рівнях

Про це за підсумками круглого столу "Законодавче забезпечення впровадження реформи профільної середньої освіти", організованого Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і Міністерством освіти і науки України розповіла Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, реформа профільної середньої освіти є продовженням заходів з реформування освітніх процесів в Україні загалом і зокрема - продовженням реформи початкової школи "Нова українська школа”. Актуальність реформи професійної освіти наразі продиктована кількома важливими факторами.

По-перше, повинна бути однакова якість освіти в містах і сільських школах, у столиці і в регіонах. Зараз з цим є проблеми. Зокрема, згідно з дослідженнями, навички читання та знання учнями математики можуть відставати в учнів на 4-4,5 роки. По-друге, в українських школах профорієнтаційна робота часто має формальний характер - учнівство не має широкого вибору профілів і предметів/курсів. Крім цього, потрібна і реформа старшої школи, оскільки 11-річний термін навчання не відповідає практиці країн ЄС, частиною якого планує стати Україна. Там навчання складає 12+ років, а в Україні учні 10-11 класів мають 15+ предметів і великий обсяг домашніх завдань, які потім не використовують.

Реформа професійної освіти в Україні вже стартувала і наразі йдуть активні громадські обговорення її ініціатив, а також створення освітньої мережі, яка буде складатися з академічних і професійних ліцеїв. Моделювання мережі створюють разом з громадами. Очікується, що це моделювання завершиться у травні 2024 року, а вже до 1 вересня регіони повинні будуть затвердити цю мережу.

"Йдеться про моделювання мережі академічних ліцеїв і мережі професійних коледжів, але крім цього також будуть переглянуті зміст освіти і її якість. Зокрема, в таких закладах освіти буде відбуватись одночасно і профільне, і академічне навчання. 10 рік навчання буде профільно адаптаційним, а 11 та 12 роки - виключно профільними. Навчання буде орієнтоване на ринок праці, а акцент в ньому будуть робити на порівняно швидке здобуття професії”, - зазначила парламентарка.

Після затвердження мережі академічних і профільних ліцеїв протягом 2025 - 2026 років буде відбуватись пілотування в окремих закладах освіти. У 2027 - 2029 роках буде впровадження реформи, тобто її перехідний етап. Фінальний етап впровадження розраховують провести до 2033 року. До цього періоду будуть працювати так звані компромісні заклади освіти.

В результаті реформи проектна кількість місць в академічних закладах професійної середньої освіти (ЗПСО) має бути в межах 50-60% від загальної проєктної кількості місць мережі ЗПСО області. Заклади ПТО і ФПО (фахової передвищої освіти), які не будуть включені до мережі до 2027 року, мають бути реорганізовані і не будуть виконувати самостійний набір учнів у 10-12 класи.

"Зараз професійну освіту здобувають 35% українських дітей. І згідно з прогнозами, які вже неодноразово озвучувались, найбільше навантаження на мережу закладів професійної середньої освіти розпочнеться в період 2029-2030 року”, - зазначила Олена Шуляк.

Додамо, мережу академічних ліцеїв наразі моделюють разом з громадами - громада або створює такий ліцей самостійно, або об'єднується з іншою. Підлягає реорганізації значна кількість ПТО, оскільки кількість місць в них значно перевищує кількість людей, які там навчаються, тому цю мережу скорочують.

Нагадаємо, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк також повідомила, що в Україні працюють над оновленням житлової політики – її реформа дозволить ефективно реалізовувати право українців на житло різними способами, зокрема через механізми соціальної оренди, пільгової іпотеки та державно-приватного партнерства для будівництва доступного житла. Напрацювання законопроєкту, які відбувались при безпосередній участі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вже опубліковані Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...