UA | RU
29 лютого 2024, 17:31

Спецоперація "Майдан-3": у ГУР кажуть, що мають списки людей, яких використовує Кремль

фото: gur.gov.ua

В української розвідки є списки людей, яких Кремль може використати для поширення російської риторики в Україні в рамках спецоперації «Майдан-3»

Про це повідомив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов в ефірі Радіо Свобода, передає RegioNews.

Юсов уточнив, що з такими людьми контактують не безпосередньо, а через посередників і серед таких людей можуть бути громадські та політичні діячі, лідери громадської думки.

"Я зараз не можу називати конкретні прізвища. Є списки людей, за якими ворог працює, і завдання залучати їх для поширення своєї риторики і впливу на суспільно-політичну ситуацію в країні. Це десятки людей, якщо ми говоримо про впливові категорії", — сказав представник розвідки.

Юсов пояснив, що не завжди російські спецслужби планують звертатися до людини безпосередньо. За його словами, це може бути вихід на посередників з нейтральних тем.

Також він зазначив, що для просування російських наративів і розхитування ситуації в Україні окупанти масово закуповують і створюють телеграм-канали. Також окупанти створюють ботоферми, які посилюють російську риторику в соцмережах, і намагаються виходити на лідерів громадської думки.

Російська операція отримала назву "Майдан-3". Юсов зазначив, що росіяни часто називають антиукраїнські заходи українськими словами і ця практика бере початок з часів радянських спецслужб.

"Таку назву дали в Росії. І це не вперше. Ще радянські спецслужби, потім російські спецслужби гарними українськими або іноземними словами називають відверті антиукраїнські заходи і ксенофобські заходи, як в Україні, так і за кордоном. Так, для них "майдан" – це загроза, тому вони використовують цю термінологію для того, щоб перевернути з ніг на голову. Якщо ми загадаємо, то багато операцій НКВД проти УПА, ОУН, українського підпілля називались красивими українськими милозвучними словами", — сказав Юсов.

25 лютого начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія проводить "максимально дорогу" операцію під назвою "Майдан 3", щоб посіяти серед українців думки про нелегітимність ухвалення рішень в Україні з метою завдати поразки на полі бою в червні 2024 року.

Нагадаємо, за даними СБУ, російська спецоперація "Майдан — 3" досягне своєї кульмінації в березні-травні 2024 року.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Доба на Херсонщині: під ворожим вогнем опинилися 27 населених пунктів, є загиблий та поранені
03 липня 2024, 08:01
Генштаб оновив дані про втрати РФ: скільки окупантів ліквідовано станом на 3 липня
03 липня 2024, 07:29
Росіяни обстрілювали вісім населених пунктів Запорізької області, поранена людина
03 липня 2024, 07:15
Влаштовують окупантам пекло: в ГУР показали нічні полювання "привидів"
03 липня 2024, 06:47
Експосадовця Вінницької ОВА судитимуть за хабар за дозвіл на виїзд з України
03 липня 2024, 06:12
На кар’єрі на Вінниччині втопилася дівчина
03 липня 2024, 05:00
Що робити, якщо людина впала на колії у метро — інструкція від Київського метрополітену
03 липня 2024, 04:23
У ставках на Житомирщині потонули юнак і чоловік
03 липня 2024, 03:40
До України намагались незаконно завезти брендовий одяг та взуття на 6,7 млн грн
03 липня 2024, 03:12
На Миколаївщині чоловік упав у 4-метровий колодязь
03 липня 2024, 02:45