UA | RU
21 лютого 2024, 01:58

Як розповісти дитині про загибель близької людини: пояснення від психолога

Фото: Facebook

Смерть — це одна з найскладніших тем для обговорення з дітьми. Вона викликає супротив, страх та нерозуміння А смерть близької людини — і поготів. Психологи підготували кілька порад, як діяти дорослим

Про це інформує RegioNews з посиланням на пресслужбу Нацполіції.

"Серед колег-поліцейських теж є загиблі. І вже неодноразово їхні дружини звертались до нас за порадою, як сказати дітям, що їхній тато загинув і більше ніколи не повернеться додому... Завжди кажу, що зробити це потрібно якомога швидше. Щоб дитина не дізналась про це від сторонніх осіб на вулиці, в школі чи деінде. Адже близька людина, яка повідомлятиме цю новину, паралельно надаватиме і підтримку. Тим більше, якщо дитина бачить, що від неї щось приховують, вона замикається і починає шукати відповіді в інших людей", — говорить Валентина Адамів, старший психолог сектору психологічного забезпечення УКЗ ГУНП в Хмельницькій області.

Психологи закликають говорити про смерть близької людини співчутливо, але чесно. Проте, потрібно враховувати вікові особливості сприйняття такої інформації.

Діти 5-7 років

Вони вже починають усвідомлювати, що таке смерть, але ще не розуміють, що смерть незворотня. Думають, що ще можна все виправити і повернути того, хто помер. Саме тому не можна говорити, до прикладу, "тато пішов" або "дідусь у тривалому відрядженні". Дитина сидітиме біля дверей і чекатиме на повернення. Слід максимально простими словами пояснити дитині, чому близька людина померла. Зробити це максимально коректно, але правдиво. Говоріть, опустившись на рівень очей дитини. Підтримуйте розмову за допомогою тілесного контакту — обіймів, погладжувань. Запитуйте, чи в дитини є якісь питання, і відповідати на них.

Діти 8-11 років

Вони починають розуміти, що смерть — це назавжди. В них може виникати страх, що помре ще хтось із близьких. Їхнє горе часом проявляється через гнів, певний фізичний дискомфорт або біль. Плач, тривога, істерика, крик, благання не йти — нормальна реакція в цьому випадку. Не варто нехтувати і знецінювати емоції дитини в такий складний період. Будьте поряд. Дитина має розуміти, що вона не сама. Але й не дивуйтесь, якщо вона шукатиме підтримку поза сім’єю — серед друзів та однокласників.

З дитиною має бути близька людина, яка зможе побути з нею поряд 1-2 дні. Сказати дитині, що в неї загинув батько чи матір, і відправити в дитячий садок чи школу — це неправильно.

Дуже часто в такий період дитина боїться спати сама і хоче бути поряд з батьком чи матір’ю. У такій ситуації це можна дозволити, але обов’язково домовитися про терміни: наприклад, тиждень чи місяць спиш зі мною, а потім повертаєшся у своє ліжечко.

В період горювання деякі діти замикаються, відсторонюються від родини і друзів, багато часу проводять в Інтернеті. Якщо після 6 місяців від звістки про смерть емоційний стан дитини не покращився, бажано звернутися до психолога.

"Пам'ятайте, що розмова про смерть — це процес, і діти можуть потребувати часу, щоб зрозуміти і прийняти цю тему. Дитина має одночасно бачити реальність і відчувати підтримку й захист від найближчих людей. Звісно, дитина горюватиме за тим, кого втратила, але розумітиме, що в неї є близькі люди, які завжди поруч і можуть захистити її. Ваша підтримка і обійми мають дуже важливу роль у цей важкий момент", - говорить психолог.

Як раніше повідомлялось, президент Зеленський визнав, що Україна, на цей момент не досягла бажаних результатів контрнаступу, оскільки хотіла вищих темпів деокупації. Президент зазначив, що так сталося через постійний брак озброєння та військ. Однак, попри недостатньо добрі результати на фронті, він заявив, що Україна не здасться.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
У Кривому Розі 30 вересня оголосили Днем жалоби
28 вересня 2024, 15:50
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 15:30
9 жертв і 12 постраждалих: у Сумах завершили пошукові роботи після удару по лікарні
28 вересня 2024, 14:58
На Львівщині директора реабілітаційного центру підозрюють у знущанні над дітьми
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11
Удар по управлінню поліції в Кривому Розі: з-під завалів дістали тіло чоловіка
28 вересня 2024, 12:40
Мешканців Житомирщини та Полтавщини попередили про вибухи
28 вересня 2024, 12:12
Обстріл лікарні в Сумах: 8 людей загинули, евакуювали 113 пацієнтів
28 вересня 2024, 11:59