UA | RU
30 січня 2024, 21:41

Кабмін змінив порядок виплат сім'ям зниклих безвісти, полонених та загиблих військових

фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Кабінет міністрів України сьогодні на засіданні, 30 січня, змінив порядок виплати грошового забезпечення сімʼям військовослужбовців ЗСУ, захоплених у полон або заручниками, які зникли безвісти або загинули. Відповідні правила були спрощені

Про це передає RegioNews з посиланням на Telegram-канал представника уряду у Верховній раді Тараса Мельничука та прес-службу Міністерства оборони України.

Зазначається, що було внесено зміни до постанов КМУ:

  • від 30 листопада 2016 року №884 "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім'ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх",
  • та від 28 лютого 2022 року №168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану".

Таким чином, різним відомствам Сил оборони було надано право "отримувати з державних реєстрів інформацію щодо осіб, які мають право на отримання грошового забезпечення військовослужбовців або допомоги, передбаченої сім'ям військових, які загинули, шляхом надання доступу до таких реєстрів та/або шляхом електронної інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів у порядку, встановленому законодавством".

Таке право отримали: Міноборони, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки МОУ, Головний орган військового управління Національної гвардії, Адміністрація Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Адміністрація Держспецзв'язку, Адміністрація Держспецтрансслужби.

В МОУ пояснили, що тепер відомство отримує спрощений доступ до деяких державних реєстрів та можливості електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

"Це дозволить оперативно встановлювати членів родини, яким належить грошове забезпечення військовослужбовців, захоплених у полон або зниклих безвісти", - йдеться в заяві.

В міністерстві звернули увагу, що зміни також стосуються встановлення повного кола членів сім'ї загиблих, яким належить одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень.

За словами заступниці глави Міноборони Наталії Калмикової, позиція відомства полягає в тому, що родичі загиблих, зниклих безвісти або полонених воїнів "не мають витрачати час та зусилля на доведення очевидних для них речей".

"Якщо у держави є така інформація - це відбуватиметься автоматично після відповідної перевірки громадян. Взаємодія із державними реєстрами створює саме таку систему. Це значно спростить і прискорить процес виплат родинам", - сказала вона.

Нагадаємо, Кабінет міністрів дозволив виплачувати допомогу для внутрішньо переселених осіб, навіть якщо в родині є непрацюючі люди працездатного віку. Але вони повинні працевлаштуватись, або стати на облік як безробітні.

05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
28 серпня 2024
Духовна незалежність: чи вдасться владі остаточно заборонити УПЦ МП
Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Цей закон визначає правові підстави для заборони в Україні релігійних організ...
На Житомирщині 23-річний молодик зґвалтував 7-річну сестру своєї дівчини
08 вересня 2024, 01:39
Росіяни вдарили по Полтавщині: що відомо
08 вересня 2024, 00:03
На Хмельниччині шахрай виманив у військового пів мільйона гривень, прикинувшись дівчиною
07 вересня 2024, 18:28
Стало відомо, скільки Рівненський онкоцентр витратив на скандальну конференцію з танцями на столах
07 вересня 2024, 17:52
У Маріуполі помітили техніку російських військових з новим маркуванням
07 вересня 2024, 17:05
Партизани знайшли замаскований командний пункт ворога на Донеччині
07 вересня 2024, 16:35
НАБУ завершило розслідувати справу про хабар щодо заступника голови Запорізької облради
07 вересня 2024, 15:50
Групу ухилянтів, які блукали лісами п'ять днів, затримали у 40 метрах від кордону
07 вересня 2024, 15:13
В Одеському ТЦК заявили про напад жінки на їхніх співробітників
07 вересня 2024, 14:41
Забруднена вода з Десни наближається до Києва — у КМДА розповіли, як планують реагувати
07 вересня 2024, 14:18