UA | RU
29 грудня 2023, 21:16

В Україні ліквідували понад 100 шахрайських кол-центрів, які викрадали гроші

Фото: СБУ

Правоохоронці провели багатоетапну спецоперацію по всій території України. У результаті комплексних заходів за одну добу припинено діяльність понад 100 кол-центрів, які викрадали персональні дані й заощадження українців та іноземних громадян

Як інформує RegioNews, про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ.

За даними слідства, зловмисники пропонували своїм жертвам "заробити на біржі", "інвестувати" кошти у криптовалюту або отримати сумнівний "прибуток" від ставок у гральному бізнесі.

Також фігуранти вигадували приводи, на кшталт: "ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватись" або "допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій".

Крім того, викриті кол-центри діяли як онлайн-казино відомих брокерських компаній та букмекерських контор.

У процесі виманювання коштів зловмисники збирали особисті дані про своїх клієнтів, у тому числі паспортні відомості, номери телефонів тощо.

У подальшому ця інформація могла потрапляти до російських спецслужб, які використовують її для дистанційного вербування нових агентів.

Під час обшуків у кол-центрах та за місцями проживання їхніх організаторів виявлено понад 4 тис. одиниць комп’ютерної техніки, мобільних телефонів і стартових пакетів, а також інші докази злочинних дій.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу.

Триває розслідування. Їм загрожує до 12 років тюрми.

Зазначимо, що протягом останніх місяців СБУ ліквідувала у різних регіонах України ще майже 30 кол-центрів, частина з яких координувалася російськими спецслужбами.

Так, на Вінниччині:

кіберфахівці СБУ ліквідували масштабний кол-центр, який діяв в одній із виправних установ області. Незаконну діяльність організував так званий "смотрящий" за колонією, причетний до російського криміналітету.

Майже 30 в’язнів тюрми телефонували вкладникам фінустанов і під виглядом надання онлайн послуг викрадали у них кошти.

На Дніпропетровщині:

знешкоджено злочинну організацію, учасники якої збирали відомості про полонених воїнів ЗСУ, а потім виманювали гроші у їхніх родичів.

За різні "суми" фігуранти обіцяли допомогти з поверненням додому українських захисників. Їм повідомлено про підозру і взято під варту.

У Черкаській області:

викрито організатора місцевого кол-центру, який працював на підсанкційну компанію "Яндекс". До підпільної діяльності він залучив до 30 місцевих жителів.

Фігуранти віддалено надавали диспетчерські послуги таксопаркам "Яндекс-таксі" в одній із країн Центральної Азії.

Встановлено, що протягом 2023 року нелегальний бізнес дозволив перерахувати до бюджету рф понад 1 млн у доларовому еквіваленті.

За всіма викритими фактами тривають розслідування, щоб встановити всі обставини злочинів та притягнути винних до відповідальності.

Нагадаємо, правоохоронці викрили групу шахраїв, які привласнювали нерухоме майно киян. Серед потерпілих – двоє військових, люди похилого віку та неповнолітні-спадкоємці померлих боржників.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
В Укренерго повідомили, чи вимикатимуть світло в останній день вересня
30 вересня 2024, 05:00
У ставку на Київщині виявили тіло жінки
30 вересня 2024, 03:00
За тиждень російська армія втратила понад 9000 солдат і більше 2000 одиниць військової техніки
30 вересня 2024, 01:30
Підготовка наступу на Запоріжжя чи терор...
29 вересня 2024, 19:30
Росіяни атакували дронами залізничний вокзал на Сумщині: поранені працівники
29 вересня 2024, 18:22
Сили оборони уразили російський військовий арсенал "Котлубань" з іранськими ракетами
29 вересня 2024, 17:35
За тиждень у Харкові народилося понад 50 малюків
29 вересня 2024, 16:55
Найближчим часом Буданов може залишити посаду очільника ГУР, – ЗМІ
29 вересня 2024, 16:18
Залізничники відновили рух поїздів на головній станції Запоріжжя
29 вересня 2024, 15:44
Росіяни атакували Донеччину авіабомбами і ракетами: є жертви та поранені
29 вересня 2024, 15:11