UA | RU
12 листопада 2021, 17:10

ДБР звинуватила ексміністра енергетики Демчишина у сприянні терористам "Л/ДНР"

Фото: iз відкритих джерел

Слідчі ДБР повідомили про підозру у сприянні діяльності терористичної організації колишньому Міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину

Про це повідомляє прес-служба ДБР, передає RegioNews.

"Слідчі ДБР здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо злочинної схеми сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України, до якої входив колишній Міністр енергетики та вугільної промисловості та чинний народний депутат України", - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що організатори налагодили поставки вугільної продукції з тимчасово окупованих територій за кошти українських держпідприємств на суму приблизно 1,5 мільярда гривень.

"Поставки відбувались наприкінці 2014 – початку 2015 років за співучастю колишнього високопосадовця, який наразі є народним депутатом України. Зловмисники організували схему поставок вугілля з ОРДЛО за безпосереднього сприяння вищих представників влади Російської Федерації", - наголосили в ДБР.

Одному з учасників, який забезпечував поставки вугілля з тимчасово окупованих територій, слідчими ДБР ще 19 вересня 2021 року повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання слідчого щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 500 мільйонів гривень. На цей час він утримується під вартою.

У змові з посадовцями українських держорганів та підприємств, представниками влади РФ він організував придбання вугілля у підконтрольних терористичним організаціям підприємств за державні кошти.

"Ці дії поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ та терористичних організацій "Л/ДНР", чим підірвали економічну безпеку держави у 2014–2015 роках, позбавили нашу країну можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надали Російській Федерації більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності проти неї", - підкреслюється у повідомленні.

Санкція статі передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Наразі ексміністр переховується від українського правосуддя за кордоном. Повідомлення про підозру відповідно до вимог ч. 1 ст. 278 КПК України надіслано на адреси останніх відомих місць його проживання.

Також на виконання ч. 2 ст. 297-5 КПК України, з метою належного забезпечення підозрюваному права на захист, копії письмового повідомлення про підозру надіслані його захиснику.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Черкащині поліцейські склали протокол на велосипедиста, який влаштував ДТП
05 липня 2024, 14:34
Мешканці Бердянська залишилися без світла та води
05 липня 2024, 14:15
На ярмарках у Києва заборонили продавати деякі продукти
05 липня 2024, 14:05
Навчальний рік у школах Львова розпочнеться раніше — рішення влади
05 липня 2024, 13:43
В Одесі три працівниці кав'ярні готували масований російський удар по військовій інфраструктурі
05 липня 2024, 13:38
На Дніпропетровщині викрили 17-річного шахрая, який продавав неіснуючі гаджети
05 липня 2024, 13:12
В Сумах сталася масштабна пожежа
05 липня 2024, 13:00
Окупанти обстріляли у Херсоні комунальне підприємство: є поранені
05 липня 2024, 12:46
У Дніпрі через знеструмлення зіткнулися два трамваї
05 липня 2024, 12:39
Обладнання від БФ молодіжної ініціативи "Надія" і Фонду Дениса Парамонова отримали лікарні на передовій
05 липня 2024, 12:27