UA | RU
23 жовтня 2020, 16:18

В Україні блокували використання підроблених марок "Укрпошти" представниками "ЛНР"

Орієнтовні збитки "Укрпошти" могли сягнути понад 50 млн грн
Орієнтовні збитки "Укрпошти" могли сягнути понад 50 млн грн
Фото: СБУ

Служба безпеки України блокувала використання підроблених поштових марок АТ «Укрпошта», які представники терористичної організації «ЛНР» клеїли на листи для залякування переселенців з тимчасово окупованих територій.

Про це пише RegioNews з посиланням на сайт СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років група осіб, яка діяла на території кількох областей, реалізовувала підроблені марки "Укрпошти" різним замовникам.

Частина з них використовувались представниками "ЛНР" для розсилки переселенцям поштової кореспонденції. У ній окупаційна влада вимагала від громадян підтвердити право на власну нерухомість на тимчасово окупованій території. У разі ненадходження документації, "органи влади ЛНР" погрожували позбавити людей майнових прав на цю нерухомість. За задумом терористичної організації, використання марок державного поштового оператора України на подібних листах мало підривати довіру переселенців до органів української державної влади.

У ході досудового слідства також встановлено, що серійне виробництво підроблених марок базувалося на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, які потім контрабандою завозили в Україну.

Лише за попередніми оцінками фахівців, збитки державного оператора Укрпошта від використання підроблених поштових марок могли становити понад 50 млн грн.

У межах розпочатого кримінального провадження, правоохоронці затримали одного із фігурантів під час спроби відправити партію підроблених марок.

Одночасно у п’яти регіонах проведено понад 30 обшуків у приміщеннях ділків та автотранспортних засобах, що використовувались у протиправній діяльності. У ході слідчих дій вилучено гроші у різній валюті, у тому числі російські рублі, на загальну суму майже 3 млн у гривневому еквіваленті, засоби зв’язку, зброю та боєприпаси до неї, а також підроблену продукцію орієнтовною вартістю приблизно 5 млн грн.

Наразі двом учасникам групи повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 та ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Триває досудове слідство за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій з метою насильницької, зміни меж території або державного кордону України зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) та ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у СБУ зафіксували факти примусового вербування бойовиками мешканців Донбасу.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
У Тернополі в лікарні заживо згорів пацієнт: що відомо
06 липня 2024, 01:03
Сили оборони показали, як під Вовчанськом збили російський дрон-камікадзе
05 липня 2024, 22:22
На Вінниччині зіткнулися дві автівки: загинув один із водіїв
05 липня 2024, 21:33
На Донеччині окупанти вдарили зі "смерчів" по Українську: є жертва та поранений
05 липня 2024, 20:57
На Херсонщині росіяни атакували дронами цивільне авто та бригаду "швидкої": є постраждалі
05 липня 2024, 20:17
На Донеччині прикордонники збили зі стрілецької зброї російський "Ланцет"
05 липня 2024, 19:58
Чиновник військової частини на Кіровоградщині закупив на 700 тис. грн неякісних консервів
05 липня 2024, 19:28
Війська Росії обстріляли Дніпропетровщину дронами та артилерією: в лікарню потрапили дві людини
05 липня 2024, 19:13
У які години діятимуть графіки відключення світла 6 липня: інформація від Укренерго
05 липня 2024, 18:52
Керівництво університету в Києві незаконно приватизувало 32 службові квартири
05 липня 2024, 18:38