UA | RU
31 березня 2020, 15:10

На Тернопільщині лікарі заявляють про неготовність медицини боротися з COVID-19

Оснащення багатьох районних лікарень в умовах пандемії недостатнє, бракує навіть засобів індивідуального захисту та діагностики
Оснащення багатьох районних лікарень в умовах пандемії недостатнє, бракує навіть засобів індивідуального захисту та діагностики
Фото з відкритих джерел

Про це RegioNews інформує із посиланням на лікаря Козівської центральної районної клінічної лікарні Дмитра Карача у Facebook.

"Ми, група медичних працівників Козівського району Тернопільської області, хочемо не просто звернутися, а голосно кричати й бити на сполох поки ще не пізно. Представниками державної влади розповсюджується неправдива інформація щодо належної готовності медичних закладів Тернопільщини надавати допомогу хворим коронавірусною інфекцією. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що це не відповідає дійсності", - йдеться у зверненні медиків.

Медперсонал готовий виконати свій обов’язок перед пацієнтами. Але готовність медичних закладів до роботи в умовах пандемії на цьому закінчується.

"Матеріальне оснащення нашої, як і багатьох сусідніх районних лікарень, у розрізі сьогоднішніх проблем за великим рахунком дорівнює нулю. Мінімальна кількість недосконалих засобів захисту, придбаних усіма правдами та неправдами за кошти небайдужих бізнесменів, української діаспори різних країн, заробітчан та просто жителів району не вирішать проблеми захисту персоналу лікарень від коронавірусу і скінчаться за 2-3 дні після масового поступлення хворих на коронавірус", - пише медик.

Інфікувавшись та захворівши, медичний персонал стане непридатним для лікування пацієнтів не лише з коронавірусною інфекцією, а й з такими захворюваннями як гострий апендицит, травми, кровотечі, хвороби серця, гнійні захворювання та інші, люди почнуть масово помирати і від них.

Подібна ситуація розгортається зараз у Монастириському районі, де внаслідок незахищеності індивідуальними засобами через недбалість чиновників інфікувалися медпрацівники, а керівництво лікарні змушене просити захисні костюми та інші засоби захисту у лікарнях сусідніх районів.

"Яким же було наше здивування та обурення, коли у вечірніх новинах по телебаченню начальник обласного управління на цілу країну оголосив, що у Монастириській районній лікарні медики забезпечені усім необхідним для надання допомоги в умовах пандемії", - обурюються лікарі.

27 березня медики в телефонному режимі спілкувалися з колегами з Монастириського району. Число інфікованих та захворівших за добу зросло, у той час як кількість медиків, здатних працювати, катастрофічно зменшилася. Наразі увесь склад сімейної медицини інфікований, включаючи головного лікаря, і перебуває на обсервації.

Пробірок для забору матеріалу на виявлення коронавірусу не вистачає. А якщо відсутня діагностика – дані про поширення інфекції не можна вважати достовірними.

Найгірша маска від однієї гривні подорожчала до шістнадцяти. Установка для збагачення киснем від 80 000 грн до 160 000. Де контролюючі органи, запитує медик.

Станом на 30 березня у Монастириській районній лікарні залишилося 8 лікарів, здатних надавати медичну допомогу. Потік пацієнтів за кілька днів спрямується до сусідніх районів, де за умов, якщо нічого не зміниться, усе відбуватиметься за тим самим сценарієм. Що далі?

"У заявах можновладців ми чуємо про виділення коштів, а з телеекранів дізнаємось про прибуття вантажів із засобами боротьби з коронавірусом, проте на практиці не отримуємо нічого, окрім порад виживати власними силами та традиційних погроз", - йдеться в заяві.

Медики вимагають від влади негайного забезпечення медичних закладів області індивідуальними засобами захисту, ПЛР-діагностики, та апаратурою ШВЛ, термінової зміни механізмів закупівлі медичного обладнання та матеріалів.

Увага! Ми, група медичних працівників Козівського району Тернопільської області звертаємося до усіх користувачів...

Опубліковано Dmytro Karach Понеділок, 30 березня 2020 р.

Нагадаємо, на Тернопільщині кількість хворих на COVID-19 зросла до 78. За минулу добу виявили 18 нових випадків зараження. 58 з них з Монастириського району.

28 березня повідомлялося, що в Монастириському районі Тернопільської області зафіксовано 36 випадків COVID-19, з яких 21 у медиків. Наступного дня кількість хворих медичних працівників зросла до 24.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Обстріл Нікополя: в ОВА уточнили кількість постраждалих та показали наслідки
02 липня 2024, 18:38
В Укренерго повідомили, в які години відключатимуть світло 3 липня
02 липня 2024, 18:20
Внаслідок російського удару по Харкову отримали поранення жінка та двоє дітей
02 липня 2024, 18:10
Нацгвардійці показали, як знищують росіян у Серебрянському лісі
02 липня 2024, 17:50
Журналіст та колишній в'язень Кремля Асєєв отримав поранення на фронті
02 липня 2024, 17:37
На Миколаївщині з Південного Бугу дістали тіло чоловіка
02 липня 2024, 17:16
Шахраї від імені мера Сміли домовлялися на OLX про покупку нерухомості
02 липня 2024, 17:05
Під Бахмутом прикордонники уразили вантажівки та гармати окупантів
02 липня 2024, 16:46
Перед судом постане жителька Сумщини, яка говорила, що трагедія у Бучі – це "кіно"
02 липня 2024, 16:38
Готував ракетний удар по станціях Укрзалізниці на Вінниччині: агент ФСБ отримав 15 років тюрми
02 липня 2024, 16:22