UA | RU
06 березня 2021, 16:07

Нардепи від ОПЗЖ під час війни на Донбасі сотні разів літали до РФ і Криму, — ЗМІ

При поїздках закордон вони використовували російські паспорти
При поїздках закордон вони використовували російські паспорти
Рixabay

Народні депутати від ОПЗЖ Ренат Кузьмін і Тарас Козак сотні разів за час агресії РФ проти України літали до Росії, а також до окупованого Криму із Росії. При поїздках закордон вони використовували російські паспорти.

Про це йдеться в матеріалі видання "Новая газета", передає RegioNews.

У розпорядження видання потрапила інформація про польоти ряду впливових депутатів ОПЗЖ до Росії і Криму.

"Абсолютним рекордсменом" виявився нардеп Ренат Кузьмін, заступник генпрокурора часів президентства Януковича. З 2015 по 2019 рік він переміщувався повітряним маршрутом Москва – Сімферополь – Москва (іноді Санкт-Петербург – Сімферополь) близько 240 разів.

Варто відзначити, що нардепом Кузьмін став лише влітку 2019-го, коли на позачергових виборах до Верховної Ради потрапив в прохідну частину партійного списку ОПЗЖ, до того ж перебував у розшуку як фігурант розслідувань, розпочатих після Майдану.

За даними видання, у вересні 2019 року, вже з депутатським мандатом, Кузьмін двічі злітав до Сімферополя з Москви. 9 березня 2020-го він добирався з Мінська до російської столиці бізнес-джетом T7-BRG, а вже наступного дня летів бортом T7-GEM з Москви до Вільнюса.

Як стверджує джерело "Нової газети" в українських спецслужбах, разом з Кузьміним подорожували його однопартійці-нардепи Тарас Козак і Олександр Колтунович, нафтовий бізнесмен з Білорусі Микола Воробей, що в кінці минулого року потрапив під санкції ЄС, а також співзасновник охоронної компанії "Шторм", помічник Віктора Медведчука Андрій Мартинов.

Видання також стверджує, що під час польотів з Росії до третіх країн, таких як Гонконг або Домінікана, Кузьмін користувався паспортом, який за кількістю цифр відповідає російському закордонному паспорту, хоча серії "88" в РФ немає.

Крім того, з документом, який відповідає формату російського закордонного паспорта, 24 січня 2020 року летів з Ростова до Кишинева нардеп Тарас Козак – номінальний власник заблокованих рішенням РНБО трьох телеканалів.

Зокрема 14 вересня 2020 року Козак повертався з Сімферополя до столиці Росії на "Фальконі" компанії "Газпромавіа". Також нардеп Козак літав до Казані на бізнес-джеті T7-BRG в грудні 2018 і в лютому 2019 року.

"Нова газета" пише, що зверталася до Козака і Кузьміна по коментар через відділ службової кореспонденції Верховної Ради. Там запевнили, що адресати листи отримали, але відповіді не було.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Росія фінансувала телеканали Козака.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...