UA | RU
04 березня 2021, 14:50

Рік Уряду Шмигаля. Гуманітарна політика досі є інерцією політики Порошенка

Чим запам'яталися три "гуманітарні" міністри уряду Шмигаля, досліджував RegioNews
Чим запам'яталися три "гуманітарні" міністри уряду Шмигаля, досліджував RegioNews

Гуманітарна політика в уряді Дениса Шмигаля увесь рік його роботи живе своїм життям — переважно за інерцією від попередників.

Про це йдеться в матеріалі "Гуманітарна політика: в обносках Порошенка" в рамках спецпроєкту Regionews "Рік уряду Шмигаля. Як Україна перетворилася на президентську республіку".

Як зазначають автори статті, у Кабміні Дениса Шмигаля за гуманітарну політику відповідає, перш за все, очільник міністерства культури та інформаційної політики, колишній топменеджер телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко, очільник Міносвіти зі скандальним шлейфом Сергій Шкарлет та голова Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт.

У підпорядкуванні Ткаченка опинилося цілих вісім державних органів України.

Безумовно, тут простору для всіляких нових планів і проєктів у Ткаченка більш ніж достатньо, але як це показала, наприклад, імплементація мовного закону, йому доводиться мати справу здебільшого із спадщиною напрацювань попередників. І тут "рубати шашкою" неможливо та навіть політично шкідливо через особливість гострої для суспільства відповідної тематики", - йдеться у дослідженні RegioNews.

Як зазначається у дослідженні, іноді у Банкової раптово виникає особливий інтерес до якоїсь конкретної проблеми у гуманітарній сфері. І тоді спостерігається разючий контраст: профільне міністерство демонструє величезну активність, неначе прокинулося після тривалої сплячки. Красномовний приклад навів той-таки глава МКІП Ткаченко, розповідаючи про те, як Володимир Зеленський зненацька заходився боротися з телеканалами Медведчука — "112 Україна", NewsOne і Zik.

Схоже життя за інерцією триває і в освітній галузі, коли головним викликом цього Міносвіти стала проблема, як в умовах карантинних заходів через пандемію коронавірусу проводити зовнішнє незалежне оцінювання, вступну кампанію та сам навчальний процес в учбових закладах. Ситуацію ускладнювала довга відсутність повноцінного міністра, яким вже в грудні 2020-го таки, нарешті, став Сергій Шкарлет. При цьому особливу увагу суспільства привернула як сама епопея його призначення у парламенті (17 грудня новий міністр освіти та науки був підтриманий лише мінімальною кількістю голосів нардепів – 226, за допомогою голосування фракції ОПЗЖ), так і скандальний шлейф, що тягнеться за самим Шкарлетом.

Що ж стосується роботи голови Мінмолодьспорту Гутцайта, то поставлена Зеленським амбітна мета провести в Україні Олімпіаду так і залишається без якогось просування в плані її реалізації, а підготовка до літніх Олімпійських ігор в Токіо, які мали відбутися у 2020 році, перенеслася на рік через перенесення самої Олімпіади по причині коронавірусної епідемії. У лютому ж 2021-го Гутцайт щодо такої підготовки висловився доволі не конкретно: "Я сподіваюся, що Ігри відбудуться. Коли я працював тренером, то не любив давати прогнози. Це спорт, живі люди тренуються, змагаються, гарантованих результатів не буває. Але, як міністру, мені потрібно рахувати і відповідати журналістам. У нас є елітні спортсмени, які перемагали на чемпіонатах світу, Європи, отримували нагороди на Олімпіадах. У нас амбітні плани і є хороша перспектива на завоювання олімпійських медалей". Відтак і тут розрахунок пройти по накатаній, - резюмують автори матеріалу.

Коли Офіс президента чогось хоче, то нікого в профільних міністерствах навіть не попереджує. Це стосується як гуманітарної сфери, так і будь-якої іншої. Бо уряд нині — це лише тінь Банкової", - підсумовується у дослідженні.

Раніше ми писали, що, на думку авторів цього дослідження, Кабінет міністрів став підрозділом Офісу президента. І що справжнім главою МЗС є Андрій Єрмак.

Нагадаємо, що RegioNews у своєму ексклюзивному проєкті "50 відтінків Зеленського" підбив підсумки того, що наобіцяв і не виконав президент.

Читайте також наш ексклюзивний проєкт "Вся президентська рать. Рейтинг голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції”.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Обладнав нішу в мікроавтобусі: житель Закарпаття намагався вивезти за кордон 20 тисяч пачок сигарет і двох ухилянтів
03 липня 2024, 00:18
Водій, який збив у Полтаві 16-річну дівчину на переході, відбувся умовним покаранням
02 липня 2024, 23:49
На Закарпатті чоловік порізав собі руки у приміщенні ТЦК
02 липня 2024, 22:04
Взяли з собою росіянина "для прикриття": у Карпатах біля кордону затримали чотирьох чоловіків
02 липня 2024, 21:51
Поліція Тернопільщини викрила злочинців, які тримали у неволі 35 людей
02 липня 2024, 21:24
У Львові неповнолітні дівчата побили 9-річного хлопчика — за справу взялася поліція
02 липня 2024, 20:37
На Херсонщині чоловік наступив на російську міну, йому відірвало стопу
02 липня 2024, 20:03
На Харківщині вантажівка підірвалась на російській міні
02 липня 2024, 19:40
Двоє загиблих та семеро поранених: прокуратура повідомила про наслідки нових обстрілів Донеччини
02 липня 2024, 19:32
В Одесі з вікна багатоповерхівки випав чоловік
02 липня 2024, 19:17