UA | RU
04 березня 2021, 13:50

Рік уряду Шмигаля: Справжнім главою МЗС є Андрій Єрмак

RegioNews у своєму новому спецпроєкті оцінив роботу Кабміну
RegioNews у своєму новому спецпроєкті оцінив роботу Кабміну
Фото з відкритих джерел

Глава Офісу президента в зовнішній політиці «підмінив собою» не лише профільного віцепрем’єра та керівника МЗС, а й самого Зеленського.

Про це йдеться в матеріалі "Зовнішня політика: чому ніхто не знає віцепрем’єрку Стефанішину" в рамках спецпроєкту RegioNews "Рік уряду Шмигаля. Як Україна перетворилася на президентську республіку".

Видання аналізує реалізацію зовнішньої політики та курсу держави на здобуття членства в ЄС та НАТО ще від початку президентства Зеленського. Уже тоді стосунки України з Заходом (як, до речі, і з Росією) намагався монополізувати "скромний президентський помічник" Андрій Єрмак. А відколи він обійняв посаду керівника ОП замість Андрія Богдана – це йому вдалося й поготів.

Єрмак ніколи не приховував, що є прихильником "нетрадиційної дипломатії" і вважав, що більшості результатів, яких прагне Україна на міжнародній арені, можна було б досягти через дружбу та неформальні домовленості із закордонними політиками. Саме через ці розбіжності у підходах до дипломатії він позбувся глави МЗС Вадима Пристайка (спочатку зробивши його віцепрем’єром, згодом відправивши у відставку, а потім – у Британію послом). Замість Пристайка очільником МЗС призначили Дмитра Кулебу, а віцепрем’єром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції – Ольгу Стефанішину. Але роль їм відведена не надто помітна, і це Єрмак неодноразово підкреслював, долучаючись до зустрічей з послами країн Великої сімки, головою представництва ЄС в Україні тощо.

Фактично на цих зустрічах Єрмак підміняв собою не лише Стефанішину чи Кулебу, а й самого Зеленського. Та посли змушені це терпіти, констатує видання.

Також автори дослідження зазначають, що применшення ролі МЗС і профільного віцепрем’єра відбувається й в інший спосіб: через підвищення ролі Олексія Арестовича, якого Єрмак просунув на посаду спікера делегації України у ТКГ та ще й призначив своїм позаштатним радником з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони.

Водночас, зазначається, що після інавгурації президента США Джо Байдена в цій розстановці сил у здійсненні зовнішньої політики України дещо змістилися акценти. Причин цьому є кілька. Одна з них – те, що для нової влади в США "нетрадиційні підходи до дипломатії", яких дотримується Єрмак, є неприйнятними. Друга – Єрмак надто тісно поринув у дипломатію з попередньою адміністрацією Дональда Трампа, що не може не викликати настороженості у нового господаря Білого дому. Тож доводиться повертатися до "традиційних підходів" і підвищувати роль українського зовнішньополітичного відомства.

Однак загалом зовнішня політика і далі формується в ОП. А МЗС насправді лише сумлінно виконує поставлені перед ним завдання, стверджують аналітики.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів, на думку авторів дослідження RegioNews, став підрозділом Офісу президента.

Нагадаємо, що ми у своєму ексклюзивному проєкті "50 відтінків Зеленського" підбили підсумки того, що наобіцяв і не виконав президент.

Читайте також наш ексклюзивний проєкт "Вся президентська рать. Рейтинг голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції”.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...