UA | RU
02 січня 2021, 11:49

У Харкові мають відбутися повторні вибори мера раніше 28 березня, - Магера

Оскільки Геннадій Кернес не прийняв присягу, вибори має призначити міська виборча комісія
Оскільки Геннадій Кернес не прийняв присягу, вибори має призначити міська виборча комісія
Фото: із відкритих джерел

У Харкові згідно із чинним законодавством, мають бути призначені найближчим часом не позачергові, а повторні вибори мера міста. 

Про це Facebook повідомив колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера, передає RegioNews.

За його словами, покійний Геннадій Кернес після проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року не прийняв присягу на засіданні Харківської міської ради і не набув повноважень мера міста.

Як стверджує Магера, саме тому мають бути призначені не позачергові, а повторні вибори Харківського міського голови. Це повинна зробити не Верховна Рада, а Харківська міська виборча комісія набагато раніше, ніж 28 березня 2021 року.

Також Магера заявив, що ці вибори мають фінансуватися не за рахунок Державного бюджету, а за рахунок бюджету міста Харкова.

Це випливає з частини першої статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні”, частин першої та другої статті 5, частин третьої і четвертої статті 194, частини другої статті 195, частини першої статті 209, частини четвертої статті 231, пункту 7 частини першої статті 280, статей 286 та 287 Виборчого кодексу України”, - розповів ексзаступник голови ЦВК.

Він додав, що Центральна виборча комісія як державний орган, який здійснює контроль за дотриманням виборчого законодавства на всій території України, має звернути увагу на бездіяльність Харківської міської виборчої комісії, та вжити з власної ініціативи відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, 9 грудня на першій сесії Харківської міськради Геннадій Кернес отримав повноваження мера Харкова без складання присяги.

Під час сесії у Харківській міськраді обрали "головуючого" на час відсутності мера і обрали секретаря міськради, який буде вести сесії в разі відсутності мера.

17 грудня міський голова Харкова Геннадій Кернес помер від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...