UA | RU
27 квітня 2020, 19:14

Тільки троє нардепів взяли участь в усіх голосуваннях Верховної ради під час карантину

Під час карантину народні депутати побили антирекорд з участі в голосуваннях парламенту
Під час карантину народні депутати побили антирекорд з участі в голосуваннях парламенту
Фото: Cторінка Євгенії Кравчук у Facebook

Тільки троє депутатів взяли участь у 100% голосувань під час карантину, пише RegioNews з посиланням на Комітет виборців України. Це Олександр Бакумов і Олександр Літвінов з Харківщини та Григорій Мазурашу з Буковини. Усі вони з партії "Слуга народу".

Усього з моменту оголошення карантину відбулося вісім пленарних засідань, на яких було проведено 384 голосування. В середньому один народний депутат взяв участь (натиснув "за", "проти" чи "утримався") лише в 57% голосувань. Таким чином народні депутати проігнорували майже половину голосувань Ради під час карантину. Це найнижчий показник за весь час роботи депутатів IX скликання.

Для порівняння: у березні показники участі в голосуваннях були на рівні 66%, лютому – 73%, січні – 82%, грудні – 79%, листопаді - 80%, жовтні – 65%, вересні – 71%.

51 народний депутат взяв участь в менше, ніж 10% голосувань Ради під час карантину.

Найактивніше голосували депутати "Слуги Народу" (в середньому взяли участь у 84% голосувань) та "Європейської солідарності" (75%), які взяли участь в більшості голосувань Ради.

У групи "Довіра" показники на рівні 64%, "Голосу" - 57%, ОПЗЖ - 56%, "Батьківщини" - 50%. Депутати групи "За майбутнє" в середньому взяли участь лише в 39% голосувань.

"Під час карантину народні депутати розглядали не лише закони, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, але й низку інших важливих законодавчих рішень. Зокрема, було прийнято так званий закон про ринок землі, який супроводжувалася значною кількістю правок. Саме це суттєво вплинуло на низькі показники участі народних депутатів у голосуваннях. Адже традиційно розгляд правок сприймається багатьма депутатами як технічне голосування, в яке не варто особливо вникати. Однак, крім цього, деякі фракції і групи Ради свідомо саботували голосування з окремих питань, мотивуючи це своєю політичною позицією і повним несприйняттям запропонованих законодавчих змін", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Читайте також: 22 нардепи пропустили 90% голосувань Верховної Ради у березні

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...