UA | RU
10 червня 2024, 10:35

Схема на 75 млн гривень: ДБР завело справу на родичів Медведчука та Козака

фото: ДБР

Державне бюро розслідувань заявило про викриття схеми ухилення від податків, яку організували рідні брати колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака. Це завдало державі збитків на майже 75 мільйонів гривень

Про це йдеться в заяві ДБР, передає RegioNews.

Схоже, йдеться про Сергія Медведчука та Богдана Козака. За даними слідства, вони організували на одному з підконтрольних підприємств Львівщини з виготовлення цегли схему, яка діяла декілька років до 2022 року. Сировину для продукції підприємство видобувало на одному з кар’єрів регіону.

За вказівкою власників, директор, головний бухгалтер та інші посадовці підприємства підробляли документи про обсяги виготовленої продукції. Частину необлікованої продукції вони продавали юридичним та фізичним особам за готівку, кажуть в ДБР.

Також учасники схеми фальсифікували фінансову, податкову та статистичну звітність. Внаслідок цього впродовж 5 років на підприємстві приховали продукцію на майже 160 млн грн, а держбюджет недоотримав майже 75 мільйонів гривень податків.

За даними слідства, ці кошти передавалися Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку, які використовували їх, зокрема, для фінансування збройної агресії росії проти України.

Братам ексдепутатів, директору та головному бухгалтеру підприємства повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 212 ККУ). За це загрожує штраф від 255 до 425 тисяч гривень з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Суд обрав спільникам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 9 млн грн — для директора, та 6 млн грн — для головного бухгалтера. Також готуються накласти арешт на майно фігурантів та їхніх близьких родичів.

Братам Медведчука та Козака, які переховуються за кордоном, підозру оголосили заочно. Згодом їх оголосять у національний та міжнародний розшук.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України заявила про викриття в Києві підпільного осередку проросійського політичного проєкту "Другая Украина". Цю організацію в РФ очолив обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09
Безугла подала заяву у ДБР на Сирського
30 червня 2024, 17:41
Під російський удар у Харкові потрапило відділення пошти
30 червня 2024, 17:03
Авіаудар по Харкову: влада оприлюднила дані про постраждалих
30 червня 2024, 16:51
Росіяни поцілили по цивільному підприємству у Харкові, виникла пожежа
30 червня 2024, 16:45
Зеленський пояснив, за якою моделлю можуть вестися переговори з Росією
30 червня 2024, 16:15
Побилися через жінку: на Закарпатті затримали 21-річного чоловіка за підозрою в убивстві
30 червня 2024, 15:34
Окупанти вдарили авіабомбами по Херсонщині — загинула людина, семеро поранених
30 червня 2024, 14:55
На Буковині прикордонник застрелив чоловіка, який напав на нього з мачете, — ЗМІ
30 червня 2024, 14:19