UA | RU
02 вересня 2021, 18:11

Терехов віддав дорожні підряди на півмільярда гривень фірмі свого інститутського друга, - розслідування

Компанія, пов'язана зі старим інститутським другом в.о. мера Харкова Ігоря Терехова Ярославом Ковальчаком, "Технобуд-дор" стала фактичним монополістом з постачання КП "Доррембуд" асфальтобетонної суміші для ремонту харківських доріг. Загальна сума контрактів, укладених з цією компанією, склала, майже 500 млн грн

Про це йдеться в журналістському розслідуванні: "Дорожня монополія: хто став новим фаворитом Терехова", здійсненому в рамках проекту "Ціна питання" на YouTube.

За словами авторів розслідування, тільки протягом травня керівництво КП "Доррембуд" в особі директора Віталія Бури підписало з фірмою "Технобуд-дор" відразу два контракти на поставку майже 150 тис.тонн асфальтобетонної суміші за бюджетні кошти. Причому, контракти були підписані без тендеру, за "переговорною процедурою". Сума замовлення склала майже 460 млн. грн, що більше, ніж весь дохід КП за минулий рік, відзначають автори розслідування.

За даними журналістів, ТОВ "Технобуд-дор" була зареєстрована 16 жовтня 2018 року в Харкові за адресою: Інженерний провулок, 1-А. а вже 16 і 18 жовтня за цією ж адресою були зареєстровані ще дві компанії - ТОВ "Буддор" і ТОВ "Техдор". Директором "Технобуд-дор" є 32-річний Михайло Раду, зареєстрований в смт Нові Санжари Полтавської області. При цьому в Полтаві фірма Раду є фігурантом відразу двох кримінальних проваджень за звинуваченням у привласненні бюджетних коштів.

Серед активів "Технобуд-дор" тільки ноутбук і принтер, все інше, включаючи асфальтозмішувальну установку, взято в оренду у харківської компанії "Еталон пром", власником якої є Ярослав Ковальчак. При цьому Михайло Раду раніше був директором "Еталон пром".

Крім того, в переліку доданих "Технобуд-дор" документів є рекомендація від ПП "Харківспецбудмеханізація-7". Її директором у 2016-2018 роках був все той же Ярослав Ковальчак. Автори розслідування стверджують, що саме Ковальчак є реальним власником всієї дорожньої групи.

"Примітно, що Ковальчак і Терехов знайомі вже десятки років, адже вони разом навчалися в Харківському інженерно-будівельному інституті. Крім того, Ярослав Ковальчак має спільний бізнес з Віталієм Даниловим. Партнери разом володіють ТОВ "Хуторок". Сам же Данилов дуже близький до колишнього народного депутата Ігоря Котвіцького, який є одним з покровителів Терехова", - йдеться в сюжеті розслідувачів.

"За нашою інформацією, при Геннадієві Кернесі компанії з групи Ковальчака фактично не отримували ніяких підрядів від мерії, в тому числі через їхню скандальну репутацію і велику кількість скарг на якість робіт... Історія про сумнівну фірму "Технобуд-дор", що отримала підряди на півмільярда гривень ще раз підтверджує - Ігор Терехов, який прийшов до влади після смерті Геннадія Кернеса, планомірно розставляє своїх людей на всіх ключових посадах і зводить всі грошові потоки в свою особисту кишеню, абсолютно забувши про те, як живуть звичайні харків'яни", - підсумували автори розслідування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Інтернеті спекулянти почали продавати квитки в Харківський зоопарк, який нібито був відкритий в День міста, 23 серпня. Однак потрапити в нього пересічному харків'янину виявилося неможливо, незважаючи на те, що Ігор Терехов обіцяв, що вхід по картці харків'янина буде безкоштовним.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
У Сумах затримали чоловіка, який мародерив у пансіонаті для літніх людей після авіаудару
20 вересня 2024, 14:33
Вбивство на АЗС у Києві: затриманому обрали запобіжний захід
20 вересня 2024, 14:02
На Полтавщині перекинулась фура: водія та пасажира деблокували рятувальники
20 вересня 2024, 13:48
Військовим, посадовцям та працівникам критичної інфраструктури України заборонили використовувати Telegram
20 вересня 2024, 13:32
У Києві повітря насичено пилом, сажею і димом: причина – горіння торф’яників
20 вересня 2024, 13:05
Окупанти вдарили по фермі на Харківщині: спалахнула пожежа, є поранені
20 вересня 2024, 12:42
Росіяни обстріляли Херсон: загинув чоловік
20 вересня 2024, 12:16
На Дніпропетровщині викрили масштабну оборудку під час закупівлі одягу для військових на 200 млн грн
20 вересня 2024, 11:58
Київ опинився на першому місці за рівнем забрудненості повітря у світі
20 вересня 2024, 11:21
На Київщині в пожежі загинули дві людини
20 вересня 2024, 10:56