UA | RU
12 липня 2024, 11:02

Цифровізація будівництва — Шуляк підбила підсумки за чотири роки з моменту запуску е-системи

фото: Елена Шуляк/Facebook

За 4 роки роботи Єдина Державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) стала головним антикорупційним запобіжником у сфері містобудування. Антикорупційний ефект її діяльності вже перевищує 10 млрд гривень, а функціонал е-системи в сфері будівництва планують розширювати і далі

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, ЄДЕССБ створювалась 4 роки тому для цифровізації будівельного сектору України - для того, щоб всі процеси, що пов’язані з будівництвом, відбувалися виключно через неї. Раніше, зазначила Шуляк, паперові документи будівельного сектору могли підроблювати, губити та розглядати, пришвидшуючи чи призупиняючи механізми їх отримання. Однак із появою ЄДЕССБ їх перевели в онлайн-формат, що в рази економить час користувачів і убезпечує їх від шахрайських дій - кожен крок одразу фіксується в системі.

"З появою ЄДЕССБ всі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок фіксується, а будь-які спроби шахрайства одразу помітні в е-системі. Більше того, за попередніми підрахунками, антикорупційний ефект за весь час роботи системи від цифрових послуг в сфері будівництва сягає 11,2 млрд грн”, - наголосила Шуляк.

При цьому, вона зазначила, що на момент її запуску перехід від паперових форм документообігу до електронних здавався суб‘єктам містобудування чимось неможливим. А зараз ЄДЕССБ стала не лише звичною, але і обов‘язковою.”, - підкреслила Олена Шуляк.

Парламентарка додала, що з початку роботи ЄДЕССБ до неї доєдналися понад 105 тисяч зареєстрованих користувачів, які працюють у ній. Це архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю, замовники будівництва, девелопери та інші. У ЄДЕССБ вони отримують всі необхідні документи без візиту в державні органи. За чотири роки роботи ЄДЕССБ було надано до 163 тис таких послуг через Дію. А будівельними послугами в ЦНАПах, за весь період існування системи, скористалися майже 300 тисяч разів.

Зокрема, зауважила Шуляк, через ЄДЕССБ вже видано 65,5 тисяч містобудівних умов і обмежень - один із найважливіших документів для початку проектування великих об'єктів будівництва, таких як житлові комплекси, заводи виробничі підприємства, офісні центри, мости.

При цьому, найбільше досягнення, котре відчули і забудовники, і громадяни, які будують приватні житлові будинки – зменшення термінів розгляду заявок за рахунок впровадження черговості розгляду. Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) наразі розглядає заявки на початок будівництва протягом 24 годин. Раніше, до запровадження ЄДЕССБ і черговості, ці ж документи могли розглядатися до 6 місяців.

У поточному році у ЄДЕССБ запрацював функціонал, що дозволяє забудовникам реєстрацію спеціального майнового права (СМП) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП). Первинна реєстрація стала автоматичною - без участі державного реєстратора.

"Сьогодні на порталі ЄДЕССБ від замовників будівництва вже більше 50 заяв про це. Крім того, користувачі е-системи розпочали внесення відомостей і створення документів, необхідних для реєстрації СМП близько 100 об'єктів будівництва. У рамках тестування автоматичної первинної реєстрації СМП - вже зареєстровано декілька об’єктів будівництва”, - розповіла Олена Шуляк.

Ще один важливий функціонал ЄДЕССБ - електронний кабінет Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Через нього посадовці агентства зможуть отримувати доступ до даних, внесених до Реєстру будівельної діяльності електронної системи. Також представники НАЗК зможуть отримувати статистику з ведення об‘єктів і комунікувати з користувачами електронної системи, держателем та технічним адміністратором.

Шуляк також додала, що в рамках затвердження "Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки" до грудня 2025 року в ЄДЕССБ потрібно інтегрувати всю містобудівну документацію.

Нардепка підкреслила - обсяги наданих адмінпослуг через ЄДЕССБ постійно зростають. Тільки у першому кварталі 2024 року зростання обсягів наданих адмінпослуг у порівнянні з аналогічним періодом минулого року складає в середньому 20-40%. Але функціонал е-системи планують розширювати і надалі.

Наступними кроками в розширенні функціоналу ЄДЕССБ мають стати:

  • Запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3 за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку;
  • Введення автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації, яка не пройшла перевірку в системі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці, які інвестують в первинний ринок нерухомості і стають власниками МОН - майбутнього об'єкту нерухомості, можуть за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) перевірити реальний статус об’єкта. У системі нині зареєстровано вже більше ніж 11 тис МОН.

Також повідомлялося, що робота Державної інспекції архітектури і містобудування (ДІАМ) від старту 3 роки назад вже зекономила державі щонайменше 6 млрд гривень. Це відбулося за рахунок максимального усунення чиновників від прийняття рішень у сфері містобудування - завдяки мінімізації корупційних проявів і швидкості, з якою розглядаються рішення, необхідні для отримання дозволів на будівництво.

09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
Кукурудзяними полями до Молдови: на Одещині підліток намагався переправити 8 чоловіків за кордон
13 вересня 2024, 06:25
У Чорнобильській зоні запровадили карантин через сказ
13 вересня 2024, 05:53
У Мінцифри сказали, чи з'явиться у "Дії" послуга розлучення онлайн
13 вересня 2024, 04:44
Українські артилеристи знищили під Вовчанськом опорний пункт та укриття російської піхоти
13 вересня 2024, 03:55
На Полтавщині на залізниці від удару струмом загинув чоловік
13 вересня 2024, 03:14
У Луцьку судитимуть росіянина, який двічі зґвалтував 12-річну дівчинку
13 вересня 2024, 02:25
На Львівщині правоохоронець з подільником планували переправляти чоловіків за кордон під виглядом водіїв автобусів
13 вересня 2024, 01:43
Заважав спати: на Полтавщині чоловіка судитимуть за побиття півторамісячного сина
13 вересня 2024, 00:56
"Непридатність" до служби за хабар: у Запоріжжі перекрили канал переправлення ухилянтів за кордон
13 вересня 2024, 00:15
Жительці Рівненщини, яка танцювала під російський реп біля портретів загиблих воїнів, загрожує в'язниця
12 вересня 2024, 23:44