UA | RU
27 серпня 2020, 10:43

В Україні затвердили RAB-тарифи на електроенергію

Також було ухвалено рішення підвищити рівень прибутковості на "нову" базу активів в 16,74%
Також було ухвалено рішення підвищити рівень прибутковості на "нову" базу активів в 16,74%
Рixabay

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила зміни до низки постанов про стимулююче тарифоутворення.

Відповідним рішенням, яке було ухвалено на засіданні комісії, встановлені норми доходу на стару і нову бази активів на рівні 3% і 16,74% відповідно, інформує RegioNews з посиланням на "ДС".

Згідно із проєктами постанов, на перший регуляторний період (три роки) встановлюються окремі регуляторні норми доходу для "старої" і "нової" бази активів — 3% і 15,72%, досягнення встановлених показників якості послуг переноситься з 8-го на 13-й рік після переходу на стимулююче тарифоутворення. Водночас комісія підтримала пропозицію "з голосу" про підвищення рівня прибутковості на "нову" базу активів до 16,74%.

Основним питанням, що викликало дискусії під час засідання, було питання норми доходу на стару базу активів. На думку депутатів і представників громадських організацій, що брали участь в засіданні, цю норму доходу необхідно встановлювати на рівні до 8%. Зі свого боку комісія не підтримала ці пропозиції.

Згідно з повідомленням НКРЕКП, відповідно до затвердженої методики стимулюючого тарифоутворення, передбачається, що втрати в мережах операторів системи розподілу повинні знизитися, принаймні, на 1% на першому класі напруги і на 3,5% — на другому класі напруги щорічно.

Зазначається, що регулятор буде аналізувати макрофінансові і економічні показники України, збалансованість роботи ринку, вартість електроенергії як товару і при позитивних сигналах повернеться до розгляду питання збільшення показників прибутковості ВСР з одночасним скороченням терміну досягнення цільових показників.

НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року. Після оприлюднення документу в експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва порушив справу за позовом до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо визнання некомпетентним чинного складу комісії.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...