UA | RU
18 березня 2024, 14:04

Кацуба Олександр Володимирович

Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)

Профіль у Facebook

Олександр Кацуба народився у 1986 році в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, у впливовій родині підприємців та політиків. Згодом всією родиною переїхали до Харкова.

Освіта

Має звання молодшого лейтенанта, здобуте на військовій кафедрі в Харківському національному університеті Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

2013 – здобув третю вищу освіту в Російському державному університеті нафти та газу імені І. М. Губкіна, магістр зі спеціальності "Фінансовий менеджмент" (москва).

2013  – став кандидатом юридичних наук, Харківський національний університет внутрішніх справ МВС України

2013 – здобув звання кандидата економічних наук, Харківський національний університет імені Каразіна.

2009 – друга вища освіта за спеціальністю "Правознавство", Харківської національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

2008 – здобув "червоний" диплом фінансиста у Харківському національному університеті імені Каразіна.

Кар‘єра

2022 – заснував компанію "Альфа газ", яка станом на 2023 рік видобуває 1,0 мільйон кубічних метрів газу на місяць.

2021 – став власником двох найбільших в Україні спеціалізованих видань "АвтоЦентр" та "АвтоБазар".

2019 – Кацуба та його партнер продали 20% свого бізнесу структурам бізнесмена, екс-чиновника Сергія Тігіпка. Сума операції склала 3 мільйони доларів США.

Із 2013 року інвестує у різні фінансові проекти та розвиває свої.

2014 – заступник голови правління та член правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", так само член Наглядової ради в ДАТ "Чорноморнафтогаз" та член Наглядової ради в ПАТ "Укртрансгаз".

Протягом 2013 – 2015 асистентував на кафедрі трудового права та соціального забезпечення юридичного факультету Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка.

2013 – заснував мікрокредитну організацію "Credit365".

2012 – заступник голови НАК "Нафтогаз України".

Із вересня 2010 – заступник директора з економічних питань ДАТ "Чорноморнафтогаз".

2010 – працював заступником директора в компанії "Полтавагазвидобування".

2009 – 2010 — голова наглядової ради "АТЗТ" Харківський завод електромонтажних виробів No1". Завод у 2009 році купив батько Олександра Кацуби Володимир.

2006-200З — заступник директора з економічної діяльності ТОВ НВФ "Техпроект".

2003 — зареєстрував ПП. Відкрив мережу компаній: "Темп-2005", "Меридіан плюс", "Агро-промінь" та ін у межах родинного бізнесу.

Політична діяльність

2010 – 2015 — Депутат міськради Харкова VI скликання від "Партії регіонів". Заступник секретаря постійної комісії з питань транспорту, зв'язку та екології. За інформацією ресурсу "Чесно", був прогульником засідань.

 

Критика

Із 23-років почав займати високі посади в державних підприємствах. Як сам Олександр Кацуба згодом зазначить на шпальтах власного ЗМІ, стрімку кар’єру в держпідприємствах лобіював його рідний брат, екс-нардеп та тодішній очільник НАК "Нафтогаз" Сергій Кацуба.

У 2021 році в одному з інтерв’ю згадував про нюанси перебування на посаді заступника директора в "Полтавагазвидобуванні", висловлював специфічну думку про саме місто Полтава та загалом окреслював своє відношення до життя у 23 роки:

"Полтава – місто з 300 тисячами населення, трьома кафе, одним готелем – треш. Я їжджу до Харкова, маю "Порш", забезпечена сім'я – все класно. Мені брат сказав: "Порш" на роботу не їзди, у тебе буде службова машина". У мене був якийсь звичайний старенький автомобіль".

"…мене викликав директор і каже: "Дивися, тут 10 тисяч договорів. Я не знаю, що це за договори. Потрібно подивитися, які з них старі, які корупційні. Іди, розбирайся".

"Там справді було багато дивних договорів, з яких я порізав 80%. Після цього до мене почали приходити всякі полтавські комерсанти. Одні – напівбандити, інші – напівменти. Я їм говорю: "Що ви мені можете запропонувати? Ви розумієте, хто я? У вас договір на 500 тисяч гривень. Я прийшов сюди працювати, а не красти". Для них може це великі гроші, але для мене це смішно".

Після Революції Гідності на Олександра Кацубу загалом заводять близько 50 кримінальних справ. Дві найпомітніші: розкрадання нафтопродуктів на 450 мільйонів гривень та резонансна справа так званих "вишок Бойка". Заперечував всі звинувачення, а таку велику кількість заведених справ пояснював тим, що є "зручною постаттю для переслідування, яку можна "обілетити".

У справі розкрадання нафтопродуктів стверджується, що Олександр Кацуба в 2012-2013 роках, перебуваючи на посаді заступника голови правління "Нафтогазу", допоміг компанії бізнесмена, президента футбольного клубу "Металіст" Сергія Курченка "Газ України 2020" вкрасти у "Нафтогазу" бензин на понад 450 млн грн. Для заволодіння коштами використовувались схеми фіктивних закупівель нафтопродуктів. Сам Олександр неодноразово переконував, що особисто не знайомий з Курченком.

У справі "Вишки Бойка" йдеться про те, що у часи президенства Віктора Януковича державна компанія "Чорноморнафтогаз", де тодішнім заступником директора був Кацуба, купила у фірми-прокладок дві морські бурові установки з переплатою близько $300 млн. Зі свого боку Олександр зазначав, що не підписував ніяких договорів.

17 червня 2016 року Генеральна прокуратура затримала Олександра Кацубу за статтями 255 (створення злочинної організації) та 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем). Наступного дня Голосіївський райсуд Києва заарештував Кацубу, призначивши заставу у розмірі 450 млн. грн. Перебував у СІЗО. У 2017 році Олександр Кацуба вийшов на волю, уклавши угоду зі слідством і заплативши до держбюджету 100 млн грн. За повідомленням ЗМІ, станом на 2023 рік Кацуба оскаржує в апеляції цей вирок.

За даними ЗМІ, у судовому вироку вказано, що дії Кацуби за різними епізодами злочинної діяльності призвели до збитків держави на суму понад $1 млрд. Компенсовані 100 млн грн. за тодішнім курсом становило близько $3,5 млн або 0,35% від загальної суми збитків.

Після виходу з СІЗО у 2017 році Олександр Кацуба виїхав з України. Вже у лютому 2021 року бізнесмен заявив про своє бажання повернутися до України. Про це він заявив у Фейсбуку, зазначивши, що на таке рішення вплинула зустріч з президентом України Володимиром Зеленським в Арабських Еміратах.

ЗМІ припускали, що Кацуба потрібен Зеленському як джерело компромату на Юрія Бойка та Анатолія Шарія.

У 2020 році стало відомо, що фінансові донори політичної партії Анатолія Шарія пов’язані з родинним бізнесом Кацуб.

На близькість родини Кацуб та блогера Шарія як мінімум вказує те, що дружина та мати Олександра Кацуби – Тетяна Гузенко та Наталія Гордієнко (Кацуба) – були у списку політсили Шарія під номерами №11 та 14 відповідно. Також Наталія Гордієнко очолювала харківський осередок партії Шарія. Видання "Страна.ua" підписувало Гордієнко як "представниця партії Шарія у Харкові", а "Суспільне.Харків" – як "керівницю обласного осередку".

Колишній представник партії Шарія у Полтаві Володимир Величко заявляв, що гроші для діяльності партії йшли здебільшого з Харкова: на переконання Величко, кошти були саме від родини Кацуб. Таку ж думку висловлював лідер харківського осередку "Нацкорпус" Костянтин Немічев.

Сам Олександр Кацуба заперечував фінансовий вплив на Шарія. Особисте знайомство з проросійським блогером характеризував так: "Під час слідства Шарій був єдиним, так би мовити, ЗМІ, готовим давати мій погляд на справу. Коли я поїхав до Іспанії, ми з ним зустрілися, повечеряли, спілкувалися час від часу". Власне, сам Анатолій Шарій в інстаграмі має фотографії з Кацубами. Також він підтверджував у ЗМІ знайомство та дружбу з членами родини, але наполягає, що вони не причетні до фінансування його політсили.

Олександр Кацуба став фігурантом журналістського сюжету про так званий "Батальйон Монако": Кацуба з дружиною прибув до Ніцци чартером із Кишинева. По місту він переміщався на елітному автомобілі "Мерседес" із харківськими номерами "АХ 0001 YY". У коментарі "УП" Кацуба зазначив, що виїжджав з України для закупівлі машин для ЗСУ та заїхав до дітей.

Станом на 22 жовтня 2023 року прізвище Олександра Кацуби внесено до реєстру корупціонерів, який веде Національне агентство з питань запобігання корупції.

Родина

Розлучений, має двох неповнолітніх дітей.

Батько – Володимир Михайлович Кацуба, підприємець, екс-депутат Верховної Ради, екс-депутат та екс-очільник Харківської районної ради.

Мати – Наталія Іванівна Кацуба, підприємиця, власниця бетонного виробництва.

Старший брат – Сергій Володимирович Кацуба, підприємець, екс-нардеп, працював на газовому ринку у 2000-х – 2010-х роках, обвинувачений у змові з метою розкрадання держкоштів у особливо великих розмірах.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »