UA | RU
11 січня 2021, 11:36 921

Діденко Григорій Віталійович

Голова Одеської обласної ради
Голова Одеської обласної ради

Профіль у Facebook

Профіль у  Wikipedia

 

Народився 2 січня 1978 року.

 

Освіта

У 2001 році в Ужгороді закінчив Карпатський університет імені Августина Волошина, фінансист.

 

Кар’єра

2001-2016 рр.  – комерційний директор компанії "V plus K kft" у місті Тисавашварі (Угорщина). Був засновником ТОВ "Альп" у селі Велика Добронь Ужгородського району Закарпатської області та ПП "Явір" у місті Донецьку.

 

У 2016 році став засновником ТОВ "Лезендар" у місті Одесі, яка займається оптовою торгівлею продуктами харчування. Засновник і власник ТОВ "Овідіополь-агро" в місті Овідіополі Одеської області, засновник і власник ТОВ "М'ясоопторг 2019" в селі Троїцьке Миколаївської області.

У 2020 році – тимчасово не працював.

Політичний бекграунд

У жовтні 2020 року обраний депутатом Одеської обласної ради від партії "Слуга народу".

З 5 грудня 2020 року – голова Одеської обласної ради.

ЗМІ називають Діденка давнім приятелем свого часу близького до Офісу президента бізнесмена Іллі Павлюка. Видання "Поліграф" стверджує – Григорій Діденко підбирав кандидатів у народні депутати від "Слуги народу" на парламентських виборах 2019, саме креатури Діденко пізніше увійшли до неформальної групи Іллі Павлюка. До цієї групи, за інформацією регіональних ЗМІ Одеси, входить і дружина Григорія Діденка Юлія.

Сім’я

Дружина – народний депутат України 9-го скликання від "Слуги народу” Діденко Юлія. Дочки – Софія та Олександра.

 

Юлія Діденко на момент обрання народним депутатом була комерційним директором ТОВ "Рекламне агентство "Вмєстє". Була представником Володимира Зеленського на виборах президента у 2019 році. 

 

Декларація

Згідно з декларацією за 2023 рік, Діденко орендує квартиру в Одесі площею понад 170 кв. метрів. Ще одну квартиру на понад 160 "квадратів" в Одесі орендує дружина голови облради. Також у неї є квартира у Києві площею 32 кв. метри, а ще на неї записано 33% квартири у Донецьку. Крім цього, подружжя Діденків має право проживати у квартирі площею 42 кв. м в Одесі.

 

У дружини Діденка ще є земельна ділянка площею понад 1300 кв. метрів в Угорщині, а ще – нежитлове приміщення площею 39 кв. метрів у Трускавці, що на Львівщині.

 

Григорій Діденко задекларував чотири годинники елітних виробників, серед яких – Breguet, Romain Jerome, Hublot. Проте вартість він вказує лише останнього – 475 тис. грн. У дружини голови облради є годинники Rolex, а також кільце та підвіска, білі діаманти та перлини виробництва Італії. Також чиновник задекларував пальто з хутра норки, кофейного кольору з коміром соболя, що належить його дружині.

 

Власних автомобілів у родини Діденків офіційно немає. Минулого року дружина голови облради отримала довіреність на користування Audi SQ8 (2021 року).

 

За минулий рік Григорій Діденко на своїй посаді заробив 677 тис. грн, а його дружина, працюючи в Управлінні справами Апарату Верховної Ради, заробила 603 тис. грн. У готівці Діденко тримає 217 тис. євро, а його дружина – 180 тис. доларів. Також на двох в них є п’ять рахунків у банках на загальну суму трохи більше 50 тис. грн.

 

Скандали

За інформацією одеських ЗМІ, на місцевих виборах 2020 року голова обласної ради був "неформальним керівником штабу "Слуги народу" в Одеській області".

 

За інформацією "Поліграф", за "прохідне" місце в міськраду Діденко збирав з кандидатів по 150-200 тисяч доларів, за місце в облраду – до 50 тисяч в тій же валюті.

 

Перша сесія обласної ради мала початися об 11:00 4 грудня. Утім, через блокування трибуни представниками партій "ОПЗЖ", "Партія Шарія" та "За майбутнє" засідання почалося більш як через 12 годин. Через добу після бійки та блокування трибуни головою Одеської облради став "слуга" Діденко.

 

Навесні 2023 року Діденко потрапив у мовний скандал. Тоді до нього у робочий кабінет навідалися кілька опозиційних депутатів Одеської облради для з’ясування нагальних для міста питань. Голова облради почав спілкуватися з депутатами російською мовою і з електронною цигаркою в зубах. Лише після того, як Григорію Діденку зробили зауваження, він почав переходити на державну мову. Порушення мовного законодавства тоді навіть зафіксував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень. Після цього Григорія Діденка викликали до столиці, щоб скласти на нього протокол про адміністративне порушення. 

 

У травні 2023 року також стало відомо, що Приморська окружна прокуратура Одеси розпочала кримінальне провадження щодо посадових осіб Одеської облради. Провадження було відкрито за заявою депутата облради Юлії Чухало.

 

"Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко приховує від депутатів документи – не надає копії розпоряджень голови обласної ради, хоча відповідно до Закону та Регламенту повинен інформувати депутатів, – заявляла тоді депутат Чухало. – У цих документах може міститись інформація про витрачання бюджетних коштів, перевищення повноважень та зловживання владою у війну".

 

Сама депутат тоді стверджувала, що кримінальне провадження було відкрито, зокрема і щодо Григорія Діденка, але у листі-відповіді від Одеської обласної прокуратури на запит Юлії Чухало, прізвище Діденка не вказувалось.   


09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
 
Залужний Валерій Федорович
Посол України у Великобританії, екс-головком ЗСУ
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »