UA | RU
12 жовтня 2024, 20:36

Барсук Марина Анатоліївна

Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду

Профіль у Facebook

Освіта

Будь-які відомості про вищу освіту Марини Барсук у загальному доступі – відсутні.

Сім’я

Марина Барсук одружена. Попереднє її прізвище – Дідиченко. Нинішній чоловік – Віктор Барсук, який є досить відомим у Києві адвокатом. Подейкують, що зліт його кар’єри стрімко відбувся за часів президентства Петра Порошенка, коли сам Барсук начебто працював у команді нардепа від "БПП" Олександра Грановського, що на той час нібито контролював усю судову систему України.

Жінка має двох дорослих дітей від попередніх стосунків. Старший син – Тимур Привалов, молодший – Вадим Дідиченко, який проживає у Лондоні. У соцмережі LinkedIN молодший син судді вказує, що отримував освіту в лондонському Albemarle Independent College. У 2023 році Вадим Дідиченко нетривалий час працював менеджером у компанії Alpha Capital Education, а потім встиг потрудитись в юридичні фірмі Equity, партнером у якій був чоловік судді, адвокат Віктор Барсук.

Батько судді Марини на той час Дідиченко – Анатолій Яковенко – багато років працював в Генеральній прокуратурі. Остання його посада у 2019 році – заступник начальника Департаменту – начальник управління нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення. Анатолій Яковенко за час роботи Генпрокуратурі розжився двома будинками в елітному Обухівському районі та чотирма квартирами в Києві. Зараз він займається розведенням риби й орендує велике водосховище в Кіровоградській області. Його дружина і, відповідно, мати судді Марини Барсук – Антоніна Яковенко тривалий час володіла рибним магазином "Дон маре" на столичному Харківському масиві. Також вона керує компанією "Щедрий дачник" і водночас є директоркою приватного закладу освіти "Матусина школа" на Оболоні в Києві.

Статки

Згідно з декларацією Марини Барсук за 2023 рік, вона має дві квартири у столиці площею 132 кв. м та 89 кв. м. Причому останню вона придбала на початку 2021 року за понад 2,4 млн грн. Окрім цього, Марина Барсук володіє 66% квартири у столиці площею 80 кв. м. Син судді має право користування квартирою у Великобританії, але у декларації не вказано, кому належить житло.

Восени 2023 року Марина Барсук набула права власності на земельну ділянку площею 1 тис. кв. м у Києві. Вартість цієї землі становить понад 10 млн грн. Тоді ж вона набула права власності на будинок у столиці площею 222 кв. м. Він оцінюється у понад 9 млн грн. До того ж, у судді є земля площею понад 58 тис. кв. м у Кіровоградській області.

Сім’я судді Барсук є фанатами автомобільної марки MERCEDES-BENZ. Особисто суддя користується MERCEDES-BENZ S600 (2009 року випуску) і оцінюється у 2,5 млн грн. Чоловік Марини Барсук має право користуватися одразу трьома елітними автівками MERCEDES-BENZ, загальна вартість яких становить понад 16 тис. грн, а належить вони різним особам, зокрема батьку чоловіка.

Протягом 2023 року Марина Барсук на посаді судді Північного апеляційного господарського суду заробила понад 2 млн грн. Також вона отримала 733 тис. грн як доходу від продажу автівки. Від свого чоловіка суддя отримала подарунок у негрошовій формі на суму понад 20 млн грн.

У готівці суддя тримає 455 тис. грн та 44 тис. доларів. На банківському рахунку в неї є 130 тис. грн. Чоловік судді – Віктор Барсук - тримає у готівці 600 тис. дол., 500 тис. євро, 2 млн грн, а також 350 тис. швейцарських франків. 

Карʼєра

Зліт карʼєри судді Марини Барсук почався в 2009 році після обрання Віктора Януковича на посаду президента України. Тоді ж голова Київського господарського суду Василь Саранюк зібрав під себе молоду суддівську команду. Схема Саранюка базувалася на групі наближених суддів серед яких були Микола Якименко, Олександра Мандриченка, Сергій Ковтун, а також молоді судді – Ростислав Сташків Сергій Мудрий та Марина Дідиченко (нині Барсук). Значимість Київського господарського суду, зазначимо, в системі господарських судів України важко переоцінити, адже великі компанії намагаються отримати столичну прописку, тому саме тут вирішуються практично всі серйозні господарські спори в країні. Це робить суддівство в цьому суді дуже вигідним. Окрім цього, батько Марини Дідиченко тоді обіймав також високий пост у київській прокуратурі, що забезпечувало тісне сімейне співробітництво з цією інституцією.

Вже за десять років, із лютого 2019-го Марина Дідиченко (Барсук) значилася речником Північного апеляційного господарського суду. Наразі вона суддя-спікер Північного апеляційного господарського суду міста Києва.

Скандали

З ім’ям Марини Барсук пов’язано чимало "темних" історій. Так, влітку 2015 року нардеп та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Сергій Алексеєв був викритий у корупційних діях та лобіюванні інтересів своєї юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери". За повідомленням ЗМІ, Алексеєв дав вказівку перерахувати судді апеляційного господарського суду Марині Дідиченко (Барсук) суму в розмірі 5 тис. дол. на її банківську картку. Також нардеп вів переговори щодо того, що Дідиченко допоможе в ухваленні потрібного йому рішення іншим суддею, що підтверджується відповідними аудіозаписами. У результаті, Марина Дідиченко 14 жовтня 2014 року винесла позитивне рішення на користь ПАТ "Укрсоцбанк" – клієнта компанії Сергія Алексєєва. Завдяки співпраці Дідиченко-Барсук із компанією свого двоюрідного брата Сергія Боярчукова, нардеп Алєксєєв фактично отримав карт-бланш.

Наступного, 2016 року, важливе для України підприємство "Хімнафтемашпроект" стало об’єктом суперечок, що могло призвести до його закриття. Підприємство, що десятиліттями займалося проєктною діяльністю, опинилося під загрозою через інтереси впливових осіб, яким сподобались приміщення "Хімнафтемашпроекту" в центрі Києва, на Печерську. Основним активом установи є будівля на 6000 кв. м на бульварі Лесі Українки, де розміщена наукова лабораторія та архів проєктів стратегічних заводів України.

Історія почалась у березні 2013 року, коли відбулося сфабриковане зібрання акціонерів, на якому ухвалили рішення зробити "Хімнафтемашпроект" поручителем за кредит у майже 300 млн грн для двох сумнівних компаній, щоб у результаті перепродати майно підприємства за борги.

Через півроку працівникам "Хімнафтемашпроєкту" вдалося змінити керівництво, і нова команда почала оскаржувати попередні рішення в суді. Підприємство почало повертатися до нормальної роботи, займаючись проєктами важливих соціальних і промислових об’єктів, таких як дитячі садки, лікарні та порти. Однак 2016 року проєкти знов опинилися під загрозою через блокування рішень Київським апеляційним судом. Після детального аналізу архівів справ стало зрозуміло, що у всіх судових засіданнях, де "Хімнафтемашпроект" зазнав поразки, брала участь одна і та ж суддя — Марина Дідиченко-Барсук.

Уже 2019 року в Києві розпочався інший гучний скандал, пов’язаний із діяльністю організованої злочинної групи, яка заволоділа нерухомістю, що належить місту. Йдеться про нежитловий будинок на вулиці Богдана Хмельницького, 34Б, який розташований неподалік від відомого готелю "11 mirrors", що належить брату мера Києва Володимиру Кличку (власник ТОВ "ВІТ-ПЛЮС"). Саме через таке сусідство, власне, й виникли маніпуляції з об’єктом нерухомості.

У зв'язку з цим у липні 2019 року Територіальне управління Державного бюро розслідувань у місті Києві порушило кримінальне провадження за фактом злочинних дій, вчинених службовцями Київської міської державної адміністрації (КМДА) у змові з народним депутатом та представниками приватного бізнесу.

Заявником і потерпілим у цьому провадженні виступило ТОВ "Капітал", яке в 2005 році отримало статус інвестора реконструкції вказаного нежитлового будинку. Проте згодом інвестиційний договір був розірваний у судовому порядку на підставі сумнівного рішення, а об’єкт передано ТОВ "Альтернатива", яке мало створити у приміщенні музей та бібліотеку. Зокрема, до складу колегії суддів Київського апеляційного господарського суду, яка переглядала зазначену справу, входила суддя Марина Дідиченко, яка тоді перебувала в громадянському шлюбі з народним депутатом Сергієм Алєксєєвим.

ТОВ "Альтернатива" належало Валерію Аракчеєву, який був директором ще двох компаній – ТОВ "Тельбін" та ТОВ "Е-Груп". Ці компанії пов’язані з родичами народного депутата від партії "Удар" Віталія Кличка. Згодом ТОВ "Альтернатива" придбав Сергій Боярчуков, бізнес-партнер Сергія Алєксєєва.

Схоже, Київський міський голова Віталій Кличко, використовуючи свою владу та політичний вплив, організовував ухвалення необхідних рішень, а Алєксеєв разом зі своєю цивільною дружиною Дідиченко забезпечували розірвання інвестиційного договору в суді. Боярчуков, своєю чергою, оформлював договір оренди та володіння об’єктом на користь ТОВ "Альтернатива".

Пізніше явно корумповану схему розірвання інвестиційного договору та заволодіння об’єктом реконструкції було розкрито журналістським розслідуванням і висвітлено в ЗМІ.

Влітку 2024 року ЗМІ облетіло відео з весілля судді Північного апеляційного господарського суду Марини Барсук (в дівоцтві – Дідиченко), що провели у 2021 році, й окрім невідповідної до офіційних доходів українських високопосадовців розкоші, на весіллі був один помітний гість. Мова йде про Ігоря Коломойського.

Цікаво, що суддя Марина Барсук розглядала кілька справ, у яких фігурував саме Коломойський. 

Перше з них стосується позову "Нікопольського заводу феросплавів" проти "ПриватБанку". У 2009 році "ПриватБанк" надав заводу, що пов’язаний з Коломойським, кредит на суму 36,1 млн доларів США. Постановою Північного апеляційного господарського суду було скасовано борг у розмірі 35 млн доларів.

Друга справа стосується ПАТ "Укрнафта", якою свого часу володів Коломойський. Колегія суддів, до складу якої входила Барсук, залишила в силі рішення суду про стягнення з державного бюджету 1,77 млн грн на користь "Укрнафти" як матеріальний збиток.

Окрім цього, суддя Барсук ухвалювала рішення у справах, пов’язаних із підсанкційним бізнесменом Павлом Фуксом. В одній із таких справ колегія суддів, до складу якої входила Барсук, підтвердила рішення суду першої інстанції на користь ТОВ "Кредит Фінанс", компанії, що асоціюється з Фуксом. В іншій справі колегія суддів, до складу якої також входила Барсук, залишила в силі рішення суду першої інстанції на користь ТОВ "Вердикт Капітал", ще однієї компанії, також пов’язаної з Фуксом.

Раніше, у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, суддя Марина Барсук звернулась до Вищої ради правосуддя із заявою про тиск та втручання в її діяльність. Суддю обурили численні публікації про її зв’язки з олігархами та яскравий спосіб життя. Марина Барсук жалілась, що в матеріалах ЗМІ її називають "кишеньковою суддею" та "подружкою олігархів". На її думку, твердження "судді, пов’язані з олігархом" та "... у них (суддів) є певний зв’язок з певними особами, зацікавленими в результаті розгляду справи..." необґрунтовані та не містять посилання на докази, на підставі яких можна було б дійти таких висновків. Але ж, як пишуть ЗМІ, доказів цьому насправді більш, ніж достатньо – присутність олігархів Павла Фукса та Ігоря Коломойського на суддівсько-адвокатському весіллі. Розгляд справ, у яких вони ж є зацікавленими особами.

У 2024 році ЗМІ неодноразово писали про те, що суддя Марина Барсук служила олігархам України й підозріло збагатилася. І зараз, у зв’язку з перестановками в суддівській владі, Барсук хоче очолити цілий суд. На думку політолога Олега Постернака, на цей момент суддя Марина Барсук, яка претендує на посаду голови Північного апеляційного господарського суду, має всі шанси на це призначення, незважаючи на сумнівні обставини, які оточують її кар’єру і сімейне життя.


10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
 
Барсук Марина Анатоліївна
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Терехов Ігор Олександрович
Міський голова Харкова
Всі досьє »