UA | RU
15 липня 2020, 17:13 768

Балога Андрій Вікторович

Міський голова Мукачева
Міський голова Мукачева

Профіль у Facebook

Народився 19 квітня 1988 року.

Освіта

2003-2005 рр. – після закінчення 9-го класу Мукачівської гімназії навчався в середній школі міста Ролла, штат Північна Дакота, США.

2005 р. – здобув середню освіту в Мукачівській гімназії (екстерном).

2005-2011 рр. — студент Університету Північної Дакоти (США), який закінчив за спеціальністю Бізнес. Економіка.

Кар’єра 

2011-2015 рр. — директор ТОВ "Мукачівський інститут меблів".

Політичний бекграунд

2013 р. — депутат Закарпатської облради, голова фракції "Єдиний центр". Партією "Єдиний центр" свого часу керував його батько, нардеп Віктор Балога, який пізніше передав своєму сину цю політичну силу та яку згодом перейменували в партію "Команда Андрія Балоги".

З листопада 2015 р. — міський голова міста Мукачево в Закарпатській області.

2020 р. – вдруге перемагає на виборах Мукачівського міського голови.

Сім’я

Батько — Балога Віктор Іванович, народний депутат України 4-го (2002-2005 рр.), 7-го, 8-го та 9-го скликань. Міністр МНС (2005-2006 рр. та 2010-2012 рр.). Глава Секретаріату Президента (2006-2009 рр.). Голова Закарпатської обласної державної адміністрації (1999-2001 рр., 2005 р.), міський голова Мукачева (1998-1999 рр.).

Мати — Балога Оксана Анатоліївна.

Дядько — Балога Іван Іванович, підприємець, екс-депутат Мукачівської районної ради, депутат двох скликань та голова Закарпатської обласної ради (2010-2014).

Дядько — Балога Павло Іванович, народний депутат України 7-го та 8-го скликань.

Брат — Балога Павло Вікторович, за неофіційною інформацією, керує бізнес-імперією Балог.

Сестра — Балога Софія Вікторівна. Про дівчину інформації мало, відомо лише, що вона — прийомна донька Віктора Балоги. Вона офіційно є власницею одного з підприємств родини Балог.

Дружина Андрія Балоги — Едіта Гелетей (племінниця колишнього Міністра оборони України Валерія Гелетея).

Діти — син Андрій та донька Софія.

Декларація

Згідно з декларацією за 2023 рік, у мера є житловий будинок на 470 кв. м у Мукачеві. Також він має рибне господарство у селищі Чинадійово, а ще – земельну ділянку на 1500 кв. м у цьому ж селищі, ще ділянку на 3000 кв. м він орендує. Ще дві земельні ділянки площею 2500 кв. м є у Балоги в місті Мукачеві. Також він має третину прав на дві земельні ділянки площею 11 000 кв. м у Чинадійово. Крім цього, Андрій Балога володіє половиною цілісного майнового комплексу на 1000 кв. м у селі Лавки біля Мукачева, де в нього також є земельна ділянка на 11 800 кв. м. Тут же він ще має 50% прав на землю площею 22 000 кв. м. На дружину Балоги записано дачний будинок на 195 "квадратів" у селі Дийда на Закарпатті, а також на ній земельна ділянка на 218 кв. м у цьому ж селі.

Серед транспорту в Андрія Балоги є два причепи, а також він має право користуватися Toyota Land Cruiser (2003 року), а от дружина мера може їздити на майже новеньких Audi Q8 і Audi RS Q8. Також вона має право користуватися BMW X7 M60I (2023 року). Усі ці автівки зареєстровані на приватні фірми.

Дружина Андрія Балоги має корпоративні права у п’яти компаніях, а ці частки оцінюються майже у 7 млн грн.

За 2023 рік Андрій Балога заробив на посаді мера Мукачева 541 тис. грн, а його дружина отримала понад 5 млн грн від заняття підприємницькою діяльністю. Мер Мукачева тримає у готівці понад 620 тис. євро, а його дружина – майже 19 млн грн.

Скандали

Мера Мукачева суд двічі ув’язнював на 30 днів до виправного центру, а вищої освіти в США він так і не здобув. Про це свого часу заявив покійний голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. 

"Теперішній міський голова Мукачевого Андрій Балога, син народного депутата України Віктора Балоги, – аферист і неук, який неодноразово притягався в США до відповідальності за вживання алкоголю і наркотиків, – заявляє Геннадій Москаль. – Це з’ясували закарпатські активісти на чолі з журналісткою Ларисою Ступак. Із вересня 2005 по травень 2011 року А. Балога вчився в університеті Північної Дакоти (м.Гренд Фокс, штат Північна Дакота, США). Це він сам пише в своїй автобіографії. Так ось, відкриті дані з офіційного сайту судових рішень штату Північна Дакота свідчать, що з жовтня 2006 по жовтень 2009 року Андрія Балогу чотири рази притягали до відповідальності, в тому числі кримінальної, за вживання алкоголю та наркотиків.

Перша справа "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" була відкрита 10 жовтня 2006 р., коли підсудному було 18 років. Поліція звинуватила нинішнього мера Мукачева у зберіганні (вживанні) алкоголю особою віком менше 21 року. Як вказано в документі, А. Балога визнав себе винним і був визнаний винним постановою суду. За що сплатив штраф 225 доларів, із яких 125 доларів – за здійснення кримінального правосуддя і 100 доларів – за послуги захисту.

Друга справа – "Місто Гренд Форкс проти Андрія Балоги" – відкрита 14 квітня 2009 р. Із формулювання, яке можна перекласти, як "несуттєве зберігання/вживання" важко зрозуміти, в чому саме звинуватили А. Балогу, однак у справі є кримінальний вирок і постанова суду про штраф на суму 301 долар, який був сплачений 18.06.2009 р.

Третя справа – "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" – відкрита 17 квітня 2009 р. за зберігання наркотиків (марихуани). У справі є кримінальний вирок, за яким А. Балога визнаний винним. А у рішенні про винесення покарання вказано – ув’язнення протягом 30 днів у виправному центрі округу Гренд Форкс. Крім того, 22.10.2009 р. А.Балога сплатив штраф 300 доларів.

Четверта справа – "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" – відкрита 10 листопада 2009 р. також за зберігання марихуани. А. Балога і в цьому випадку визнаний винним за ст.43 кримінального вироку. Він відбув 30 днів ув’язнення у виправному центрі округу Гренд Форкс і сплатив штраф 300 доларів.

Крім того, під час виборчої кампанії 2015 р. найняті Балогою-старшим піарщики постійно наголошували на високій освіченості кандидата в мери Андрія Балоги, який отримав диплом у США. Сам Андрій Балога також вказує на цей факт у своїй автобіографії.

Хоча насправді диплома про вищу освіту в нього немає. У відповіді на інформаційні запити журналістів із проханнями надати копію диплома про вищу освіту Мукачівська мерія пише всяку дурницю про те, що "документ про освіту не є публічною інформацією". А у відповідь на електронне звернення до університету Північної Дакоти прийшла відповідь, що Андрій Балога дійсно був студентом, однак диплома не отримав. Копії диплома немає ні в Закарпатській обласній раді, де Балога-молодший був депутатом із 2013 по 2015 рік, ні в обласній територіальній виборчій комісії, куди він здавав документи, як кандидат у обласні депутати", – йшлося в повідомлені Москаля.

Мер Мукачева Балога піарився на подарунках для немовлят, придбаних за мільйон гривень з бюджету міста.

2017 р. в пологовому відділенні Мукачівської ЦРЛ почали вручати придбані бюджетним коштом подарунки для немовлят.

Відповідне рішення щодо впровадження міської Програми "Подарунки для новонароджених на 2017-2019 роки" було затверджено рішенням 23 сесії Мукачівської міської ради 7-го скликання №515 від 09 лютого 2017 року. Згідно з цим рішенням на реалізацію програми з міського бюджету виділили суму в розмірі 1 млн гривень.

До комплекту, куди, крім памперсів, входили інші необхідні для малюків речі, вклали привітальні листівки. Втім, привітання у тексті листівки, яка вкладена до подарункових наборів, що були придбані коштом громади міста Мукачево, було складено одноосібно від імені міського голови.

У лютому 2020-го року міська рада Мукачева звернулася до президента Володимира Зеленського щодо криміногенної ситуації в місті. Влада міста вважає, що причиною регулярних кримінальних "розбірок", є "професійна слабкість і вкрай низька активність поліції". В той же час противники Балоги зробили висновок, що він просто не в змозі навести лад у місті.

У жовтні 2023 року СБУ та НАБУ провели обшуки у Андрія Балоги. Влітку того ж року Мукачівська міська рада виставила на торги 3 га комунальної землі. За даними слідства, вартість ділянки занизили в декілька разів і "перемогла" компанія, яка фактично належить голові Мукачівської районної ради Михайлу Ланьо, який, за даними місцевих журналістів, начебто є кримінальним авторитетом на прізвисько "Блюк". Це призвело до того, що міський бюджет Мукачева недорахувався майже 100 млн грн. Сам Балога того ж дня заявив, що продаж комунального майна відбувався за законом. Місцеві журналісти писали, що йдеться про продаж стадіону "Авангард".

У квітні 2024 року у міській раді Мукачева знову відбулися обшуки і журналісти казали, що цього разу вони також стосуються продажу "Авангарду".


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »