UA | RU
14 квітня 2021, 19:15

Харківські вибори: хто має шанси вскочити у велику політику

І знову про Харків. Дострокові вибори Харківського міського голови, які відбудуться восени, ставлять перед головними політичними силами країни дуже непрості завдання.
І знову про Харків. Дострокові вибори Харківського міського голови, які відбудуться восени, ставлять перед головними політичними силами країни дуже непрості завдання.

А, виходячи з ситуації, що склалася в місті, багатьом партіям національного масштабу ці вибори явно не підуть в плюс.

Почнемо з президентської партії влади. Перед "Слугою народу" стоїть в Харкові непростий вибір. Не висувати свого кандидата на виборах мера другого міста країни президентській партії зовсім вже несолідно, а гідного кандидата, який, звичайно, не виграє, але хоча б побореться, у партії Зеленського просто немає. Висунення чергового "позасистемного неполітика" з числа весільних фотографів, шоуменів або айтішників гарантує мізерний результат і удар по іміджу партії в східному регіоні.

Сценарій з висуненням когось для галочки і реальною підтримкою адмінресурсом більш-менш зручного для влади кандидата - в. о. мера Ігоря Терехова також свідомо програшний. Удару по іміджу все одно не уникнути, а Терехов як кандидат дуже слабкий, що стає сьогодні цілком очевидно, і його поразка разом з поразкою формального кандидата від влади зробить удар по СН ще більш болючим.

Непроста ситуація і для ОПЗЖ. Як показав результат попередньої кампанії, найсильніший потенційний кандидат в мери від ОПЗЖ Олександр Фельдман не зміг вирвати перемогу. Ставка на нього може закріпити за ОПЗЖ статус другої за впливовістю сили в регіоні.

ОПЗЖ може спробувати домовитися з Михайлом Добкіним, який станом на сьогодні має найвищі шанси на успіх. Але Добкін занадто незалежний і для нього більш логічним виглядає не пов'язувати себе з конкретною партією, щоб не звужувати свою електоральну базу.

Для ЄС, у якої у Харкові немає яскравого лідера, єдиний шанс отримати вигоду з харківських виборів – це спробувати примазатися до Юлії Світличної, яка зараз на підйомі. Але вона вже давно дистанціюється від Порошенка, і мерські вибори для неї - відмінна можливість ще більше розкрутити власний проєкт "Разом".

"Батьківщину" і "Голос" зі зрозумілих причин виносимо за дужки.

Таким чином, вибори в Харкові – це можливість для регіональних партій вийти на новий рівень. Втім, навряд чи це поширюється на "Блок Кернеса", від якого піде нинішній в. о. мера Терехов. Всі вже остаточно переконалися, що Терехов не Кернес, і він швидше поховає успішний проєкт свого колишнього шефа. А ось, наприклад, Світлична, якщо піде на вибори, має всі шанси вивести свою політсилу на новий рівень. Ну і, звичайно ж, Добкін. Він то на вибори точно піде і має всі шанси вскочити у велику політику.

 
Підписуйтесь на RegioNews
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
На Кіровоградщині затримали зрадника, який хотів скоригувати ракети по залізничних ешелонах ЗСУ
10 травня 2024, 10:34
На Херсонщині чоловік скинув з будинку снаряд і підірвався
10 травня 2024, 10:19
Нацгвардійці показали, як зупиняють штурми окупантів на Запорізькому напрямку
10 травня 2024, 09:57
Росіяни вночі вдарили по Харкову ракетою С-300, – мер
10 травня 2024, 09:26
У Броварах затримали місцевого "авторитета", який погрожував зброєю поліцейським
10 травня 2024, 09:08
Окупанти запустили по Нікополю 5 дронів: наслідки атаки
10 травня 2024, 08:57
Росіяни вночі вдарили по Харкову: що відомо
10 травня 2024, 08:34
Сили ППО вночі працювали в трьох областях: збили 10 "Шахедів"
10 травня 2024, 08:26
Ситуація на фронті та втрати ворога: інформація від Генштабу ЗСУ на 10 травня
10 травня 2024, 08:07
Прикордонники показали, як знищили на Харківщині ворожий позашляховик
10 травня 2024, 06:23