UA | RU
Олександр Коваленко Військовий експерт info@regionews.ua
07 травня 2024, 04:05

У Росії готують посилену мобілізацію, але з комплектацією у окупантів проблеми

Після інавгурації Путіна 7 травня у Росії очікується початок процесу посиленої мобілізації. До кінця 2024 року російське командування планує мобілізувати 500 тисяч осіб, що є цілком реальним. Але чи реально таку кількість забезпечити та повністю штатно укомплектувати технікою для ефективного виконання бойових завдань? Давайте розберемося
Після інавгурації Путіна 7 травня у Росії очікується початок процесу посиленої мобілізації. До кінця 2024 року російське командування планує мобілізувати 500 тисяч осіб, що є цілком реальним. Але чи реально таку кількість забезпечити та повністю штатно укомплектувати технікою для ефективного виконання бойових завдань? Давайте розберемося
ілюстративне фото: росЗМІ

Вперше за весь 2023 р. та з початку 2024 року контингент російських окупаційних військ у зоні бойових дій в Україні зменшився. Так, якщо на початок березня він становив понад 465 тисяч, на початок квітня – 475 тисяч, станом на початок травня – 460 тисяч.

Російський тоталітарний режим щомісяця з початку цього року міг дозволити собі мобілізувати від 25 до 30 тисяч осіб. Ця кількість, з урахуванням середнього показника втрат РОВ на місяць у 25-28 тисяч, дозволяла як компенсувати втрати в зоні БД, так і трохи накопичити додатковий ресурс – в межах +10-15%. Але щойно виникала необхідність формування нових підрозділів, наприклад якогось армійського корпусу, так ця нестача людського ресурсу відразу ж позначалася чисельності у зоні бойових дій.

У зв'язку з цим мобілізація в Росії стає неминучою і невідворотною, а кількість мобілізованих у 2024 може досягти 500 тисяч. І це цілком реальна цифра, якщо протягом кількох місяців у Росії мобілізуватимуть не по 25-30 тисяч осіб, а по 50-60 тисяч. І ця кількість не перевантажуватиме всю мобілізаційну систему як у 2022 році, коли під час так званої часткової мобілізації залучалося по 100 тисяч на місяць і вся мобсистема буквально тріщала по швах.

Але, говорячи про таку кількість припливу людського ресурсу, виникає питання, що вся ця маса буде представляти, наскільки добре вона буде підготовлена і оснащена, забезпечена і укомплектована.

Якість ресурсу.

Перш за все, варто зазначити, що командування російських окупаційних військ не ставитиме за мету формувати з мобілізованих професійних підрозділів і більша частина з них не пройде тримісячну базову підготовку. Більш ніж впевнений, що середньостатистичні нові хвилі, що мобілізуються, будуть опинятися в зоні БД вже протягом двох тижнів і їх основна роль буде – м'ясна затичка на фронті.

І лише з 15-20% від усіх мобілізованих формуватимуться нові підрозділи на напівпрофесійній основі, з їх подальшим введенням в Україну.

Тобто для командування РОВ у найближчій перспективі стане пріоритетним закидання позицій Сил оборони України в такій кількості людським ресурсом, щоб компенсувати не так втрати, як брак техніки на фронті. І ось тут, що називається, найцікавіше.

Штатна комплектація.

Російський військово-промисловий комплекс не встигає повністю задовольняти потреби російської армії щодо отримання техніки для компенсації втрат і одночасної повної комплектації підрозділів.

Наприклад, станом на початок травня 2024 року дефіцит техніки в російських військах становить:

  • танки – 50%;

  • ББМ – 70%;

  • ствольна артилерія – 40%;

  • РСЗВ – 80%.

Тобто поява щомісяця у зоні бойових дій щонайменше ще 30 тисяч осіб вимагатиме штатної комплектації цих підрозділів технікою, яка й так у дефіциті. Таким чином буде рости піхотна компонента, остаточно перетворюючи російську армію на маршові батальйони.

Висновки.

Росія має всі можливості до кінця року мобілізувати до 500 тисяч людей. Звичайно, така кількість неможлива буде цілком і повністю підготувати хоча б згідно з базовими вимогами, а самі підрозділи повною мірою забезпечити всією необхідною технікою.

Фактично російське командування вирішуватиме завдання в зоні БД в Україні переважно пехотною компонентою, намагаючись домінувати саме кількісним показником.

Цей аспект слід враховувати, оскільки масовість піхоти має перевагу. І нівелювання її, а точніше – підвищення показника ефективного знищення живої сили, найближчим часом стане не менш актуальною темою.

Інструментарій підвищення цього показника чудово відомий – касетні боєприпаси всіх типів (і не тільки). Але тут постає питання у своєчасності та масовості постачання даного інструментарію Україні від міжнародних партнерів.

Головне, щоб не було так, що швидкість та масовість постачання людського ресурсу РОВ перевищували швидкість та постачання Україні інструментарію щодо анігіляції цього ресурсу.

 
Підписуйтесь на RegioNews
17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Російський флот зазнав чергової втрати — подробиці від ВМС України
19 травня 2024, 11:35
У Харкові прогриміли потужні вибухи
19 травня 2024, 11:24
У центрі Львова хулігани напали на популярного блогера Ніколаса Карму
19 травня 2024, 11:02
Усик — абсолютний чемпіон світу з боксу у надважкій вазі: найяскравіші моменти бою з Ф'юрі
19 травня 2024, 10:29
Обстріли Харківщини: за добу отримали поранення 11 мирних жителів регіону, одна людина загинула
19 травня 2024, 10:16
ЗСУ вночі знищили над Україною майже 40 "шахедів": ППО працювала у восьми областях
19 травня 2024, 09:56
Напад на співробітника ТЦК на Дніпропетровщині: коментар поліції
18 травня 2024, 20:05
Кількість постраждалих внаслідок авіаудару по Харкову зросла
18 травня 2024, 18:39
На Дніпропетровщині чоловік із ножем напав на військового з ТЦК
18 травня 2024, 17:49
На Дніпропетровщині збили російську ракету
18 травня 2024, 16:57