UA | RU
03 вересня 2024, 18:40

Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади

Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці

За даними джерел видання RegioNews, у середу-четвер український парламент призначить низку нових міністрів на ключові відомства.

Шмигаль залишається

Вже точно відомо, що Офіс президента поки що відмовився від ідеї замінити главу уряду Дениса Шмигаля. Справа в тому, що, згідно із законом, звільнення прем'єр-міністра автоматично потягне за собою і відставку всього уряду, що під час воєнного стану прямо заборонено. Як варіант – змінити законодавство, на що в Офісі президента поки йти не готові. Далеко не факт, що під це знайдуться голоси. Багато парламентарів, як вони анонімно розповідали вітчизняним журналістам, просто не розуміють, "що поганого зробив Шмигаль".

Заміна всього уряду виглядала б також вкрай дивним політичним кроком на тлі низки непопулярних рішень – збільшення акцизів на пальне, підвищення податків та очікуваних перебоїв із енергопостачанням цієї осені та взимку. Тому, найімовірніше, все обійдеться точковими призначеннями міністрів. На цей момент, нагадаємо, щонайменше шість міністерств працюють без повноцінних керівників із приставкою "в.о.".

Хто поповнить Кабмін

Головна інтрига залишається навколо двох ключових відомств – Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій, які планують із одного знову розділити на два.

Згідно з інформацією джерел видання RegioNews, Мінрегіон, як і раніше планувалося, очолить нинішній заступник керівника ОП Олексій Кулеба, який в Офісі курує саме регіональну політику та взаємодію з обласними державними адміністраціями.

Щодо Міністерства інфраструктури, то влада тут вирішила піти на вкрай ризиковий крок і призначити вкрай одіозного чиновника. За нашою інформацією, на позицію керівника міністерства погоджено Олексія Чернишова. Нині він керує Нафтогазом, а до цього був міністром розвитку громад та територій. Вочевидь, на всі скандали Чернишова, в яких часто можна простежити можливу корупційну складову, вирішили заплющити очі.

Одним із таких гучних скандалів стало нещодавнє розслідування Михайла Ткача та видання "Українська правда". Нагадаємо, у розслідуванні йдеться про те, що Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП у квітні цього року надав дозвіл на обшук будинку в селищі Козин (Київська область), де мешкає Олексій Чернишов. Однак через незрозумілі причини ця постанова так і не була виконана – обшук не провели. В "УП" зазначають, що це сталося на особисте прохання директора НАБУ Семена Кривоноса. Саме проведення обшуків у Чернишова обґрунтовувалося тим, що чиновники Міністерства розвитку громад та територій у період, коли його очолював Чернишов, могли бути причетні до незаконної передачі одному із забудовників земельної ділянки для будівництва житлового комплексу.

Кого замінять

У вівторок увечері троє чинних міністрів подали до Верховної Ради прохання про відставку. Це – міністр юстиції Денис Малюська, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, а також міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин, який, за нашою інформацією, не пропадає з політичних радарів, а переходить на нову посаду.

Планується, що своїх портфелів втратять також ще двоє міністрів: голова Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Хто їх замінить, джерела поки що не говорять.

13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
На Чернігівщині у Десні шукають двох юнаків, які зникли під водою
15 вересня 2024, 17:40
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова збільшилась до 35, – ОВА
15 вересня 2024, 17:15
На Рівненщині чоловік викрав авто військового та втік на Волинь
15 вересня 2024, 16:45
Серед майже 30 поранених – діти: Зеленський показав фото наслідків удару по багатоповерхівці в Харкові
15 вересня 2024, 16:17
Удар по Харкову КАБами: кількість постраждалих зросла до 28
15 вересня 2024, 16:04
У Харкові росіяни вдарили по багатоповерхівці: почалася пожежа, є поранені
15 вересня 2024, 15:42
На Рівненщині в канаві виявили тіло тракториста
15 вересня 2024, 15:30
У Харкові гримлять вибухи: російська армія б'є по місту авіабомбами
15 вересня 2024, 15:23
Окупанти бомбили 14 населених пунктів Донеччини: є жертва та постраждалі
15 вересня 2024, 14:44
Загибла та поранені: росіяни атакували Харків та область КАБами
15 вересня 2024, 14:11