UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 948

Чернишов Олексій Михайлович

Голова правління НАК "Нафтогаз України"
Голова правління НАК "Нафтогаз України"

Профіль на Facebook

Профіль на Wikipedia

Народився 4 вересня 1977 року в Харкові. Закінчив Харківський гуманітарний університет "Народна українська академія" за спеціальністю "Економіка підприємства" (1999) та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Також навчався в США на курсах "Управління проєктами" на базі компанії "Westinghouse".

Кар’єра й бізнес

У 1998 році працював у компанії Telesens, яка розробляла системні програмні продукти для телекомунікаційного бізнесу як дочірня структура німецької "Telesens AG" (Кельн, Німеччина). У 2002 році разом з партнерами придбав українську частину групи, яка стала самостійною компанією.

Відразу після закінчення університету став керівником фінансово-економічної групи концерну "Вестрон", який тоді й нині очолює батько Чернишова Михайло.

На початку 2000-х Чернишов реалізував кілька успішних проектів у Харкові в сфері комерційної нерухомості. Після цього почав співробітництво з Концерном АВЕК, який контролює ринок "Барабашово". У 2004 році Чернишов стає віце-президентом з розвитку, з листопада 2005 — президент Концерну й групи АВЕК. Із 2008-го до 2013-го — голова наглядової ради Концерну й групи АВЕК. Чернишов формує портфель з нових проектів комерційної нерухомості загальною площею 350 тис. кв. м. Бізнесмен залучає в українські проекти комерційної нерухомості значних закордонних гравців, що працюють у сфері прямих інвестицій і розвитку комерційної нерухомості, серед яких "UNIQA Real Estate AG", "New Century Holdings" (NCH), "ECE".

У 2012 році заснував інвестиційно-девелоперську компанію Eastgate Development, діяльність якої була сфокусована на розвитку масштабних проектів комерційної нерухомості, а також залученні іноземних інвестицій в Україну та стабілізації інвестиційного клімату в країні.

Масштабним інфраструктурним проектом 2013 року, в якому Олексій Чернишов виступив ініціатором і партнером, є "Київська Бізнес Гавань". Ідея проекту полягала у створенні на лівому березі Києва (Троєщина) індустріального виробничого кластеру на території 330 га. Це мало створити додаткові робочі місця, змінити показники трудової міграції між правим і лівим берегами міста. Реалізація проєкту стала на паузу.

У 2014 році Чернишов заснував інвестиційну компанію VI2 Partners. Офіси компанії працюють у Києві та Відні. Основні напрями діяльності VI2 Partners: прямі інвестиції, формування та управління портфелем активів, інвестиційний банкінг — злиття та поглинання, залучення капіталу, реструктуризація заборгованості. Компанія співпрацює з міжнародними фінансовими установами.

У 2017 році VI2 Partners придбала долю акцій мережі супермаркетів "Фуршет". Того ж року Чернишов викупив частку в АВЕК, ставши акціонером і керівним партнером.

У листопаді 2017-го Чернишов став Головою Наглядової Ради Українського клубу нерухомості URE Club.

28 жовтня 2019 року Президент України Володимир Зеленський Указом №777/2019 призначив Олексія Чернишова головою Київської обласної державної адміністрації. 4 березня 2020 року призначений міністром розвитку громад і територій в уряді Дениса Шмигаля, де пропрацював понад півтора року. В листопаді 2022 року призначений головою правління "Нафтогаз України".

Політичний бекграунд

У Верховній Раді V (2006-2007 роки), VI (2007-2012 роки) і VII (2012-2014 роки) скликань Олексій Чернишов був помічником-консультантом нардепа Олександра Фельдмана на громадських засадах.

Родина

Дружина — Чернишова Світлана Олександрівна, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Виховує двох синів.

Цікавинки з декларації

Олексій Чернишов задекларував (2020 рік) квартиру в Києві вартістю 5,7 млн ​​грн, земельну ділянку в селі Романків (Київська область) вартістю 450 тис. грн і будинок за 944 тис. грн. Його дружина Світлана є власницею трьох квартири в Києві вартістю від 820 тис. грн до понад 1 млн грн.

У власності пари – два автомобілі: Land Rover Autobiography 2018 року виготовлення, Skoda Octavia А5 2010 року виготовлення.

Чернишов з дружиною володіють колекцією годинників, зокрема від Rolex, коштовностями від Tiffany і Cartier, колекцією книг і картин.

Станом на 2020 рік зберігав у готівці $500 тис., 4 млн грн, а його дружина – $115 тис. і 860 тис. грн

Зв’язки

Чернишова пов'язують з харківським бізнесменом, співголовою партії "Наш край" і нардепом від "Опозиційної платформи — За життя" Олександром Фельдманом. Він до того ж є засновником і співвласником Концерну АВЕК. // Киеввласть

Джерела видання "Страна" кажуть, що Чернишов також пов'язаний з українсько-російським бізнесменом Павлом Фуксом, а нардеп VIII скликання Сергій Лещенко взагалі називає голову його протекцією Ігоря Коломойського, у якого Чернишов "пройшов оглядини" в офісі "Міленіуму" на вулиці Володимирській у Києві. Цим столичним бізнес-центром володіють Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Інформаційний портал "Моя Київщина" зазначає, що в 2016 році Чернишов був неофіційним радником очільника Київської ОДА Максима Мельничука. В обох — давні дружні стосунки. Також Чернишов добре знайомий з сім'єю латифундистів Засух, які мають вплив на Васильківський та Фастівський райони. 

Потрапляння Чернишова в уряд Дениса Шмигаля пов'язують з протекцією Ігоря Коломойського та глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Скандальні факти 

У ЗМІ про Чернишова часто згадують як про забудовника та бізнесмена, натякаючи на бізнесові причини приходу до влади. // Моя Київщина

Джерела Страни повідомляють, що контакт з Коломойським Чернишов встановив через Фукса. Також, ЗМІ пишуть, що попередній очільник Київщини Бно-Айріян подав у відставку через атаки команди Коломойського, яка хотіла встановити контроль над потоками в області.

На початку січня  Центр допомоги учасникам АТО та їх сім'ям /Київська область/, який працює з 2015 року повідомив, що на вимогу керівництва Київська обласна державна адміністрація вони мали розмістити в своєму офісі представників ГО "Зелена лампа", одним із засновників якого є Іван Проценко, він же Ваня "відро" знаменитий антимайданівець. Пізніше до них на зв'язок вишла патронатна служба КОДА. Запевнили, що керівництво облдержадміністрації ніяких вказівок не надавали, а голова ОДА дав доручення розібратися в ситуації.// facebook 

У 2020 році в ЗМІ з'явилася інформація про наявність у Чернишова австрійського громадянства, що не передбачено українським законодавством. У цій країні у Чернишова є зареєстровані фірми і нерухомість. Зокрема компанія Чернишова VI2 Partners, зареєстрована через фірму з офшорних Віргінських островів Standing Assets S.A за допомогою громадянина Австрії Марка-Мілло Любе. //Полеміка

2 квітня 2020 року нардеп від "Слуги народу", тодішній глава комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко оприлюднив відкритого листа, в якому звинуватив Чернишова в затягуванні реформи містобудування, ініційованої президентом Володимиром Зеленським. // facebook

У квітні 2020 року з ім'ям Чернишова був пов'язаний скандал з блокуванням закупівлі апаратів ШВЛ в Київській області необхідних для боротьби з епідемією коронавірусу. В.о. голови КОДА Василя Володіна та профільного заступника Олега Торкунова, яких в ОДА привів Чернишов, звинуватили в тому, що вони наполягали на покупці апаратів ШВЛ у сумнівного продавця, який не міг гарантувати постачання в потрібний термін. Також питання викликала можливо завищена ціна на апарати. // Чесно

З 2003 по 2013 рік, коли Чернишов активно займався харківським ринком "Барабашово", навколо нього регулярно виникали гучні скандали. У ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про свавілля адміністрації ринку. Повідомлялося, наприклад, що адміністрація ринку не тільки збирала не цілком офіційно плату з орендарів, але і примушувала їх передавати ринку павільйони, встановлені підприємцями за власний рахунок, щоб потім платити за своє ж майно орендну плату. Це вилилося в кілька кримінальних справ за фактами "самоуправства на території ринку" // delo.ua

У 2012-2019 роках, коли Чернишов активно займався будівельним бізнесом, виникло кілька гучних скандалів з недобудованими великими об'єктами в Харкові і в Києві. Так, компанія Чернишова анонсувала будівництво великого трирівневого торгово-розважального центру Levada Mall в центрі Харкова на проспекті Гагаріна, площею 85 000 кв м. Його здачу в експлуатацію було заплановано на кінець 2015 року. Але Levada Mall досі існує тільки на папері. Така ж доля недобудови спіткала і ТРЦ Cosmo Mall, що планувався в районі ринку "Барабашово".

У столиці компанії Чернишова просували мега-проект "Київської бізнес-гавані" на території Троєщини. На більш ніж 300 га планувалося спорудити цілий ділової "місто в місті" з 20 тисячами нових робочих місць, який до сих пір навіть не почали будувати. Також не відбувся проект Asia Trade & Technology Park, під який Чернишов розраховував залучити китайських інвесторів.// Soroka

Під час роботи Чернишова в КОДА його звинувачували в тому, що він привів в будівлю ОДА приватну охорону і огородив себе від зовнішнього світу глухими дверима з кнопкою пропуску по карті, виділивши собі половину сьомого поверху будівлі на Печерську. Потрапити до губернатора Чернишова не могли навіть депутати обласної ради. Для входу в крило губернатора біля спеціальної кнопки був і охоронець, за допомогою якого можна було скромно попроситися на аудієнцію. // Polemika

Вже на посаді керівника Мінрегіону Чернишов як член Координаційної ради "Великого будівництва" став фігурувати у розслідуваннях журналістів щодо ймовірних зловживань під час реалізації цієї національної програми. Адже саме очолюване ним свого часу міністерство розвитку громад і територій відповідало за "Велике будівництво" в частині реновації соціальної інфраструктури – шкіл, дитсадків, амбулаторій, спортивних споруд тощо.

Чернишов відзвітував, що в листопаді 2020-го готовність таких об'єктів "Великого будівництва" по країні становила 92%, хоча в реальності такий показник складав лише 64%, і багато чого з них взагалі ризикує залишитися довгобудами. Як припускають експерти, "намальована" Чернишовим статистика є або непрофесіоналізмом, або проявом відвертого саботажу "Великого будівництва" з боку міністра. Причому, скоріш за все, в інтересах олігарха Коломойського, якому важливо дискредитувати програму президента, щоб збільшити свій вплив на Зеленського.

Обіцянки та резонансні заяви

Олексій Чернишов не соромиться висловлюватися про український ринок нерухомості. За його словами, головна негативна ознака цієї сфери — рейдерство. Бізнесмен стверджує, що іноді цей ризик безпосередньо пов'язаний з політикою і спровокований людьми, причетними до влади. Чернишов підкреслює, що практично всі забудовники в Україні змушені давати хабарі: $30-50 на кожний квадратний метр. // Дело

У листопаді 2019-го інтерв'ю "Главкому" на питання: "Коли ви заробили свій перший мільйон?" відповів: "Я цього не помітив. Я скажу так, гроші є, поки ти їх не рахуєш. Коли ти починаєш їх рахувати, це ознака того, що у тебе вони закінчуються. Тому я не можу сказати, коли саме. Це, мабуть, відбулося в момент переходу з ІТ-сфери в нерухомість".

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Олексій Чернишов на посаді керівника Київської ОДА отримав 12 балів з 25 можливих і зайняв 23 місце серед 47 учасників.


09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
Прикордонники показали, як знищили на Харківщині ворожий позашляховик
10 травня 2024, 06:23
Війна на мотоциклах: Сили оборони знищили 6 російських байків під Бахмутом
10 травня 2024, 05:00
На Рівненщині чоловік, який намагався вкрасти 143 банки з консервацією, застряг на місці злочину
10 травня 2024, 04:15
Компанію, пов'язану з Гринкевичем, підозрюють у розкраданні на ремонті училища у Львівській області
10 травня 2024, 03:26
Вбив і розчленував тіло власного сина: мешканцю Київщини оголосили вирок
10 травня 2024, 02:20
Смертельна ДТП на Полтавщині: одна загибла та троє постраждалих
10 травня 2024, 01:49
У Чернігові 21-річна студентка застрелила власного батька
10 травня 2024, 01:20
Житель Києва намагався виїхати до Румунії за фальшивими документами від ТЦК
10 травня 2024, 01:06
На Сумщині знешкодили бойову частину крилатої ракети Х-101
10 травня 2024, 00:50
На Житомирщині потяг збив чоловіка, який раптово вийшов на колії
10 травня 2024, 00:15
 
Залужний Валерій Федорович
Посол України у Великобританії, екс-головком ЗСУ
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »