UA | RU
16 квітня 2024, 11:54

Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині

З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїжджати волонтери з європейських країн. Причому подекуди вони не бояться навідуватися навіть до найбільш небезпечних регіонів. Саме про такого благодійника-волонтера, якого звати Роберто Фалетті, розповідає RegioNews.
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїжджати волонтери з європейських країн. Причому подекуди вони не бояться навідуватися навіть до найбільш небезпечних регіонів. Саме про такого благодійника-волонтера, якого звати Роберто Фалетті, розповідає RegioNews.

Переймається Харківщиною

Після 24 лютого 2022 року італієць Роберто Фалетті та його благодійна організація "La Memoria Viva” зробили вже кілька десятків благодійних місій до України. Багато допомагають Збройним Силам України, але не забувають і про мирне населення, зокрема на Харківщині. Наприклад, саме завдяки Роберто Фалетті вихованці дитячого будинку сімейного типу, що розташований у Богодухові, мали змогу відвідати Італію.

Краснокутська селищна громада на Харківщині є однією з тих, кому активно допомагають італійські благодійники. За словами голови Краснокутської селищної громади Ірини Карабут, з італійськими благодійниками вони почали співпрацювати через колег з Богодухівського району.

"Вперше я познайомилась з Роберто Фалетті, коли ми їздили на кордон з Польщею забирати мікроавтобус, який подарували нам італійські благодійники, – згадує Ірина Карабут. – Після цього було ще кілька зустрічей, а згодом я вже проводила для нього екскурсію Харківщиною. Одразу в нас якось з’явилися спільні інтереси і зав’язалась тісна співпраця”.

Вона також згадує, що коли на кордоні забирали подарований бус, він був повністю набитий гуманітарною допомогою.

"Її потім роздали вихованцям Богодухівського інтернату, де перебувають інклюзивні дітки. Мікроавтобус, подарований італійцями, згодом буде обслуговувати ті родини, які потрапили у скрутне становище”, – каже Карабут.

Чиновниця також розповідає, що Роберто Фалетті є досить шанованою людиною у себе в Італії.

"Наприклад, коли дітки з Богодухівського інтернату їздили до Італії, Роберто водив їх до Ватикану на зустріч з Папою Римським, а також знайомив з представниками влади Турину. В нього багато друзів там”, – каже Ірина Карабут.

О шостій ранку милувався краєвидами області

За словами Краснокутського селищного голови, вже невдовзі італійські благодійники на чолі з Роберто Фалетті подарують громаді автомобіль швидкої допомоги, який після отримання передадуть до Центру первинної медико-санітарної допомоги, а це дуже допоможе в обслуговуванні пацієнтів.

"Роберто дуже відчайдушний. Пам’ятаю, як в останній день лютого цього року він попросив мене показати йому Харківську область на світанку, – згадує Ірина Карабут. – О шостій ранку я забрала його з-під готелю у Харкові, де він проживав, і ми поїхали у Золочів, а потім – у село Одноробівка, ще буквально в п’яти кілометрах від кордону з росією. Там Роберто спілкувався з людьми і чув усі ці обстріли”.

Після цього італійському гостеві показали ще кілька населених пунктів на півночі Харківщини, серед яких – Сковородинівка, де розташований Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. В цьому селі похований видатний український філософ.

"Ця поїздка дуже вразила Роберто, а мене вразило те, що після повернення до Харкова він придбав продовольчі пакунки і просто роздавав їх людям на вулиці. Особливо вдячні йому були пенсіонери. Сам італієць сказав мені, що просто отримує задоволення від того, що допомагає людям”, – розповідає Ірина Карабут.

За її словами, Краснокутська громада на сьогодні налічує 26 тисяч жителів, але після 24 лютого 2022 року сюди також на проживання приїхали 18 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

"Ми в цілому спроможна громада і нам не стільки потрібна допомога від іноземних благодійників, а важливий саме обмін досвідом з країнами Євросоюзу через реалізацію спільних проєктів”, – зазначає Карабут.

Вона додає, що з Роберто Фалетті її познайомив народний депутат Олексій Красов, для якого Харківщина є рідною. Він сприяє у налагодженні міжнародного партнерства на території Краснокутської та інших громад області.

До речі, окрім машини "швидкої” благодійна організація Фалетті також невдовзі передасть на Харківщину автомобіль, який зможе вивозити домашніх тварин із-під обстрілів.

25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42