UA | RU
17 травня 2021, 11:00

Глухий кут на 87-му окрузі. Три варіанти для розв'язання проблеми імені Вірастюка-Шевченка

"Слугу народу" Василя Вірастюка зупинили за крок до омріяного депутатського мандату лише рішенням Верховного Суду. І тепер, схоже, влада просто не знає, що робити далі
"Слугу народу" Василя Вірастюка зупинили за крок до омріяного депутатського мандату лише рішенням Верховного Суду. І тепер, схоже, влада просто не знає, що робити далі

Як Верховний Суд не дав "слузі народу" відсвяткувати перемогу на довиборах до Ради, як відреагували на рішення головної судової інстанції обидва головні кандидати, і які варіанти виходу із глухого електорального кута є у влади, аналізував RegioNews.

Верховний Суд проти Вірастюка. І Шевченка

Безкінечний серіал під назвою "Проміжні вибори до Верховної Ради на виборчому окрузі №87", як і обіцяв один із кандидатів (той самий, якого оголосили таким, що не виграв), прогнозовано змінив вектор – чергові його серії "знімали" у різноманітних судових інстанціях. І у кінці квітня справа дійшла до Верховного Суду (ВСУ).

1 травня, поки уся Україна святкувала-шашликувала, Велика Палата ВСУ розібралася із ситуацією на надвірнянських довиборах і ухвалила рішення щодо позову Олександра Шевченка. Рішення було переможним для "буковельця", але лише частково. Дії Центрвиборчкому щодо встановлення результатів виборів на 87-му, а також протокол, підписаний членами ЦВК, Верховний Суд забракував. Таким чином Василь Вірастюк не став народним депутатом.

Але разом з тим – і на цьому радісно наголосив у себе на facebook-сторінці саме кандидат від "Слуги народу" – ідею про перевибори на шести дільницях, на яких вигравав Шевченко і результати на яких не визнавали у ОВК, ВП ВСУ також не підтримала. Таким чином висуванець партії "За майбутнє" не отримав шанс стати народним депутатом ще у цьому виборчому процесі.

ЦВК погодилася. Кандидати готові до боротьби

Після рішення Великої Палати ВСУ мала сказати своє слово Центральна виборча комісія. На це у ЦВК пішло кілька днів: тільки 5 травня вона оголосила про своє нове рішення щодо багатостраждальних довиборів. Суть цього рішення стала черговою перемогою Шевченка і звучить ця суть наступним чином – "відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом України згідно поданої ним заяви".

Отже, Вірастюк нардепом стати уже не може. І ВСУ, і ЦВК це підтвердили офіційно. Але що ж буде далі? У Центрвиборчкомі прямо заявили, що не знають. Заступник голови ЦВК Віталій Плукар, коментуючи той глухий кут на 87-му окрузі, сказав лише, що комісія шукає оптимальний шлях для вирішення цієї ситуації.

Шевченко ще до рішення ЦВК закликав комісію до об'єктивності та діях у межах закону. Що, очевидно, натякало на позитивну – для "замайбутнівця" – позицію щодо шести скандальних дільниць. Вірастюк же звинуватив Верховний Суд у затягуванні виборчого процесу, імовірно, продовжуючи вважати себе переможцем довиборів. І заявив, що буде боротися: звісно ж, за інтереси виборців і проти узурпації влади олігархією.

Що далі? Три можливі варіанти розвитку подій

Попри усі заяви – як ЦВК, так і кандидатів – ситуація на довиборах у Надвірній цілком очевидно зайшла у глухий кут. І не тільки через формальні рішення, а й завдяки фактичній позиції, яку ще люблять називати "політичною волею". Саме вона, як продемонстрували дії президентської політсили (зокрема, масований депутатський десант), і закрутила інтригу на 87-му окрузі до непристойності. І саме вона може стати на заваді швидкому і логічному завершенню цього виборчого процесу.

Швидким і логічним можна умовно назвати варіант №1 розвитку подій – нові вибори на окрузі №87. Можливо, із новими кандидатами. Звісно, Шевченко залишиться. Імовірно, не стане змінювати свого кандидата "Слуга народу". "Свобода" і Руслан Кошулинський також могли б зіграти на темі нових виборів – мовляв, бачите, до якого абсурду посіпаки Зеленського та Коломойського довели просту ситуацію, а наш кандидат теж зовсім поруч за результатами, тож чому б вам, любі виборці, не показати дулю і "слузі", і "замайбутнівцю". А от інші партії, скажімо, "Євросолідарність", могли б і зіграти на нових обличчях. Скажімо, перед Великоднем під домашній арешт відпустили Андрія Антоненка, і очільник "ЄС" Петро Порошенко уже публічно висловив йому підтримку, а також зібрався до нього у гості. Такі речі політики не роблять винятково на емоціях. Тож чом би не виставити на нові вибори "головного політв'язня країни"?

Варіант №1 при усій його простоті та логічності – невигідний для чинної влади. Після такого скандального протягування Вірастюка у Раду він з великою імовірністю програє ці вибори, причому, можливо, навіть і Кошулинському (не кажучи вже про Шевченка). Тож навряд чи ЦВК піде на такий радикальний – і невигідний Банковій – крок. Бо це означатиме не тільки поразку у Надвірній. Точніше, поразку – і не тільки у Надвірній.

Варіантом №2 могли б стати перевибори на шести багатостраждальних дільницях. На чому наполягав, до речі, Шевченко, але теоретично таке рішення може стати виграшним і для кандидата від "Слуги народу". Та на заваді стоїть рішення Верховного Суду. І тут варто ще раз згадати слова заступника голови ЦВК – про "урахування законодавчо визначених повноважень ЦВК та позиції суду". Імовірно, на Банковій спробують, як перший президент України у легендарному анекдоті, "пробігти між крапельками". Втім, ситуація із Конституційним Судом продемонструвала, що чинна влада нагадує, скоріше, не хитрого і досвідченого номенклатурного бійця, а слона у посудній лавці. Тож у варіанті №2 закладені серйозні ризики для "Слуги народу".

Третім же варіантом може стати те, у чому Вірастюк звинувачував свого опонента та судову гілку влади. Не маючи змоги забезпечити перемогу свого кандидата, Банкова може зіграти у єдину можливу для неї гру. Гру саме в затягування ситуації до безкінечності. Власне, і не до безкінечності – дата наступних парламентських виборів відома, це жовтень 2023 року. А до того часу можна просто зробити вигляд, що ситуація на 87-му окрузі справді зайшла у глухий кут, і нічого далі не робити для виходу із цієї, скажемо чесно, штучно створеної ситуації.

Без цього одного мандату не постраждає ні робота Верховної Ради в цілому, ні голосування конкретної фракції "Слуга народу" зокрема. Зате варіант №3 дозволить Зеленському і Ко зберегти бодай нейтральне обличчя за відверто невдалої гри. І, можливо, саме це стане головним підсумком несподівано скандальної виборчої кампанії у передгір'ї Карпат.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Зґвалтував 15-річного підлітка: на Донеччині затримали 63-річного рецидивіста
20 вересня 2024, 05:37
У Києві викрили підрядника, який "заробив" на ремонті гуртожитку "Київпастрансу" 1,8 млн грн
20 вересня 2024, 05:03
На Львівщині військового підозрюють у масштабному розкраданні пального
20 вересня 2024, 04:22
Трактористу із Рівненщини, якого зупинили п'яним на дорозі, загрожує чотири роки в'язниці
20 вересня 2024, 03:07
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58