UA | RU
26 березня 2021, 10:35

Сто днів без Кернеса: чому харків'яни вже не вірять у "Успішний Харків" з Тереховим

Схоже, що саме життя вносить навіть певні правки в назву правлячої в місті політичної сили. Де "Блок без Кернеса – успішний Харків?" звучить вже як тривожне питання замість надихаючого ще півроку тому твердження
Схоже, що саме життя вносить навіть певні правки в назву правлячої в місті політичної сили. Де "Блок без Кернеса – успішний Харків?" звучить вже як тривожне питання замість надихаючого ще півроку тому твердження

26 березня виповнюється рівно сто днів з того моменту, коли в берлінській клініці "Шаріте" перестало битися серце Геннадія Кернеса. При цьому дана смерть керівника другого за значенням міста України провела чітку лінію на "до" і "після", ставши реальною відправною точкою як для напружених передвиборчих перегонів, так і для нинішніх відвертих непорозумінь серед місцевих еліт. А все тому, що покійний градоначальник залишив після себе в Харкові цілу власну команду, але не підготував конкретного спадкоємця. Хоча саме за "спадковий статус" нині у місті розгорнулася чи не головна боротьба.

Операція "узурпація"

За великим рахунком, ключовим днем для сучасного Харкова можна вважати не тільки 17 грудня 2020 року, коли з Берліна прийшла сумна звістка про смерть харківського мера через ускладнення, викликані COVID-19. Тижнем до цього сталося те, що від початку дало старт нинішнім політичним процесам в місті. А саме: 9 грудня на першу сесію зібралися новообрані депутати Харківської міськради, розігравши багатоходову комбінацію, про яку варто розповісти докладніше. Адже надалі ці події лягли в основу звинувачень опонентів нинішнього керівництва міста у справжній узурпації влади.

Отже, спочатку переобраний на третій мерський термін Геннадій Кернес, який знаходився в той час на лікуванні в Німеччині, був заочно приведений до повноважень без складання обов'язкової для цього присяги. Голова міськвиборчкому Ольга Мозкова аргументувала "чистоту процедури" просто: мовляв, закон вимагає, що "присягу приймає лише особа, вперше обрана на посаду селищного, сільського або міського голови". Далі головуючий на засіданні депутат від "Блоку Кернеса – успішний Харків" ("БКУХ") Андрій Новак (в минулій каденції був секретарем Харківської міськради) повідомив колегам, що на електронну пошту мерії надійшов лист з електронним підписом Кернеса, в якому той запропонував на посаду нового секретаря міськради Ігоря Терехова, який на той момент обіймав посаду першого віцемера Харкова.

У підсумку за Терехова, для якого, насамперед, відкрилася можливість виконувати обов'язки градоначальника у разі недієздатності Кернеса, проголосували 73 із 75-ти депутатів, які отримали бюлетені (всього в міськраді – 84 місця), проти був один і ще один утримався. І це притому, що у "БКУХ" - тільки 34 мандати, і майже стільки ж голосів, як тут же з'ясувалося, Терехов отримав від міських депутатів від ОПЗЖ, "Євросолідарності" та "Слуги народу", що вступили в широку коаліцію. Ця ж ситуативна більшість оперативно розподілила керівництво в постійних депутатських комісіях (представники "БКУХ" очолили 6 комісій, депутати від "ЄС" – 3 та по одній – від ОПЗЖ і "СН"), призначила 12 заступників міського голови (першим віцемером став вищезгаданий Новак, фактично помінявшись місцями з Тереховим) і затвердила новий склад міськвиконкому.

Зрештою, вже після смерті Кернеса Терехов провів фінальну частину операції, зумівши так влаштувати бюрократичну тяганину з пакетом документів, необхідним для оголошення Верховною Радою дострокових виборів мерів в Харкові, що парламент просто не встиг призначити їх на 28 березня 2021-го, тому день голосування був пролонгований на 31 жовтня. Таким чином, в. о. міського голови отримав серйозний часовий люфт для своєї передвиборчої кампанії - де-факто річне мерство з відповідним адмінресурсом.

В результаті у харків'ян склалося стійке враження, що, по-перше, їх "розвели як кошенят" (вони голосували за Кернеса і його іменний блок, а не за "узурпатора" Терехова). А, по-друге, що за всієї цієї багатоходівкою по встановленню влади в місті за ширмою хвороби популярного харківського мера з його 60% підтримки виборців ховається якась могутня сила, що впливає на процеси як на місці, так і в Києві. І відповідь на питання, хто це, напрошувалася сама собою: єдиним вихідцем з Харкова, котрий має сьогодні великий вплив і в рідному місті, і в столиці, є нинішній глава МВС Арсен Аваков.

В тіні мастодонтів

В принципі, до отримання Тереховим реальної міської влади у "першій столиці" у грудні 2020-го про його існування багато "непродвинутих" харків'яни взагалі не знали. А "продвинуті" чули, що в останні роки перший віцемер дійсно домігся успіхів у питанні встановлення для "доступу до тіла" шефа штучних бар'єрів. Втім, Терехов все одно вважався "другим номером", оскільки ключові рішення в Харкові приймав особисто Кернес.

Аналогічна історія спостерігалася і у вже призабуті часи Віктора Ющенка, коли всю п'ятирічку його президентства беззмінним харківським губернатором залишався Аваков. Так ось Терехов спочатку виявився його економічним радником, на парламентських виборах-2006 невдало балотувавшись від президентського блоку "Наша Україна" (його у партійному списку навіть за наявності партквитка НСНУ поставили на непрохідне місце під №159), і в 2007 році став заступником голови Харківської ОДА. Інакше кажучи, в аваковській команді він був навіть не "№2", а статусом явно нижче.

Само собою, тепер Терехов намагається у будь-який спосіб відхреститися від зв'язків з Аваковим, який втратив в Харкові свою колишню популярність. Це на мерських виборах-2010 він, бувши опозиціонером і лідером харківського обласного осередку "Батьківщини", мало не переміг Кернеса, який йшов від всесильної на той час Партії регіонів. Зараз же Аваков більше асоціюється у городян з нездатністю очолюваного ним МВС зупинити зростання наркоманії в Харкові (дехто взагалі вважає, що харківських наркоторговців "кришує" доблесна поліція) і приборкати криміналітет.

Плюс до цього – активізація в місті праворадикального "Національного корпусу" Андрія Білецького, котрий має міцні контакти саме з Аваковим, а також їхніх антиподів з руху "Патріоти – за життя", який, як відомо, очолює одіозний нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива – ще один старий-добрий знайомий "вічного" міністра внутрішніх справ. Тобто у Харкові все більше превалює думка, що в разі необхідності зберегти своє політичне становище в країні Аваков легко і цинічно дістане власний харківський козир у вигляді різкої ескалації напруги на вулицях міста. А Терехов, в'їхавши в головний кабінет мерії на світлій пам'яті Геннадія Адольфовича, стане одним з базових важелів для здійснення будь-яких "кризових" сценаріїв Арсена Борисовича.

В очікуванні бурі

"Вибори повинні відбутися якомога швидше. Я зацікавлений в цьому. Чому? Тому що харків'яни повинні обрати свого мера. Стабільність - це сьогодні важливо. Тут і позиція Геннадія Адольфовича, і моя завжди була чіткою: "політику — в сторону"... Ви знаєте, у нас в Харкові люди розумні. Вони завжди все розуміють. Я буду продовжувати працювати для міста, а політики нехай бавляться в політику", - заявив Терехов у своєму, по суті, програмному інтерв'ю виданню "Букви". І спробував взагалі обійти будь-які гострі політичні питання, від яких, мовляв, "не стає тепліше у квартирах, чистіше на вулицях, затишніше у громадському транспорті".

Втім, як відзначають багато спостерігачів за поточними процесами в Харкові й навіть його безпосередні учасники, нинішні настрої в місті можна охарактеризувати відчуттям харків'янами деякого затишшя перед бурею. Тобто ні про яку стабільність часів Кернеса не може бути й мови – над усім тяжіють тривожні очікування, які у городян нарощуються буквально з кожним днем. А звичне для інших українських міст політичне протистояння, з чим у Харкові після смерті мегапопулярного мера тепер знову зіткнулися, сприймається його жителями як умисна дестабілізація усталеного міського життя.

Якщо просто заглянути в соцмережі, у списку особливих побоювань харків'ян – активізація, з одного боку, радикалів з "Нацкорпусу", а з іншого - колишніх "антимайданівців", які прямо асоціюються тут з носіями сепаратистських настроїв. Іншими словами, у сутичках між представниками даних полюсів, що вже відбулися в цьому році на харківських вулицях, городяни бачать якусь прелюдію до повторення березня 2014-го, а це викликає у більшості воістину страшні спогади. При цьому у багатьох є сумнів, що Терехов взагалі здатний хоч якось цьому противитися: всі бачать, що він навіть не може вчасно осадити скандального провокатора - депутата міськради від ОПЗЖ Андрія Лесика, з чим той же Кернес справлявся неодноразово і завжди легко у властивому йому жорсткому стилі.

На цьому тлі виконуючий обов'язки градоначальника не втомлюється стверджувати, що він, мовляв, поза політикою, і одночасно продовжує як ні в чому не бувало піаритися на масових заходах. Як це, приміром, сталося під час недавніх гулянь у Харкові на Масляну, де Терехов без захисної маски вийшов у натовп вітати всіх зі святом. І було видно, що жодної соціальної дистанції між присутніми немає, а більшість з них також не мали засобів захисту, що абсолютно не бентежило керівника міста. Хоча йому, як нікому іншому, достеменно відома тривога харківських лікарів через переповненість місцевих реанімацій COVID-хворими.

Як результат - Харків вийшов в лідери в країні по росту захворюваності коронавірусом, міська влада реагує на ситуацію нерішуче і хаотично, а особисто Терехов зайнятий прийдешніми виборами. Одним словом, в місті спостерігається справжній ковід-колапс, харків'янам, яким не пощастить захворіти на COVID-19 у важкій формі зараз, найімовірніше, залишиться тільки вмирати або сподіватися на диво. Тому що мало хто з харків'ян може посперечатися з очевидним: покластися в життєво важливих питаннях своєї безпеки на нинішню міську владу вже навряд чи можна.

Тому городяни роблять для себе два альтернативних висновки: або Терехов без стусана від свого померлого начальника не здатний до самостійного керування, або він - банальна маріонетка в чужих зловмисних планах. І обидва ці умовиводи є справжнім вироком для нинішнього в. о. мера, вводячи навіть певні правки в назву правлячої в місті політичної сили. Де "Блок без Кернеса - успішний Харків?" звучить вже як тривожне запитання замість надихаючого ще півроку тому твердження.

Читайте також: Вибори у Харкові. Чому харків'янам доведеться вибирати між Добкіним і Аваковим.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
Український боєць збив "Іглою" ворожий "Шахед" на півдні
16 вересня 2024, 23:14
На Львівщині зіткнулись легковик та вантажівка: один загиблий та двоє травмованих
16 вересня 2024, 22:43
У Полтаві в парку гілка дерева впала на дітей: госпіталізована 6-річна дівчинка
16 вересня 2024, 22:18
На Київщині потяг на смерть збив 19-річний хлопця
16 вересня 2024, 21:52
Застава у 30 мільйонів: ВАКС обрав запобіжний захід ексголові Дніпропетровської ОВА Резніченку
16 вересня 2024, 21:18
На Вінниччині вибухотехніки знешкодили російську ракету Х-101, знайдену в полі
16 вересня 2024, 20:52
На Полтавщині масштабна лісова пожежа дісталася ще двох сіл
16 вересня 2024, 20:28
На Вінниччині під час пожежі загинув чоловік
16 вересня 2024, 20:07
На Одещині затримали браконьєрів з уловом на 1,4 млн гривень
16 вересня 2024, 19:53
Поліція розслідує обставини смертельної ДТП на Київщині
16 вересня 2024, 19:38