UA | RU
Іван Павленко Журналіст, політичний оглядач info@regionews.ua
02 вересня 2020, 15:00

"Зелені кандидати": кого "Слуга народу" відправляє в бій із старими мерами

Банкова кидає на амбразуру своїх «матросових», яким доведеться в досить складних умовах вигризати кожен процент підтримки. І кожне місто, де «зеленим» вдасться принаймні підібратись до другого туру, стане місцем успіху владної команди
Банкова кидає на амбразуру своїх «матросових», яким доведеться в досить складних умовах вигризати кожен процент підтримки. І кожне місто, де «зеленим» вдасться принаймні підібратись до другого туру, стане місцем успіху владної команди

Під час позачергового з’їзду президентська партія "Слуга народу" офіційно представила свій мерський форпост – людей, які намагатимуться вибити з насиджених місць представників старих регіональних еліт і завершити формування повної вертикалі нової влади.

Однак, як з’ясував RegioNews, висунення кандидатів у мери 24-х найбільших міст України відбувалось під гул дуже скептичних коментарів з боку спостерігачів та експертів, яким цілком справедливо видається, що практично в жодного з представлених претендентів немає шансів на перемогу.

І в середині партії, і поза нею лунають застереження, що часи сліпої підтримки висуванців, які мають мандат від "ЗеКоманди", вже минули. І цього літа ми не побачимо повторення минулорічної тріумфальної ходи переможців-ноунеймів, яким вдалося витіснити з Верховної Ради багатьох мастодонтів української політики, котрі десятиліттями пригодовували свої мажоритарні округи.

Сьогодні на порядку денному першим питанням стоїть доволі низький рейтинг правлячої політсили, який дозволяє місцевим елітам в багатьох регіонів вже зараз, за два місяці до виборів, розписувати майбутні розклади в місцевих радах та ОТГ, де формування більшості цілком може відбуватись без участі "Слуги народу". А головними набувачами контрольних пакетів в радах себе вважають очільники, наприклад, ОПЗЖ на сході і півдні країни та "Євросолідарності" - на заході.

Аналогічно розписуються пасьянси і на вибори мерів. Непохитні голови міст-мільйонників знайшли можливість отримати від партій-конкурентів більш-менш зручних противників, надавши взамін якісь преференції в політичному чи бізнесовому секторах. Тому мало хто сумнівається, що, приміром, київському меру Віталію Кличку вдасться зберегтися на посаді, адже у спаринг-партнери від "ЗеКоманди" він отримав низькорейтингову Ірину Верещук, яка, максимум, може сподіватись на результат у межах досить низького у столиці рейтингу "Слуги народу".

Те саме стосується й Харкова, де Олексію Кучеру, який мало чим встиг порадувати харків’ян протягом перебування на посаді голови ОДА області, важко чекати успіхів поруч з мегапопулярним мером Геннадієм Кернесом.

І Дніпра. В якому Борис Філатов з Геннадієм Корбаном засіли настільки міцно, що сковирнути їх навряд чи цієї осені вдасться. Те ж стосується і Львова, де не виходить знайти ефективного конкурента для Андрія Садового.

Тим не менш партійне керівництво, за виключенням тих випадків, що були вже згадані, до кандидатів підійшло досить виважено і з розрахунком все ж поборотись за мерські посади. А також з урахуванням тих кадрових помилок, які були допущені минулого літа під час парламентської кампанії, коли до списків та у висуванці-мажоритарники потрапили гвалтівники, шахраї, зрадники та інші збоченці.

Так, в багатьох містах претендентами стали переважно не члени президентської команди, а місцеві діячі з показово незаплямованою репутацією: лікарі, забудовники, актори, ректори, банкіри та промисловці.

До канонічних членів команди з представлених 24-х претендентів можна віднести двох нардепів (Ірина Верещук по Києву і Тетяна Рябуха по Сумам), лідера буковинського партосередку Віталія Другановського, а також голів ОДА Вінниччини, Харківщини та Рівненщини: Сергія Борзова, Олексія Кучера та Віталія Коваля.

Всі інші підпадають під категорію "люди зі сторони".

З точки зору електоральної перспективи ці люди не є фаворитами. І актор Віктор Гевко, що боротиметься за Тернопіль проти досить популярного тут діючого мера Сергія Надала, і ректор "Житомирської політехніки" Віктор Євдокимов, і артист Олег Філімонов, рівно як і більшість інших претендентів зі списку, на старті виборчої кампанії перебувають у нижній частині рейтингових таблиць. А фаворитами переважно є традиційні місцеві політики, що так чи інакше вже брали участь в управлінні державою та регіоном.

Але в активі "зелених" поки що залишається досить суттєвий рівень підтримки президента та його партії, що дає можливість на старті отримати 20-25% голосів. А це – досить суттєва заявка на участь у другому турі.

Коли ж, наприклад, одесити напередодні другого голосування зрозуміють, що з усього "багатства вибору" в них залишаються лише набридлий Труханов і усмішливий Філімонов, до табору прихильників останнього може додатись сонм тих, хто терпіти не може нинішнього міського голову. А також – армія байдужих, особливо молоді, що захоче проголосувати "по приколу". І в такій ситуації ставити все на перемогу Труханова навряд чи буде розважливим рішенням.

В аналогічній ситуації можуть опинитись пари другого туру в Полтаві, де висуванець "слуг народу" Сергій Іващенко не має такого шлейфу негативу, як його конкурент - ексмер Олександр Мамай. І Тетяна Домбровська з Миколаєва, чиїй популярності невимушено посприяв лідер партії Олександр Корнієнко своїми розмовами про корабельні сосни. І херсонський ректор Юрій Кирилов, який має перспективу зійтись в другому турі зі скомпрометованим з усіх боків Володимиром Сальдо.

При всьому цьому загальна перспектива "Слуги народу" на цих виборах не є аж надто райдужною. І деякі локальні перемоги зможуть лише на дещицю підсолодити загальний смак майбутнього Ватерлоо. Звісно, якщо "ЗеКоманді" вдасться вигризти хоча б один-два "козирних" міста типу Одеси і Дніпра, тоді перспективу електорального фіаско президентської партії можна посунути, але тільки на певний час.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58
На Волині затримали чоловіка, який намагався ввезти в Україну десятки російських книг
19 вересня 2024, 19:44
Ворог вдарив по селищу Вільча на Харківщині: у свій день народження загинув місцевий чоловік
19 вересня 2024, 19:13
В ДСНС показали, як евакуюють людей з геріатричного пансіонату у Сумах після авіаудару
19 вересня 2024, 18:38
Авіаудар по пансіонату для літніх людей у Сумах: стало відомо про одного загиблого
19 вересня 2024, 18:25