UA | RU
12 червня 2020, 13:09 742

Борзов Сергій Сергійович

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації
Начальник Вінницької обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Народився 12 квітня 1980 року у Вінниці. 

Освіта

Закінчив історичний факультет Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського, а також Національну академію державного управління при президентові України за спеціальністю Управління суспільним розвитком. Кваліфікація – магістр управління суспільним розвитком.

Кар’єра і бізнес

2006 - 2011рр. – директор команди Клубу веселих та кмітливих "Вінницькі перці".

2011 - 2012 рр. – директор команди КВК "Збірна України". Також працював у товаристві з обмеженою відповідальністю "Телевізійне творче об'єднання "Олександр Масляков і Компанія".

2014 р. – заступник керівника Державного управління справами (ДУС).

2015 - 2019 рр.  – тимчасово виконував обов'язки керівника ДУС.

2019 - 2020 рр. – керівник ДУС України.

З червня 2020 року – керівник Вінницької обласної державної адміністрації.

Політичний бекграунд

2006 р. – кандидат у депутати Вінницької міської ради 5-го скликання від партії "Ліберальна Україна".

2010 р. – кандидат у депутати Вінницької обласної ради 6-го скликання від партії "Фронт Змін".

2013 р. – разом з лідером гурту "ТіК" Віктором Бронюком через соцмережі закликали вінничан "приходити на Париж", аби показати, що звичайні люди прагнуть європейського розвитку і вимагають від влади підписати Угоду про Асоціацію з ЄС.

Громадська діяльність

Член Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал".

Сім’я

Дружина – Ірина Борзова, народна депутатка 9 скликання від "Слуги народу". Голова Вінницького обласного осередку "Слуги народу" та відповідальна за проведення місцевих виборів-2020 на Вінниччині від цієї ж партії.

Діти: доньки Анна та Єлизавета, син – Матвій.

Тесть – Наум Баруля очолює компанію Drive Production, яка у співавторстві зі студією "Квартал 95 виробляє гумористичне шоу" Ліга сміху ". Володимир Зеленський був ведучим цього шоу до обрання на пост президента.

До того ж, Баруля і Зеленський були партнерами по вже згаданій Drive Production (через кіпрську компанію Зеленського ГРІН ФЕМІЛІ ЛТД), ТОВ "Продюсерський центр Ліга Сміху" і ГО "Молодіжний центр" Ліга сміху ". Серед інших співвласників в зазначених компаніях присутні недавні бізнес-партнери і соратники Зеленського, зокрема Тимур Міндіч, Борис і Сергій Шефіри.

Наприкінці 2023 року журналісти встановили, що Баруля досі має громадянство росії, від якого не відмовився за 10 років війни. До 2014 він працював у Москві.

Декларація

Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, згідно зі своєї декларацією, має три автомобілі. На початку 2022 року Борзов придбав автомобіль MERSEDES-BENZ VITO 114 (2016 року) за 550 тис. гривень. Також в нього є Toyota RAV 4 (2014 року випуску), BMW 520 (2016 року випуску) та ИЖ-271501-01 (1992 року випуску).

За 2022 рік Борзов заробив понад 920 тис. гривень, що більш ніж 75 тис. гривень на місяць. Дружина чиновника заробила у 2022 році понад 430 тис. гривень. У свою чергу Борзов декларує, що його донька за 2022 рік отримала понад 1,1 млн гривень прибутку від підприємницької діяльності.

Дружина чиновника в декларації за 2022 рік мала 70 тис. доларів готівки, а сам Сергій Борзов, згідно зі своєю декларацією, не мав ані готівки, ані рахунків у банках.

З нерухомості у Сергія Борзова є житловий будинок площею 91 кв. метр у Гніванській громаді на Вінниччині і там же дві земельні ділянки загальною площею 2 тис. кв. метрів. Також у родини чиновника є квартира площею 187 кв. метрів у Києві.

Скандали

У січні 2016 р. Сергій Борзов, який лише півроку очолював управління в якості в.о. отримав від ДУС квартиру в 190 кв.м. у столичній новобудові. Як повідомляє проект журналістських розслідувань Bihus.Info, комерційна вартість подібної нерухомості – $ 2-2,5 тисячі за 1 м. кв. В цілому – понад 10 млн грн. Житло було оформлене не як службовове, а одразу у власність.

В квартиру вписали не лише голову ДУС з дружиною, а й додали чотирьох родичів (двох дітей та матір з батьком Борзова), що дозволило збільшити площу отриманого житла, адже норма розрахунку: 13,65 м. кв. жилої площі на одну людину. Однак навіть для шести осіб квартира у 190 м. кв. загальної площі (110 – жилої) перевищує ці норми.

Перевищення метражу тоді сам Борзов пояснив тим, що інших квартир не було, а також необхідністю перевезти до Києва своїх батьків.

У липні 2016 року НАБУ порушило кримінальне провадження за фактом передачі квартири у центрі столиці службовими особами ДУС у приватну власність Борзову. Через півтора місяця після отримання квартири, дружина Борзова зареєструвала у власність нову BMW 520 (2016 року випуску), вказавши в декларації вартість автівки у понад 1 млн грн.

На початку повномасштабної війни керівник відомого благодійного фонду "Повернись живим" Тарас Чмут звинуватив Сергія Борзова в тому, що він вимагав відкати за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги через кордон. Мовляв, "тариф" — або 10% від рахунку, або 100 автівок. Сам начальник обласної адміністрації каже, що нібито хтось із волонтерів збрехав Чмуту про те, що 10% вантажу має лишатись у Вінниці. За словами чиновника, в ситуації розібралися.


09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
 
Залужний Валерій Федорович
Посол України у Великобританії, екс-головком ЗСУ
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »