UA | RU
19 червня 2020, 12:00

Новий голова Вінницької ОДА: Чому технократа Скальського замінили на КВНщика Борзова

Під час карантину президент Зеленський заявив, що готує серйозний кадровий апгрейд. Вінниччина в числі перших повинна отримати нового керівника - економіста Скальського замінили на Сергія Борзова, у резюме якого є досить неоднозначні моменти
Під час карантину президент Зеленський заявив, що готує серйозний кадровий апгрейд. Вінниччина в числі перших повинна отримати нового керівника - економіста Скальського замінили на Сергія Борзова, у резюме якого є досить неоднозначні моменти

Кореспондент RegioNews розбирався у ймовірних причинах та очевидних наслідках такої кадрової заміни.

Владислава Скальського призначили головою Вінницької облдержадміністрації у вересні 2019 року. Тоді вінничани були не надто задоволені кадровими пертурбаціями, адже у відставку був змушений піти впливовий в регіоні Валерій Коровій, який 4 роки очолював область і мав власну "армію” прихильників. Однак згодом стало зрозуміло, що Скальський - це, по суті, той самий Коровій тільки з новою, більш сучасною "прошивкою”.

З перших днів на посаді він "підкуповував” своєю щирістю і стараннями. Намагався бути доступнішим, ближчим до людей, ніж це заведено у високопосадовців. Разом з тим, не втручався у політичні "розборки”, а зосередився на економіці - на тому, чим і має займатись виконавча влада. Скальський у минулому - топменеджер, керівник мережевого бізнесу з мільярдними капіталами. Тож він добросовісно "пропрацьовував” потенційних інвесторів, оптимізовував роздуті штати чиновників, курував проєкти капітального будівництва доріг, медзакладів, садочків, спортмайданчиків, тощо.

У червні Скальський посів другу сходинку у рейтингу губернаторів видання "Ділова столиця”. Він "реанімував” економіку регіону, яка певний час оговтувалась від наслідків минулорічної зміни влади в країні. Наростив обсяг інвестицій, вивів область в лідери за динамікою показників сільського господарства та експорту товарів і послуг. У першому кварталі 2020 року Вінниччина посіла перше місце за загальною площею прийнятих в експлуатацію нових нежитлових будівель, а також - увійшла до п'ятірки найкращих за обсягом капітальних інвестицій на душу населення.

Фото: Владислав Скальський

Очевидно, таких результатів він зміг досягти, в тому числі, завдяки досвіду здобутому в бізнесі. Скальський працював директором "Метро Вінниця”, потім переїхав до Росії, де керував дивізіонами "Південь" та "Сибір" федеральної мережі гіпермаркетів компанії "Лента". А у 2014-му – повернувся в Україну і адміністрував найбільший ТРЦ столиці Ocean Plaza. Управління великими підприємствами відрізняється від управління областю лише в одній принциповій особливості: в бізнесі всі ресурси працюють на один результат - заробляння грошей. А в держуправлінні - на їх витрачання. Або, як модно говорити у чиновників - "освоювання”. Владислав Скальський, як виходець з бізнесу, "заточений” на комерційний успіх кожного проєкта, за який він береться. Тож, є всі підстави вважати, що якби Скальський залишався на посаді, то Вінниччина, без перебільшення, була б приречена на економічний прорив.

Однак у ЗеКоманди з’явилось більш важливе завдання для голови ОДА - вибори. Їм знадобилось, щоб Скальський підготував сприятливий передвиборчий "антураж”, попрацював з адмінресурсом і забезпечив якнайбільше ЗеМандатів у місцевих радах. Як то зазвичай роблять всі ставленики президентської вертикалі в регіонах. Скальський відмовився і написав заяву "за власним бажанням”.

На початку травня, з легкої руки нардепів з Вінниччини, в інформпростір була запущена ще одна версія відставки Скальського - інцидент з виплатами медикам. Тоді колектив місцевої районної лікарні вийшов на акцію протесту. Медпрацівники були обурені тим, що їм обіцяли надбавки за роботу з коронавірусними пацієнтами, але грошей вони так і не отримали. За їх словами, за квітень на картки прийшло по 86 копійок доплати до звичайної ставки, а лікарям - по 1,68 грн. Однак це питання було не зовсім в компетенції голови ОДА, тим більше його вже врегулювали. Тож ця версія дуже швидко "згасла”.

У п’ятницю, 19 червня, у Вінниці представили нового голову ОДА Сергія Борзова. Він - 40-річний вінниччанин, батько трьох дітей. У Вінниці з дружиною має невеликий бізнес у сфері громадського харчування. Зокрема, їдальня "Смачний їжак”, що знаходиться в підвальному приміщенні Вінницької міської ради, належить саме Борзовим. Також новий голова Вінницької ОДА відомий своєю діяльністю в КВК: з 2006-го по 2011 рік працював директором команди "Вінницькі перці”. У 2011-му очолив команду КВН "Збірна України”. Також працював у ТОВ "Телевізійне творче об’єднання "Олександр Масляков і Компанія” (АМІК).

Фото: Сергій Борзов

Сьогодні у Вінниці щиро дивуються цій кадровій ротації, адже в управлінські здібності Сергія Борзова мало хто вірить. Натомість, у кулуарах говорять про його запальний норов та уміння добиватися свого любою ціною. Кажуть, що він напористий, рішучий та авторитарний. А також характеризують його, як людину із "залізною хваткою”.

Сергію Борзову щастить з людьми, які опиняються поряд із ним у житті. Першим і головним везінням стала його дружина Ірина. Сьогодні Ірина Борзова - народна депутатка від "Слуги народу”. Нещодавно їй доручили керувати обласним осередком президентської партії, тож не важко здогадатись, що вона на особливому рахунку у Зеленського.

Фото: Ірина Борзова

Причина такої лояльності - батько Ірини, легендарний в колі КВК-тусовки Наум Баруля, який до 2014 року був мало не "правою рукою” Олександра Маслякова - гендиректором компанії "АМіК”. Сьогодні Наум Йосипович продюсує гумористичне шоу "Ліга сміху" виробництва студії "Квартал 95" та його власної продакшн студії Drive.

Фото: Наум Баруля

Але Зеленський - не єдиний президент України, доступ до якого Борзов отримав через Барулю. На початку "нульових” завдяки родинним зв’язкам юний Борзов долучився до КВК-руху у Вінниці. А точніше - став одним з організаторів змагань веселих та кмітливих. В той же час спонсором вінницької ліги КВК був благодійний фонд Петра Порошенка. Тож Сергій Борзов мав нагоду познайомитись і попрацювати з майбутнім п’ятим президентом. Вже у 2014 році Борзов став одним з керівників виборчого штабу Порошенка. А влітку 2015-го Порошенко призначив "КВКашника” Борзова на посаду заступника керівника Державного управління справами.

Фото: Петро Порошенко і Сергій Борзов

На цій посаді Сергій Борзов скористався своєю "хваткою” і вже у грудні 2015 року став власником квартири у 190 квадратних метрів на Печерську, тим самим встановивши своєрідний рекорд - кажуть, що ще нікому з посадовців ДУСі не вдавалось так швидко "заробити” елітне житло.

"ДП "Укржитлосервіс", підвідомче Державному управлінню справами видало свідоцтво на право власності своєму керівнику та всій його родині на квартиру в багатоповерхівці на бульварі Лесі Українки в Києві. Комерційна вартість дарунку ДУСі 2-2,5 тис дол США за квадрат. В цілому – понад 10 млн грн… В квартиру вписали не лише голову ДУСі з дружиною, а й додали 4 родичів. Це дозволило збільшити площу отриманого житла”, - йдеться у розслідуванні Бігус.інфо.

Влітку 2016 року Порошенко звільняє Борзова з ДУСі, а Національне антикорупційне бюро порушує кримінальне провадження "за фактом передачі квартири у центрі столиці службовими особами Державного управління справами у приватну власність екс-виконуючому обов’язки керівника ДУС Сергію Борзову”.

У 2019 році влада змінилась, але на той момент у Наума Барулі вже був спільний бізнес із студією "Квартал 95”, тож оскандалений Борзов знову очолив ДУСю. Цього разу, на посаду його призначив президент Володимир Зеленський.

Фото: Наум Баруля і Ірина Борзова

Тож функція Сергія Борзова на Вінниччині очевидна. Залишається єдине питання - навіщо Зеленському був весь цей фарс з призначенням Скальського. Тут дві версії: або в ЗеКоманді все-таки розраховували, що вони змусять його займатись виборами, або просто побоялись довіряти Борзову область наприкінці року, коли треба, щонайменше, прийняти бюджет, а в ідеалі - навесні провести посівну. А вже після того, як Скальський стабілізував ситуацію, пріоритети змістились у бік виборів.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
Ексмер Чернігова просив голову ОВА закрити кримінальні справи проти нього
18 вересня 2024, 20:10
Росіяни з артилерії обстріляли навчальний заклад на Харківщині
18 вересня 2024, 19:45