UA | RU
18 березня 2020, 10:00

Хроніки українського карантину: Львів – насторожений до світу

З 17 березня в Україні оголошено карантин і заборонені масові заходи. Те саме зробила міська влада Львова, тільки на день раніше. Кореспондент RegioNews пройшовся вулицями міста Лева та поспілкувався з людьми
З 17 березня в Україні оголошено карантин і заборонені масові заходи. Те саме зробила міська влада Львова, тільки на день раніше. Кореспондент RegioNews пройшовся вулицями міста Лева та поспілкувався з людьми
Фото: RegioNews

Одне з найулюбленіших туристичних міст України наразі напівпусте. Кафе і ресторани зачинені. Міські маршрутки ходять рідко і напівпорожні. Транспорт по області практично не курсує. Проте 34-річна Оксана з Бродів, розташованих під Львовом, таки добралася до роботи. "Викладаю в художній школі. Всі заняття у нас перевели в онлайн-режим. Та я маю приватні уроки з малювання, бо треба з чогось жити. Приїхала зранку електричкою. Людей було небагато, частина в масках. Страшно? Звичайно, тільки дурний не боїться заразитися", - зізнається дівчина.

Заклади громадського харчування в центрі Львова в проїзді Крива липа не працюють, і людей на вулиці обмаль

Проте не всюди так безлюдно. На одному з найбільших продуктових базарів міста - ажіотаж. Сотні людей. Приблизно третина продавців мають маски і рукавички, проте спілкуються неохоче.

"Маю рукавиці, протираю руки антисептиком", – каже 59-річний продавець Микола, який торгує продуктами. Чоловік дістає з кишені антисептик і показує, щоб я раптом не подумав, що дурить.

Торгівля на ринку "Шувар" у Львові - активна. Лише маски на обличчях видають, що в місті карантин

"Мерія обіцяла нас закрити. Але ж маємо за щось жити? У мене 42 роки стажу, а пенсії як кіт наплакав. Якщо мер Садовий нас надумає закрити, то хай місто заплатить за це, адже ми справно платимо податки", - каже 75-річна продавчиня Ірина.

Люди сідають на маршрутку на мікрорайоні Сихів у Львові

Під аптеками стоять люди в чергах. Більшість на відстані метру один від одного. Всередину запускають по одному покупцеві. Літня жінка каже, що в аптеці масок і антисептиків немає, але називає адресу аптеки, яка знаходиться в іншому кінці міста, і запевняє, що там точно є маски по 14 грн. за штуку.

Черга на вулиці до аптеки

В поліклініці поруч – людно. Працівники в масках. Люди масово приходять та перевіряються, чи бува не заразилися, попри рекомендації сидіти дома та викликати швидку в разі підозр на коронавірус.

У міській поліклініці

При вході в медзаклад медсестра в захисному костюмі з ніг до голови – міряє відвідувачам температуру безконтактним термометром і протирає руки дезінфікуючим засобом. Протерти антисептиком руки можна теж при вході в поліклініку.

Рекомендації в поліклініці

Багато людей гуляють в парках – вигулюють собак, читають книги, розпивають пиво.

Проспект свободи із виглядом на оперний театр

Церкви зачинені, але біля дверей є розклад із службами. Отець Павло Цвьок із церкви "Ольги та Єлизавети" закликає вірян через facebook слухати служби в онлайн-режимі.

Черги до кас у супермаркеті

В одному з великих торгових центрів працює тільки продуктовий відділ і аптека. Продавці в масках. Деякі покупці теж. Проте в іншому супермаркеті продавці без масок. Покупців в обох не багато – 5-7 у черзі до кожної каси. Охорона і продавці спілкуватися відмовляються. Більшість - насторожені.

Закриті магазини у ТРЦ "Вікторія Гарденс"

У центрі міста, де зазвичай стоїть людський гомін, що складається з десятка різних мов, незвично порожньо. Лише ходять мовчазні поодинокі туристи. Кафе і ресторани, якими всіяно кожен закуток туристичного центру, замкнені. Місто спить – просинається острах.

Площа Ринок

Італійський співак Альфонсо Олівер, який кілька років живе у Львові, каже, що переживає за рідних. Вони живуть в місті Реджо Емілія, що біля Болоньї.

"Концерти зараз, звісно, всі відмінили. Щодня спілкуюся з рідними по телефону, іноді по кілька разів на день. Ситуація там тривожна. Усі сидять по домівка. Потрібен спеціальний дозвіл, аби вийти в магазин за продуктами. Вдома сидять, нудяться, чекають, коли врешті все завершиться. На щастя, всі рідні здорові. Сам я не панікую, дотримуюся найпростіших порад – частіше мию руки, стараюся не ходити там, де багато людей, гуляю по паркам, бігаю. Свіже повітря корисне для імунітету", - розповідає 34-річний Альфонсо.

Менеджер однієї з туристичних фірм Львова, 38-річний Павло, каже, що з часу перших захворювань в Україні вони припинили водити екскурсії. "Наразі працюємо дистанційно, оформлюємо екскурсії з 3 квітня, коли карантин має завершитися. У разі його продовження будемо далі посувати виїзди. Стараюсь дотримуватися домашнього режиму. Не боюсь заразитися, але усвідомлюю ризик", - каже Павло.

Відділення банків працюють, хоча міська влада рекомендувала перейти на безконтактний режим. До "Ощадбанку" черга пенсіонерів, які в групі найбільшого ризику. Спілкуватися не хочуть, відвертаються, коли запитуєш, чому не хочуть почекати з оплатою комунальних платежів кілька тижнів.

Заклад громадського харчування в ТРЦ "Вікторія Гарденс" не працює, тільки відправляють страви через швидку доставку покупцям

По місту багато хлопців зі швидкої доставки – "Glovo", "Raketa", "Uber Еats". "Укрпошта" та "Нова пошта" працюють у звичайному режимі. Часто по місту можна почути сирени швидких і поліції.

Рекомендації від міської влади

В аеропорту безлюдно. Працівники в масках. "Аеропорт практично закрили. Всіх працівників за свій рахунок відправляють у відпустку. Оплачувану дозволили лише кільком. У мене остання нічна зміна, що буде далі - невідомо. В аеропорту залишиться тільки охорона", - каже 30-річний Андрій.

Наразі у львівській інфекційній лікарні 14 осіб, в яких підозра на коронавірус. Жодного підтвердженого випадку в місті немає. Львів, як і вся країна, пристосовується до нового виклику. У facebook поширюють шарж на туристичне гасло міста "Львів – відритий для світу" на "Львів – закритий для світу". Проте, за моїми спостереженнями, радше "Львів – насторожений до світу".

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...